lørdag, november 14, 2009

De mest benyttede avlshingste - i Norge

På det norske centralforbunds hjemmeside, travsport.no kan man finde mange gode og interessante oplysninger.

Bl.a. så har forbundet flere gange lavet en opdateret liste over hvilke hopper, der i år er blevet bedækket med hvem. Senest pr. den 6. november.

Jeg har set på denne liste og koncentreret mig om at finde ud af hvilke varmblodshingste, der var de mest populære i Norge i 2009.

Fem hingste bedækkede 50 hopper eller flere.

I top er Magnetic Power (Malabar Man)med 57 hopper. Hans første egentlige årgang er født i 2008, men han har tyvstartet med et enkelt afkom født Magnetic Line 1.14.9 - 430.500 NOK.

På andenpladsen følger Norvelous Hanover (SJ's Photo) med 56 hopper, Steinlager (Good as Gold) har bedækket 51, mens såvel From Above (Zoot Suit) som Thai Tanic (Viking Kronos) hver har fået tilført 50 hopper.

To dansk-opstaldede hingste har haft besøg af norske hopper - det er The Liquidator og Trophy Catch, der hver har bedækket fem hopper.

Ny sejr til Simoni's Violet Hall

I aftes vandt Team Simoni en enkelt sejr på Karlshorst-banen i Berlin.

Den stod 4-årige Violet Hall (Spotlite Lobell) for med Manfred Zwiener.

Violet Hall, der nu vandt sin 7. sejr i år, var overlegen på 1.20.5a/2000 m

Mere succes for Cowboyland

Knud Erik Ravn, Cowboyland har haft et fantastisk år i Nord Amerika med sine heste.

I nat blev det til endnu en sejr, da 3-årige Magic Carpet Ride vandt sæsonens 4. sejr på Woodbine i Toronto.

Lillebroderen til Make It Happen, der er avlshingst i Sverige, er for øjeblikket i træning hos norske Per Henriksen, og han havde hyret den lokale kuske-stjerne, Paul McDonnell til at køre Magic Carpet Ride.

Parret var fremme på en tredjeplads fra start, men opløbssvinget rundt blev Magic Carpet Ride sendt i angreb og afgjort til sin fordel i 1.11.1 - trekvart længde foran Upsidedown (Super Star Ranger)i 1.11.2, mens George Daniel (Striking Sahbra) blev nummer tre - også i 1.11.3.

Der var 12.500 dollars i førstepræmie og dermed har Magic Carpet Ride vundet mere end 85.000 dollars i år.

Vindertiden var i øvrigt ny rekord for Angus Hall-sønnen.

fredag, november 13, 2009

Henning Fink er død

Tilfældigt ser jeg på Travrondens hjemmeside, at Lunden-træneren Henning Fink er død, 67 år gammel.

Dermed er endnu en af travets kæmper faldet.

Henning Fink var træner på Lunden i mere end 30 år.

Jeg husker faktisk, at han var tæt på at blive træner på Fyens Væddeløbsbane, hvor man søgte en arvtager til træner Rudolf Jensens stald, men Henning Fink og hans hustru Else, besluttede sig til at blive i Hovedstaden.

Her arbejdede Henning Fink i mange år hos træner Tommy Pedersen.

I 1978 nedsatte Henning Fink sig som selvstændig træner og fra starten fik han succes.

Henning Fink havde heste som Cato T og Count Speed, der begge hørte til i årgangens top.

Senere kom topheste som Granada og Ena Valentine til.

Henning Fink var en omhyggelig træner, og så var han en strålende forretningsmand.

Ingen kunne som Henning Fink finde nye hesteejere i såvel ind- og som udland, og selv om resultaterne måske ikke blev helt de ventede, så havde Henning Fink et meget trofast hesteklientel.

Hos Henning Fink var hestens ve og vel i fokus.

I de senere år drillede helbredet meget, men Henning Fink fulgte aktivt med i sportens udvikling - og havde sin helt klare opfattelse af, hvordan sporten skulle drives og udvikle sig.

Nu er Henning Fink ikke mere.

En travets hædermand er gået bort.

Æret være Henning Finks minde.

Finanslov giver 6 millioner!

Det er hverken eller 8 eller 9 millioner kroner, som det var fremme i går, som bliver Hestesportens andel af den pulje på 110 millioner kroner, der er afsat i Finanslovsforliget mellem Regeringen og dansk Folkeparti.

Derimod bliver der "kun" seks millioner kroner til Hestesporten, der fordeles med 2,2 millioner kroner i 2010 og 3,8 millioner kroner i 2011.

Når beløbet ikke er lige store hvert år, så skyldes det. at man forventer en yderligere nedgang i Danske Spils overskud i fremtiden - og det er det, som denne ekstra bevilling til en vis grad skal kompensere for.

Nye banerekorder på Falster

En torsdag aften i november måned - det er klamt, koldt og mørkt - og normalt ikke tidspunktet for nye banerekorder.

Men i aftes blev der sat to nye banerekorder på Nykøbing Falster Trav.

Den første stod den 3-årige hoppe Oppose (Super Arnie) med Hans Henning Kristoffersen for, da hun forbedrede til 1.19,5/2160 m og dermed slog Lexus' banerekord med et sekund.

Den anden nye banerekord stod Speedy Prince (Fan Quick) med Steen Juul for, da den pudsede sin egen banerekord med 3/10 sek. så den nu lyder på 18,2a/2140 m for udenlandske hingste/vallakker.

10 sejre på samme løbsdag

Den amerikanske travkusk, George Napolitano havde "a day of a liftime" onsdag på Chester Downs i Pennsylvania, hvor han vandt ikke færre end 10 sejre!

Det var en forbedring af hans egen rekord på Chester, der lød på 8 sejre på en dag.

Det er en sejr mindre end verdensrekorden på 11, der indehaves af Roger Hammer og Dave Palone med hensyn til antal sejre på samme løbsdag.

George Napoletano fortsatte torsdag med at vinde løb, men i et mindre tempo - da blev det til tre sejre - også på Chester Downs.

I år har George Napoletano vundet 392 sejre i 1.710 starter - det giver en sejrsprocent på 22,9.

I alt har han vundet 3.466 sejre i karrieren og har indkørt 20.2 millioner dollars.

torsdag, november 12, 2009

8 millioner kroner mere til Hestesporten!

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti har i den netop vedtagne finanslovsaftale, afsat 110 millioner kroner over to år, der skal gå til modtagere af overskuddet fra Danske Spil.

- Dermed kan Hestesporten se frem til at modtage 4 millioner kroner mere årligt i 2010 og 2011, siger Jens Ulrich Nielsen, direktør i HFF.

- I vort budget for 2010 har vi forventet at modtage omkring 81 millioner kroner fra Kulturministeriet som Hestesportens andel af Tipsmidlerne.

- Med den glædelige nyhed om, at vi nu vil modtage yderligere fire millioner kroner i såvel 2010 som i 2011, betyder det, at Hestesporten vil få godt en million mere end vi forventer at få i 2009

- Da det er helt nyt og overraskende for os, så har HFF's bestyrelse ikke haft mulighed for at tage stilling til, hvordan de flere penge kan anvendes, slutter Jens Ulrich Nielsen.

Magic Sisa bliver i Frankrig

- Der var ingen fejl på Magic Sisa - han blev noget hidsig og dermed anspændt, og jeg synes ikke han faldt igennem, og han bliver derfor hernede hos Anders Lindquist, fortæller Gitte Madsen i mobilen fra Paris.

- Der er et par løb til ham i slutningen af næste uge som vi kan vælge at starte ham i - bl.a. på Vincennes den 21. november over 2700 meter, og her vil vi forsøge at på Verbeeck til at køre Magic Sisa, siger Gitte Madsen.

- Erik Adielsson var tilfreds med Magic Sisa, og sagde bagefter, at han mente, at den ville gå meget bedre næste gang, slutter Gitte Madsen.

Sverige giver hingstemarkedet frit

Fra 2010 er det slut med Stambogsdel 1 og 2 i Sverige.

Fra 2010 kan alle hingste frit anvendes i avlen - det er en udløber af de EU-regler som vi her i Danmark for længst har tilpasset os, og hvorefter de hingste, der ønskes brugt i traveravlen blot skal fremstilles.

Ved fremstillingen bliver hingstene vurderet - og det er det!

Sådan bliver det også i Sverige fra 2010.

Magic Sisa slog ikke til

Magic Sisa med Erik Adielsson sluttede på en syvendeplads i Prix Boissy St Leger - dagens Quinte-løb på Vincennes-banen i Paris.

Den danske derbyvinder kom aldrig ind i løbet og fik kun 7. præmien på 880 Euro i 1.13.0, fordi fjerdehesten over mål blev diskvalificeret for urent trav.

Fra start kom Magic Sisa til at sidde bagerst i feltet, der blev ført an af favoritterne Quito d'Aveze med Jean Michel Bazire og Qwert med Pierre Levesque.

Da Quito d'Aveze efter 600 meters kørsel tog et par galoptrin overtog Qwerty føringen. Tempoet var 1.07.4 de første 600 meter og 1.10.1 de første 1100 meter.

Med 600 meter tilbage sendte Adielsson Magic Sisa frem i angreb.

Parret avancerede godt, men ved 500 meter mærket til trak Jørgen Westholm fra 2. par udvendigt Quip de Beauvoisin (Ganymede) ud foran Magic Sisa.

Mens Quip de Beauvoisin kunne avancere, havde Magic Sisa nu problemer med at holde tempoet og ind i opløbet var det klart, at den ikke ville være med til at kæmpe om en topplaceing.

Quip de Beauvoisin fortsatte i højt tempo og kunne gå til en overraskende sejr - 57 gange pengene - i 1.12.4a/2100 m foran Qwerty og Quito d'Aveze.

Der var 44.000 Euro i førstepræmie til den svenskejede hest.

Magic Sisa var spillet til 37 gange.

PMU i samarbejde med irsk bookmaker

I 2010 sker der en liberalisering af det franske spillemarked.

Det bliver tilladt for udenlandske bookmakere at købe sig en licens og udbyde spil på sportsbegivenheder.

For at imødegå den konkurrence har det store franske spilleselskab, PMu, der står for alt toto-spil på heste i Frankrig, nu alliereret sig med den irske bookmakerkæde Paddy Pwowers.

Paddy Powers skal fra 2010 levere odds på sports-begivenheder til PMU, der således vil imødegå den øgede konkurrence på det franske spillemarked.

Danske triumfer på Solvalla

Det var en god dansk aften på Solvalla.

Danske opdrættere kunne nemlig noteres for to sejre og en andenplads.

Først var det Pele , opdrættet af Niels Hundebøl i Billund, der kunne sejre for sin ejer og træner Jan Nordin efter behag i 1.19.4/2140 m. Pele er efter SJ's Photo - Destiny. Her var der 40.000 SEK i præmie

Siden kunne Stutteri La Marcs opdræt, Nealy La Marc (Love You - Colonels Lady)vinde fir Åke Svanstedt i 1.17.5/2140 m foran O'Donna Night (Mastery) med Erik Adielsson i 1.17.8. Her var førstepræmien på 30.000 SEK, mens der var 15.000 SEK til O'Donna Night.

Hall-hingste klar hos Elite

Elite Hingst i Nordjylland melder, at man nu har sikret sig tre spændende amerikanske avlshingste på frost sæd for bedækningssæsonen 201+.

Det drejer sig om ANDOVER HALL - BROADWAY HALL og CANTAB HALL.

Udover efternavnet har de tre hingste ikke så meget tilfælles. Andover Hall er som bekendt efter Garland Lobell, Broadway Hall efter Conway hall (OK, der er helbroder til Andover Hall), mens Cantab Hall er efter Self Possessed.

Priserne er endnu ikke helt klare - det sker omkring månedsskiftet november/december, oplyser Stig Ommundsen fra Elite Hingst.

onsdag, november 11, 2009

Svensk administration centraliseres

For nogle år siden oprettede man herhjemme Væddeløbssportens Fælles Sekretariat (VFS) med henblik på at centralisere en række af sportens administrative opgaver.

Dette sekretariat fik imidlertid kun en levetid på et lille år - så blev den ide skudt i sænk af, - ja, gæt selv hvem.

Nu arbejder HFF med at oprette et Trav og Galop A/S, der på sigt skal have de samme funktioner, som VFS skulle have haft.

I Sverige har man lignende tanker, og man har netop oprettet Hästsportens Administrative Center (HAC), der skal løse en række opgaver såsom økonomi-og løn for banerne.

Det er frivilligt at tilmelde sig HAC, men allerede nu har hovedstadsbanen Solvalla meldt sig

Explosive Matter til Hanover


Som jeg tidligere har omtalt, så skal en af årets mest fremtrædende amerikanske 3-åringer, Explosive Matter være avlshingst på Hanover Shoe Farm.

Og nu er den officielle meddelelse så kommet.

Explosive Matter, der er efter Cantab Hall - som også står på hanover Shoe - har rekord 1.10.2 og har tjent 1.510.542 dollars. Explosive Matter var flere gange nummer to til Muscle Hill, og det var vel hans uheld at de var født i samme årgang.

Explosive Matter vandt dog et par storløb som Matron Stake hvor han satte verdensrekord som 2-åring med 1.11.5 samt The Colonial.

Han sluttede sin karriere i Orsi Mangelli, hvor han efter en suveræn sejr i sin indl. afdeling svigtede totalt i finalen, hvor han kvalte sig tidligt i løbet.

Explosive Matter, der afløser SJ's Caviar på Hanover Shoe, kommer til at stå for 7.500 dollars

Retten har talt!

Tirsdag behandlede Dansk Galops Overvoldgiftsret sagen fra DM for 3-åringer i Århus, hvor Maltho blev deklasseret for trængning i opløbssvinget over for Reventon.

Jeg har sakset følgende fra galopsport.dk

Dansk Galops Voldgiftsret stadfæster DM-afgørelse

Efter indstilling fra Jydsk Væddeløbsbanes Voldgift har Dansk Galops Voldgiftsret i dag behandlet sagen vedrørende Dansk Mesterskab for 3-årige. Som bekendt deklasserede banens voldgift Maltho fra første til andenplads på grund af trængning af Reventon i opløbssvinget og Dansk Galops Voldgiftsret finder, at denne afgørelse er korrekt.

Voldgiftsretten lægger til grund, at Maltho trænger Reventon ud i banen, hvorved Reventon får en længere bane i svinget, og set i lyset af, at der kun var meget kort afstand mellem hestene i mål, finder voldgiften, at det må antages, at trængningen har haft indflydelse på løbets resultat. Derfor stadfæstes den af Jydsk Væddeløbsbanes Voldgiftsret trufne afgørelse.


Tjah, hvad skal jeg sige.

Jeg er fortsat af den opfattelse, at deklasseringen ikke var korrekt.

Den slags episoder sker hver eneste dag i et væddeløb.

Jeg kunne forestille mig, at Overvoldgiften i udstrakt grad har hæftet sig ved Marc Stotts udtalelse om, at han gik efter det halve spor, der var frit.

Denne dom må nu skabe præcedens og fremover kan vi forvente utallige deklasseringer, for som nævnt så foregår den slags "skubberi" i snart sagt hvert eneste løb.

Magic Sisa på spændende opgave i Paris

Derbyvinderen Magic Sisa (Carmody Lobell) med Erik Adielsson i sulkyen kommer på en hård, men vel ikke helt umulig opgave torsdag eftermiddag på Vincennes-banen i Paris.

Her starter den i dagens Quinte-løb - et lob øver 2100 meter auto - Prix de Boissy-Saint-Léger - doteret med en samlet præmiesum på 88.000 Euro.

Magic Sisa har fået startplads i anden række i feltet på 17 heste.

En af løbets favoritter er 7 Quito d'Aveze (Defi d'Aunou) , der køres af Jean Michel Bazire. Dem løb Magic Sisa lige op med på Jägersro den 31. oktober, og ud fra den præstation, så skal det ikke undre mig, hvis Magic Sisa løber helt frem her.

Min favorit i løbet er 6 Qwerty (Quadrophénio) med Pierre Levesque - vinder af 11 løb i 21 starter, men også italienske 1 La Dany Bar (Love You) med Marco Smorgon skal regnes.

Desværre kan vi danskere ikke spille til løbene på Vincennes - det kan de til gengæld i Sverige, hvor ATG har spil til hele tirsdagens program på Vincennes.

tirsdag, november 10, 2009

Danmarks nye Pay Dirt!


I mange år var Pay Dirt Danmarks førende avlshingst.

Hvert år måtte hingstens ejer, Opdrætterforeningen oprette en venteliste efter man havde enten fordelt eller foretaget lodtrækning blandt de anmeldte hopper.

Pay Dirt - der efterfulgte Joe's Pride som foreningens guldkalv - betød, at Opdrætterforeningen gennem mange år var den mest økonomisk stærke organisation inden for dansk travsport.

Så døde Pay Dirt og langsomt tømtes kassen.

Samtidig missede Opdrætterforeningen chancen for at blive toneangivende inden for det spirende marked med frostsæd. - Det lider foreningen fortsat under i dag.

Til gengæld ser der ud til, at man i Great Challenger har fået en ny tophingst.

Great Challenger har nu haft sine to første årgange på bane, og selv ikke legendariske Pay Dirt kom så flot fra start i avlen, som det er tilfældet med Great Challenger.

I sin første årgang er dronningen Only The Lonely 1.15.2ak, der har vundet såvel Jydsk 3-årings Hoppe Grand Prix som Grand Circle 3 års Hoppechampionat og som med en indtjening på 675.000 kroner er årgangens mest vindende hoppe.

I næste årgang er Pikachu CN 1.16.5ak stjernen med sejre i såvel Jydsk 2 årings Grand Prix som i Opdrætningsløbet - det er blevet til 337.500 kroner.

Men Great Challenger er også fader til topheste som Ohio Gilbak 1.15.0ak, 201.750 kr, Only 1.14.7am, 100.500 kr og mange flere.

Opdrætterforeningen satsede stort ved at indkøbe Great Challenger i 2004 - nu fem år efter kan det konstateres, at satsningen er gået hjem.

Og det til trods, at konkurrencen fra udenlandske tophingste på frostsæd aldrig har været større end den er i dag.

Danmark har fået en ny Pay Dirt - og den hedder Great Challenger!

mandag, november 09, 2009

Sun Ceravin bedst hos hingstene

De bedste franske 3-årige hingste mødtes mandag eftermiddag i Prix Abel Bassigny om en samlet præmiesum på 110.000 Euro - distancen 2150 meter.

Saxo de Vandel (Coktail Jet) med Thierry Duvaldestin var storfavorit, men den kunne ikke nå frem til en veltravende Sun Ceravin med Franck Nivard, der sejrede sikkert i 1.13.6.

Sun Ceravin er efter den ukendte Mon Premier Céhere, der er en søn af Extreme Aunou.

Mon Premier Céhere startede blot 33 gange og vandt 8 sejre og 290.000 Euro - rekorden blev 1.14.4.

Nu er den i avlen og står til 1.500 Euro - dog gives 50 % rabat til hopper i den franske kategori I og II. Dens ældste afkom er tre år.

Sun Ceravin har nu startet 12 gange og har vundet 5 sejre - det er i alt blevet til 178.520 Euro med mandagens førsteplads.

Sanawa - Frankrigs bedste 3-års hoppe!

Mens man i de senere år har haft store årgangsstjerner som Qualita Bourbon og Ready Cash, så synes den franske S-årgang mere homogen.

Der er dog ingen tvivl om, at Sanawa (Jeanbat du Vivier) er en af årgangens topheste. Det har hun vist ved flere lejligheder, og mandag eftermiddag gjorde hun det igen ved sikker sejr i Prix Reine du Corta - et Gruppe II-hoppeløb om 110.000 Euro på Vincennes.

Sanawa måtte dog kæmpe for at vinde for Jos. Verbeck i fine 1.13.8/2175 meter foran Scala Bourbon (Love You)med Franck Nivard i 1.13.9, mens Shine is Back (Insert Gedé) tog tredjepladsen på en god afslutning for Yves Dreux - også i 1.13.9.

Det var 8. sejr i karrieren til Sanawa, der med førstepræmien på 55.000 Euro nu har tjent 410.495 Euro.

Andenhesten, Scala Bourbon er tæt beslægtet med Qualita Bourbon, idet hun har samme fader i Love You, mens hendes moder Kamera Bourbon har samme moder som Qualita Bourbon i Etta Extra.

Kamera Bourbon har Cezio Josselyn (Armbro Goal) som fader og var selv en god væddeløber med 1.13.7 og 196.000 Euro i præmier.

Skal man le eller græde?

I aftes sluttede internet-auktionen på Travservice.dk

43 heste var udbudt til salg - 11 fandt nye ejere - heraf to til Norge. Snitprisen for de solgte blev på 5.636 kroner.

Tager man derimod median-prisen - dvs, at man fjerner de to dyreste og de to billigste priser - så lander vi på 3.714 kroner i snitpris.

Det er ikke godt!

Det er faktisk meget skidt og er vel ikke kun et udtryk for den finanskrise vi befinder os i, men også for den stemning, der pt. hersker inden for travsporten.

Desværre er debatten omkring den nye sæsonplan og handlingsplan for hele sporten blevet ensidigt fordrejet i retning af det negative.

Desværre er der alt for få, der forstår, at handlingsplanen ikke kun er en handlingsplan, men det er også en REDNINGSPLAN for den samlede danske hestevæddeløbssport.

Det er muligt, at der bliver færre penge at køre om i enkelte løb på nogle væddeløbsbaner, men til gengæld bliver der andre løb, som får nogle særdeles attraktive væddeløbspræmier - noget, som især de professionelle trænere skulle tage at glæde sig over.

For det er da et godt salgsargument at kunne sige til en potentiel hesteejer, at der hver uge køres løb med førstepræmier på over 20.000 kroner.

Og ikke blot henvise til de 7.500 kroner, der har været i førstepræmie i hvert løb.

Du går da også efter V75- eller Lotto-millionerne!

Ikke?

Stor dag for Franck Nivard

den franske travkusk, Franck Nivard, der ofte har kørt Hamble Crown, havde en god dag på provinsbanen Mauquenchy søndag, hvor han vandt fire sejre i fem starter.

Mest interessant i denne sejrskvartet var sejren med 4-årige Ready Cash, der forberedes mod start i Prix d'Amerique den 31. januar.

Ready Cash (Indy de Vive) startede med 50 meter tillæg til 15 jævnaldrende konkurrenter, og det var som ventet ingen match for den. Ready Cash sejrede sikkert i 1.16.9/2900 m til odds 1,50.

Der var 16.000 Euro for dette træningsjob.

Det går atter fremad i Tyskland

Efter flere år med kraftig tilbagegang er tysk travsport atter på vej frem - i hvert fald omsætningsmæssigt.

Procentuelt er omsætningen på banen i Mønchen Gladbach i Ruhr steget mest med 19,54 % pr løb tæt fulgt af Berlin Mariendorf med 17,02%. Derefter følger München-Daglfing med 12,91% meget tæt fulgt af Gelsenkirchen med 12,87 %.

Banerne i det alternative centralforbund, Traberliga er dem, der har sværest ved at klare sig.

Hamburg, der dog nu er trådt ud, er således blot gået 1,33 % frem pr løb, mens Karlshorst har en tilbagegang på 8,4% pr løb.

Når der er fremgang i spillet i Tyskland skyldes det, at man har fået lavet en ny organisation, Winrace, der står for marketing og aftaler i relation til bookmakerne. Bookmakerne har tidligere ikke ladet spillet gå ind i banernes puljer - det sker nu og omsætningsfremgangen ligger generelt i byspillet.

Løvgren-succes i tysk Breeders Crown

I weekenden er de tyske Breeders Crown-løbet blevet afviklet på banen i Gelsenkirchen, og søndag eftermiddag hdve Malmø-træneren Joakim Løvgren 100 % udbytte af sine to køreture i Breeders Crown.

Først vandt han Breeders Crown for 5-7 årige hingste/vallakker med velkendte Brioni (Timberland) i 1.15.0a/2000 m - spillet ned til 1,20 og derefter kunne han vinde Breeders Crown for 4-7 årige hopper med Donna Clara (O'Connor) i 1.14.8a/2000 m. Her var vinderodds 2,10..

Såvel Brioni som Donna Clara fik 39.025 Euro.

Søndag blev Breeders Crown for 2-åringer også afviklet.

Hoppeløbet med 9.300 Euro i førstepræmie vandtes af Finca (SJ's Photo) med Michael Schmied i fine 1.16.0a/2000 m, mens hingsteafdelingen med 11.625 Euro i førstepræmie vandtes af Super Neo (Gigant Neo) med Thomas Panschow i 1.18.4a/200 m

Overraskelse i Coppa di Milano

I rammeprogrammet søndag på San Siro-banen i Milano, hvor Gran Premio delle Nazioni jo var hovedbegivenheden, blev afdelingsløbet Coppa di Milano over 1600 meter afviklet.

Første afdeling vandtes sikkert af Gregomar (Lemon Dra) med Pietro Gubellini i 1.12.8a/1600 m, mens Erik Bondo-trænede Iulius del Ronco (Viking kronos) med Roberto Andreghetti vandt 2. afdeling i 1.13.6. I hver afdeling var der en førstepræmie på 12.880 Euro.

I finalen skete der imidlertid en reel overraskelse, da den 7-årige hoppe Fusetta (Uronometro) med I. Tamborrino kunne vinde sikkert i ny rekord 1.11.6a/1600 m foran Gregomar i 1.11.8, mens Iper Roc blev nummer tre i 1.11.9. Iulius del Ronco galoperede og blev diskvalificeret.

Fusetta vandt nu årets 8. sejr i 21 starter - hun fik 27.600 Euro for sejren. Fusetta var en reel overraskelse til odds 46,80. Hun kom til finalen via en tredjeplads bag Gregomar i indl. afdeling.

Hoppen kommer fra Taranto, der ligger i "hælen" i det sydlige Italien.

Svensk succes - også i USA

Efter søndagens svenske dobbelt-sejr i Milano, blev det mere svensk, da der i nat blev kørt indl. afdelinger til Matron Stakes for 3-åringer (trav) på Dover Downs i USA.

Det sørgede træner Annette Lorentzen for, idet hun havde to vindere i de i alt fire løb.

Først var det Howthehaloareyou (Yankee Glide) med George Brennan, der kunne vinde i en tæt opløbskamp foran Hot Shot Blue Chip (Revenue) med David Miller i 1.11.3 - det var i øvrigt her, at delvist danskejede Neighsay Hanover (Muscles Yankee) med Brian Sears var storfavorit, men den galoperede tidligt i løbet og sluttede sidst.

Annette Lorentzen's anden vinder kom i et af de de to hoppeløb, med Jersey Ås (Muscles yankee), som George Brennan også kørte - Jersey Ås sejrede i 1.11.7 foran Musical Victory (Ron Pierce) i 1.11.8.

Aftenens hurtigste vinder var Swan For All (Andover Hall)med David Miller, der sejrede med to længder i 1.11.0 foran Jaavos Boy (Sj's Photo) i 1.11.3, mens Calchips Brut (Credit Winner) blev nummer tre. Det var Swan For Alls tredje sejr i år i blot fem starter.

Endelig vandt Yursa Hanover (Windsong's Legacy ) med Tim Tetrick den anden hoppe afdeling foran Rapsong (Windsong's Legacy) - begge i 1.11.5 med Honorable Daughter (Malabar Man) på tredjepladsen.

I øvrigt var Annette Lorentzen ikke eneste svenske træner med sejr denne aften på Dover Downs.

Jimmi Takter kunne modtage paceren Vintage Master som vinder efter sejr i en indl. afd. af Matron Stakes for 3-årige pacere - Vintage Master er en af årgangens topheste med en samlet indtjening på 1,3 millioner dollars.

Der er finaler i Matron Stakes for 3-åringer næste søndag, og med disse finaler er det slut for de store stakes-løb i 2009 i USA:

søndag, november 08, 2009

Valley Sentry til Bornholm

Avlshingsten Valley Sentry(Valley Sentry) forlader det nordjydske og skal fra bedækningsæssoen 2010 opstaldes hos Åge Munk på Bornholm.

Valley Sentry, der bl.a. er fader til tophesten Neo Holmsminde, vinder af cirka 1,5 millioner kroner, har de seneste sæsoner været opstaldet på Nordjysk Hingstestation.

Valley Sentry, der må være særdeles attraktiv for de bornholmske hoppeejere, kommer til at koste 0 + 5.000 kroner mexcl. moms ved levende født føl.

Tredobbelt svensk i Nationernes Pris


Stor svensk triumf i Milano i Gasn Premio delle Nazioni - sæsonens sidste Grand Circuit-løb.

Der var lagt op til en ny sejr til Torvald Palema - men hvis den skulle svigte ville Triton Sund være klar.

Men hvad skete?

Opal Viking med Roberto Andreghetti snød favoritterne og førte fra start til mål og sejrede i 1.12.8a/2100 m - foran Triton Sund med ôrjan Kihlström i samme tid, mens Torvald Palema med Åke Svanstedt fra fjerde par udvendigt blev hængende i tredje spor sidste sving rundt og derfor kun klarede tredjepladsen i 1.12.9.

Torvald Palema er herefter overlegen vinder af Grand Circuit 2009 med 23 points foran Igor Font og Triton Sund.

Men inde bag den svenske trio sad løbets måske moralske vinder! Eller kan man egentlig sige det, for hun - Irina med Giampaolo Minnucci var jo smøget med i ryg i vinderhullet hele vejen, og havde ikke brugt nogen kræfter overhovedet.

Men der er i hvert fald ingen tvivl om, at hvis chancen havde budt sig så havde den italienske Ganymede-hoppe vindet dette løb.

Nu blev hun nummer fire i 1.12.9.

Hollandske Russel November med Hugo Langeweg Jr var igen meget betroet, men den har ikke gået et ordentligt løb siden Oslo Grand Prix - og her kunne den heller ikke hævde sig - sluttede sjette i 1.13.0.

Foto Gerard Forni

220.000 dollars for Southwind Wasabi

Den 3-årige hoppe, Southwind Wasabi, som i år har vundet American-National, The Moni maker samt en afdeling i the Bluegrass Stake blev dyrest på Harrisburg-auktionens sidste dag, hvor aktive væddeløbere kom under hammeren.

Southwind Wasabi (Windsongs Legacy) bkev solgt for 220.000 dollars og blev dermed dagens dyreste hest.

Næstdyrest var den 3-årige hingst Russel Hill (Conway hall), der kostede 180.000 dollars, mens den 3-årige hoppe, Ok To Play (Yankee Glide) gik for 155.000 dollars.

Af de 537 heste, der gik gennem ringen kostede de 17 mere end 100.000 dollars.

gennemsnitsprisen på mix-salget for 914 solgte heste blev på 22.063 dollars.

Hamble Crown nummer fire

Hamble Crown med Dominik Locqueneux i sulkyen sluttede på en fjerdeplads i Prix Paul Buquet på banen i Argentan i Normandiet søndag eftermiddag.

Parret fik en flyvende start fra tillæg og var hurtigt oppe udvendigt på førerhesten og efter små 600 meters kørsel overtog Hamble Crown føringen.

Den fik dog ikke fred ret længe, for så kom en anden dansker, Jewish Banker med Johanne Lindquist og pressede på. Locqueneux slap, men ville herefter køre frem til spids, og da Lindquist ikke umiddelbar ville slippe, så kostede det lidt kræfter at komme tilbage i føringen.

Ind i opløbet var Hamble Crown fortsat førende, men udvendigt angreb den brølstærke Obelo Darche (Danube Castelets) med Franck Blandin.

Den kunne gå frem til sikker sejr i 1.15.8/2900 m , mens Jewish Banker på en god afslutning tog andenpladsen i 1.17.3/2850 m. Tredjepladsen til L'Ecu du Vernay, mens Hamble Crown akkurat klarede fjerdepladsen i 1.17.1/2875 m - værdi 2.400 Euro - foran Royal Crown med Jean Pierre Dubois.

Der var 20.000 Euro i førstepræmie, mens Jewish Banker for 10.000 Euro for at blive nummer to.

Zenyatta - verdens bedste galophoppe

It's unbelievable!

Løbsreferenten på Santa Anita Park i Los Angeles var dybt imponeret over den præstation, som den 5-årige hoppe, Zenyatta leverede, da den vandt Breeders Cup Classic sikkert efter at have ligget sidst i feltet - en overgang 10-12 længder efter den førende.

På en stærk afslutning kunne Zenyatta med Mike Smith i sadlen atter passere målstregen først og hun er således fortsat ubesejret i 14 starter!

Zenyatta blev den første hoppe nogensinde, der vinder Breeders Cup Classic, der i år blev redet for 26. gang. Med førstepræmien på 2,7 millioner dollars har Zenyatta nu indtjent 5,5 millioner dollars i karrieren.

Selv om Zenyatta stillede op som ubesejret var der mange, der rejste tvivl om hendes chancer i Breeders Cup Classic.

Hidtil havde Zenyatta nemlig ikke været matchet mod den absolutte top.

Men Zenyatta gjorde alle skeptikere til skamme og vandt sikkert med en længde foran Gio Ponti og Twice Over.

Zenyatta gav det fine odds 2,80 som vinder og 1,80 i Place (2 første) og 1,40 i Place (3 heste.

Zenyatta var ikke den eneste hoppe, der imponerede på Breeders Cup-dagen.

Den franske Goldikova med Oliver Peslier vandt Breeders Cup Mile for andet år i træk.

Goldikova, der trænes af Freddie Head fik 1.080.000 dollars for sejren. Hun var endnu større favorit ned Zenyatta, ider Goldikova kun gav 1,40 som vinder.

Breeders Cup-dagen blev overværet af 58.845 tilskuere - det var 6% op i forhold til i fjor. Over to dage var der i alt 96.496 tilskuere på Santa Anita Park.

Banespillet steg med 3%, mens den totale omsætning faldt med 6 % - det skyldtes dog nok, at der såvel fredag som lørdag blev afviklet et løb mindre hver dag.

I alt blev omsætningen på 155.474.553 dollars - eller omkring 3/4 milliard danske kroner!

En hårdfør ung dame


I nat vandt den 2-årige amerikanske hoppe Costa Rica med Ron Pierce sæsonens 9. sejr i 15 starter!

Det skete i et testløb til næste uges finale i Matron Stake på 1000 meter-banen Dover Downs i staten Delaware.

Costa Rica, der som åring i fjor kostede 23.000 dollars, har været en utrolig flittig starter siden hun første gang var ude i en Qualifier den 18. juni.

Frem til dato har hendes længste løbspause været på omkring 14 dage. Ellers er det fuld fart fremad. Og hoppen virker fortsat helt på toppen.

Costa Rica, der er efter Muscles Yankee - Examination v. Sj's Caviar, har foreløbig indtjening 891.261 dollars i karrieren.

Costa Ruca har vundet finalen i New Jersey Sire Stakes, The Goldsmith Maid og the Peaceful Way samt været nummer to i Merrie Annabelle Stakes.

Hun trænes af Jimmi Takter, hvis hustru Christine Takter sædvanen tro er medejer af en af staldens topheste.

Costa Rica er opdrættet af Perretti Farm.

I nat sejrede Costa Rica i 1.13.4 efter føring fra start foran Spicy Wings (Andover Hall) og Jettalady (Muscles Yankee).

De to-årige hingste var også ude for at teste Dover Downs i nat og her vandt Break The Bank K (Revenue) med Ron Pierce i 1.11.8 - ny rekord for hesten.

På andenpladsen kom storfavoritten Lucky Chucky (Windsongs Legacy) med John Campbell - han kørte i øvrigt også andenhesten bag Costa Rica,, Spicy Wings.
På tredjepladsen fulgte Take My Picture (Classic Photo).

Der køres finale på lørdag om 225.000 dollars til hopperne og 246.000 dollars til hingstene i præmiesum.