lørdag, januar 23, 2010

Lunden: Det muliges kunst

Faldt over denne overskrift på Lundens hjemmeside i dag, som jeg bestemt ikke kunne stå for:

Den slog Molar sidst den mødte Molar


Og bare jeg nu ikke bliver retsforfulgt, for at have kopieret fra travbanen.dk!!!

TV2 Sport: For første gang - V75 på skærmen

Der bliver skrevet et stykke dansk TV-historie senere i dag, når TV2 Sport viser V75-løbene i en halv times udsendelse fra kl 16.30.

Dette tiltag er med stor sandsynlighed udsprunget af de gode erfaringer man har haft med de nye middagsudsendelser, Hest til Frokost, hvor V4-løbene vises.

Seertallene har - kanalen og tidspunktet taget i betragtning - været særdeles tilfredsstillende og af snørklede omveje har jeg da også erfaret, at internetspillet er steget i forbindelse med disse udsendelser - og det må jo være det primære mål.

Et andet incitament til at vise lørdagens V75-spil er vel også, at der er gode penge at skyde efter.

En førstepræmiepulje på mindst 34 millioner i V75 er jo noget mere end de 20 millioner man lokker med i Lotto-spillet.

Bornholm: Ide til efterfølgelse.

I den forløbne uge meddelte Bornholms Brand Park, at man har valgt at åbne sæsonen allerede den 4. april, og at man selv vil financiere løbspræmierne til denne dag!

Et flot og frisk initiativ som andre baner kan tage ved lære af.

Desværre har det i mange år været "kræve-mentaliteten" der har været fremherskende inden for trav- og galopsporten.

Det er som om banerne har glemt, at det kan godt betale sig at gøre en forskel og forsøge at opbygge banespillet - det er nemlig - sammen med sponsorkroner - det der kan give ekstra penge i kassen.

Nu er Bornholm dog nok lidt speciel i forhold til landets øvrige baner.

Jeg har nemlig på fornemmelsen, at der er en bred opbakning blandt sportens udøvere til at være med til at gøre en forskel på Bornholm.

Det er der nok ikke i så udstrakt grad andre steder.

Men alligevel - Bornholms initiativ må kunne inspirere andre baner til efterfølgelse på et og andet plan

Frankrig: L'Amiral Mauzun slettet


Elitloppsvinderen m.m., 11-årige L'Amiral Mauzun kommer alligevel ikke under hammeren i næste i Paris.

L'Amiral Mauzun var ellers anmeldt til Trotting-Promotions store Prix d'Amerique-auktion, men nu har hovedejeren, Comte de Senneville besluttet sig til at trække hesten tilbage fra auktionen.

Og helt ærligt! - Det er da også det rigtigste.

Den hest har da så rigeligt tjent til, at den skal have et godt otium og ikke trækkes rundt i Europa og måske endda bringes tilbage i løbene igen.

Sverige: Svanstedt hyldet


Svensk travsport havde sin galla-fest i aftes i Gøteborg, og her var ikke uventet Åke Svanstedt i fokus.

Svanstedt blev kåret som Årets Træner på baggrund af en sæson, hvor hans stald indkørte i alt 43.878.156 og vandt 326 sejre. Selv vandt Svanstedt 287 sejre.

Staldens stjerne, Torvald Palema blev kåret som Årets Ældre traver og så lykkedes det den også at fortrænge alle tiders koldblod - Järvsöfaks fra podiet som Årets Hest.

Selv om det var travsports galla-aften, så kårede man også Årets Galophest, og det blev danskfødte Peas and Carrots - der i øvrigt ikke blev fundet værdig til samme titel herhjemme, på trods af, at to af dens største sejre i 2009 var i Scandinavian Open Championship (GR 3) samt Jockey Club Cup (L) - begge på Klampenborg - i Sverige vandt Peas and Carrot Songline Classic (L) på Täby.

Her er kåringerne fra Sverige:

Helen Ann Johanssons Pris: Jennifer Tillman
SHK:s Guldhest: Opal Viking
Årets Opdrætter: Glasholm Piggfarm
Årets galophest: Peas And Carrots
Årets 2-åring: Raja Mirchi
Årets 3-åring: Red Hot Dynamite
Årets 4-åring: Maharajah
Årets ældre: Torvald Palema
Årets hoppe: Viola Silas
Årets komet: Jennifer Tillman
Årets kusk: Örjan Kihlström
Årets trænere: Åke Svanstedt:
Årets kallblod: Järvsöfaks
Årets häst: Torvald Palema (Åke Svanstedt)

Foto Kanal 75.

fredag, januar 22, 2010

Vincennes:Dametur i Prix de Cornulier

Når verdens største monté-løb, Prix de Cornulier om en samlet præmiesum på 700.000 Euro rides søndag eftermiddag på Vincennes, er det hopperne, der præget startlisten.

Ikke færre end 11 af deltagerne er nemlig hopper!

Og selv om feltets yngste deltager, Rombaldi (Lulo Josselyn) sikkert får mange tilhængere, så tyder meget dog på, at Prix de Cornulier 2010 ender i et opgør mellem hopperne Plenty Pocket (Ganymede) med Pierre Yves Verva og Malakite (Vittel) med Celine Leclercq - sidstnævnte forsvarer sejren fra i fjor.

Med en sejr i Prix du Calvados for 14 dage bragte Plenty Pocket sig for alvor ind i billedet - hun sejrede da ret sikkert i 1.14.4/2850 meter foran Or de Jade, der som vallak ikke kan deltage i søndagens løb.

Malakite har ikke vundet et montéløb siden sejren i Prix de Cournlier i fjor - ja, i Frankrig har hun ikke været på vinderpladsen siden. Malakite har vundet et sulkyløb på Mallorca i fjor - men har ellers ikke gjort det store væsen af sig.

Ved sejren i fjor præsterede Malaite 1.13.6 - den næsthurtigste vindertid i løbets historie, men et stykke fra løbets rekord, som Magnificent Rodney satte ved sejren i 2008 med 1.12.7

Bag Malakite fulgte nærmest Paolo de Lou og Oyonnax, der begge er med igen på søndag, og som også ventes at komme til at spille fremtrædende roller.

En interessant starter er verdensrekordholderen Premiere Steed, der skal rides af Franck Nivard.

Premiere Steed, der trænes af Fabrice Souloy, har jo mest gjort det i sulkyløb, og ville da også være en naturlig deltager i den følgende søndags Prix d'Amerique.

Nu vælger man imidlertid at starte hende i monté-løb - det er blot anden gang i hendes karriere.

Premiere Steed fik sin monté-debut 2. Juledag i 2009, hvor hun sluttede på en 9. plads i 1.13.7/2175 - vinderen - Paolo de Lou - løb 1.12.2.

torsdag, januar 21, 2010

Galop: Dubais nye galopbane, Meydan klar


Den 28. januar indvies Dubais nye væddeløbsbane, Meydan - et kæmpeprojekt, der trods Dubais økonomiske krise er blevet færdiggjort til tiden og som i slutningen af marts måned skal danne rammen om verdens bedst betalte hestevæddeløb, Dubai World Cup.

Forleden afholdt man en prøve-løbsdag med fire løb, for at sikre sig at alt nu var det som det skulle være til premieren den 28. januar, der samtidig skyder meetinget, Dubai International Racing Carnival i gang.



Sheikh Mohammed var på plads og overværede generalprøven, som forløb, som den skulle.

Meydan- væddeløbsbanen er et projekt, der har kostet ikke mindre end 15 milliarder danske kroner!!

Men det er da heller ikke "kun" en væddeløbsbane .

Udover at have plads til 60.000 tilskuere på publikums-siden, så indgår der også et 5 stjernet hotel i byggeriet tillige med bl.a. et museum og en IMAX biograf.

Selve galopbanen består af såvel en græsbane som en dirt-bane, og bl.a. så vil Godolphin-staldens heste fremover blivet her.

Hidtil er de blevet trænet på et privat anlæg ikke langt fra den "gamle" væddeløbsbane, Nad El Sheba.

Foto Maydan

USA: Finale i Super Bowl-serien



På The Meadowlands blev finalen i sæsonens første løbsserie, The Super Bowl kørt i nat og i en tæt opløbskamp vandt storfavoritten, 5 Aachoo (Keystone Nordic) med Tim Tetrick i 1.12.8 foran Grey Ice (The Icepan Cometh) og Beautiful Legacy (Winsong's Legacy).

Det var anden sejr i træk til Aachoo, der med førstepræmien på 39.500 dollars hævede sin samlede indtjening til i alt 86.365 dollars.

Aachoo har startet 29 gange og har vundet 12 sejre og hun satte sin rekord 1.12.2 ved sejr i en indl. afdeling af The Super Bowl den 13. januar.

Hendes fader, Keystone Nordic (Balanced Image)står i Michigan og er gennem årene blevet fader til op mod 300 afkom - 11 har løbet bedre end 1.11.5 og 36 har tjent mere end 100.000 dollars.


I nat blev der også afviklet et Consolation-løb i The Super Bowl, og her sejrede Wonderful Race (Like a Prayer) med David Miller forholdsvis let i 1.12.9 foran Spicy Caviar (SJ's Caviar) og med D Lee More (Expecting More) på tredjepladsen. Her var der 7.500 dollars i førstepræmie.

Fotos Lisa Photo.

onsdag, januar 20, 2010

Travavl.:Tophopper til Stutteri Dust

På mandagens auktion på The Meadowlands købte Thomas Lind-Holm, Stutteri Dust tre meget spændende ifolede følhopper - ja, der har vel aldrig været købt noget bedre til Danmark!

De tre hopper kostede tilsammen 115.000 dollars - det er små 600.000 kroner.

AFFINITY v. Victiry Dream - Nicegirlsdon't ifol ved Crazed kostede 15.000 dollars.

Affinty, der er 12 år gammel, har tidligere født Photo Maxx (SJ's Photo) 1.09.3 (placeret - har vindertid 1.10.7) - 271.490 dollars samt Hard Livin (SJ's Caviar), der i fjor var en af de mest vindende 2-åringer i Pennsylvania - den vandt 210.561 dollars og har vinderrekord 1.12.6 på 1000 meter, placeret har den løbet 1.11.9, også på 1000 meterbane.

Moderen til Affinity har også født helsøsteren Naughty Hall 1.12.1 - 100.336 dollars samt helbroderen Wewering 1.11.5, der nu er avlshingst. Fra samme hoppelinje kommer i øvrigt From Above, Bonefish, Tagliabue m.fl.

SAVVY YANKEE er med sine 65.000 dollars det dyreste indkøb i trioen.

12-årige Savvy Yankee er ifol ved Cantab Hall - hun er efter Balanced Image - Spiffey Yankee v. Joie de Vie.

Første afkom efter Savvy Yankee er Rocky Balboa (Muscles Yankee), der var en af tophestene i sin årgang. Rocky Balboa har tjent 435.880 dollars og har vinderrekord 1.11.1, men har placeret løbet 1.10.6.

Savvy yankee har stort set kun været holdt til Muscles Yankee og det har givet bl.a Muscles in Blue, der tegnede til det helt store som 2-åring, men som uheldigvis døde - den nåede at sætte rekord 1.12.5 og tjene 134.499 dollars.

Også hans helbrødre Muscles To Spare 1.10.5 (1000m bane) 157.507 dollars samt Hulk Logan 1.13.2 - 110.045 dollars har været afkom over gennemsnittet.

UNIVERSAL VICTORY, der har en Qualifierrekord på 1.12.5 er den sidste hoppe - hun kostede 35.000 dollars og er ifol ved Angus Hall.

Universal Victory er 11 år gammel og tilhører en af de sidste årgange efter legendariske Valley Victory - hendes moder er Higher Love (Joie de Vie. Universal Victory er dermed helsøster til tophoppen Lookout Victiry 1.11.3 - 2,9 millioner dollars.

Første afkom efter Universal Victory er Standpoint (Andover Hall) 1.10.5 - 235.416 dollars, der nu er i norskeje og har virket i avlen. Den er nu i træning hos Stig H. Johansson og vandt i fjor på 1.11.2 på Solvalla.

Som nævnt i indledningen - det her er måske de bedste amerikanske følhopper, der nogensinde er kommet til Danmark!!

tirsdag, januar 19, 2010

USA:Vigende interesse for Donato Hanover

På et tidspunkt solgtes en bedækningsret i Donato Hanover for op mod 125.000 dollars.

I går kunne man købe to for hhv. 63.000 og 64.000 dollars på Tattersalls auktionen på The Meadowlands.

Årsagen?

Tjah - nogen kan have manglet penge - og andre nye hingste er nu mere varme - selv om Donato Hanovers ældste afkom først er åringer i år - og altså først kommer under hammeren henad efteråret.

På samme auktion kunne man også købe en bedækningsret i Deweycheatmnhowe for 98.000 dollars, Glidemaster til mellem 45.000 og 57.000 dollars. Cantab Hall kunne fåes til hhv. 26.000 og 29.000 dollars, Conway Hall til 22.000 dollars og Chocolatier til 38.000 dollars.

Auktionens dyreste traver blev den 4-årige hoppe Raising Rachel (Yankee Glide) som Arlene og Jules Siegel - tidl. ejere af Great Challenger - gav 255.000 dollars for.

Næstdyreste traver var også en hoppe - 2-årsstjernen, Honorable Daughter (Malabar Man), der slet ikke kunne få det til at stemme som 2-åring, gik for 185.000 dollars til Valley High Stable.

Prix d'Amerique: Bazire kører Rolling d'Heripre

Så skulle det være sikkert og vist.

I følge den franske interside zone-turf starter 5-årige Rolling d'Heripre i Prix d'Amerique og køres af Jean Michel Bazire.

Det var oprindeligt meningen, at Bazire skulle have kørt Souloy-staldens anden repræsentant, Olga du Biwetz, men den får nu Christophe Martens i sulkyen.

Rolling d'Heripre (Dahir de Prelong)er inden for den seneste måned skudt frem som en seriøs kandidat til Prix d'Amerique efter sejre i såvel Criterium Continental som i lørdagens Prix de Croix.

Sidst en 5-årig traver vandt Prix d'Amerique var i 2007, hvor Offshore Dream sejrede - før det skal vi tilbage til 1992, hvor det var Verdict Gedé.

mandag, januar 18, 2010

Vincennes: Texas Style vandt Prix Gelinotte

Texas Style (Goetmals Wood) med Louis Baudron indfriede forventningerne som favorit i sæsonens første storløb for de franske 3-årige hopper, Prix Gelinotte med en førstepræmie på 55.000 Euro.

Baudron bragte den letbenede hoppe til spids efter 1200 meters kørsel og i opløbet klarede parret at afvise et godt angreb fra Tolerance (Insert gedé) med Thierry Duvaldestin - de fik begge noteret 1.16.3/2700 m.

Texas Style er et Dubois-produkt med Goetmals Wood som fader og In Love With You-datteren New York 1.12.9 - 129.460 Euro som moder.

Mormoder er Comtesse d'Aunou, der er helsøster til Extreme Aunou og halvsøster til såvel Defi d'Aunou som Buvetier d'Aunou.

En halvsøster Amour d'Aunou er moder til - In Love With You!!

Texs Style har således Nesmile både som mormoder og oldemor!

søndag, januar 17, 2010

Italien: Fartfest på San Siro

Der blev løbet stærkt søndag eftermiddag på San Siro-banen i Milano, hvor der blev afviklet indl. afdelinger til Gran Premio Mario Locatelli næste søndag, hvor der køres om 44.000 Euro i finalen.

Pietro Gubellini sad bag de to afdelingsvindere, Le Touquet (Daguet Rapide), der vandt i 1.12.0a/1600 m samt Island Effe (lemin Dra), der blev noteret for 1.11.5a/1600 m. Det var i øvrigt sidstnævntes første sejr siden hun vandt finalen i Gran Premio delle Loteria i maj måned i fjor.

Skal vi gætte på, at Gubellini tager Island Effe i finalen??

I rammeprogrammet blev Erik Bondo noteret for to sejre - i begge tilfælde var det Roberto Andreghetti, der var i sulkyen.

Først var det Giant Demon (Uronometro), der var bedst i 1.12.4a/1600 m - præmie 5.980 Euro - dernæst Iamm'E Press (Uronometro) i 1.12.9a/1600 m - præmie 6.440 Euro.

Berlin: Muhlig-sejre i Berlin

Den Aalborgensiske amatør Claus Muhlig var søndag eftermiddag i Berlin med to heste - bedst gik det for O'Dalema Byrds (Mastery), som kørt af Michael Nimczyk sejrede i 1.20.2a/2900 m.

O'Dalema Byrds overtog føringen med 1000 meter tilbage, da favoritten Yorin galoperede i spids.

Yorin kom imponerende tilbage efter sin store galop, men kunne ikke fange O'Dalema Byrds, der fik 1.000 Euro for sejren.

Senere på dagen blev det til endnu en sejr til Claus Muhlig, da Super Neil sejrede - her var præmien 1.200 Euro.

Vincennes: Varme hvede sælges!!


Foto Gerard Forni

Selv om Prix de Belgique - det sidste af de fire test-løb før Prix d'Amerique - søndag eftermiddag dannede basis for det franske landsspil, Quintet, så var det tydeligt at flere af deltagerne ikke havde travlt med at køre fremad.

I stedet sad de og "varmede hveder", som er et godt gammelt dansk væddeløbsudtryk, der bruges om en sådan kørsel.

Løbet vandtes suverænt af Paris Haufor (Vivier du Montfort) med Christian Bigeon, som overtog spidsen efter 700 meters kørsel og siden bare øgede afstanden til feltet.

Undervejs var Paris Haufor op mod 40 meter foran nummer to Quarla (Extreme Dream), hvis kusk Franck Nivard aldrig var interesseret i at forsøge at nå op til udbryderen.

Ved målpassage var Paris Haufor omkring 25 meter foran slideren Oasis Gedé (Buvetier d'Aunou)med Tony le Beller, der kæmpede sig forbi italienske Ghiaccio del Nord (Bon Vivant) med Enrico Bellei. Nivard havde heller ikke travlt i opløbet, men sørgede dog for at Quarla kunne komme ind på fjerdepladsen.

Paris Haufor sejrede afstoppet i 1.13.6a/2850 meter

Det var første sejr for Paris Haufor siden han vandt Prix de Tenor de Baune på omtrent samme tidspunkt i fjor. Den sejr gav ham da adgangsbillet til Prix d'Amerique. I løbet galoperede han kort efter start og blev diskvalificeret.

Søndagens sejr betyder også,at Paris Haufor kan starte i Prix d'Amerique men når det går løs om 14 dage dage, så får Paris Haufor ikke så let spil som denne søndag.

Som nævnt blev Quarla taget meget forsigtigt hun bklev fjerde i 1.14.2 - det samme gjaldt bl.a. sidste års PDA-vinder, Meaulnes du Corta, der sluttede på en ottendeplads i 1.13.8 fra tillæg. Olga du Biwetz og Opal Viking lå nede og rodede bagved og sluttede uplaceret.

Disse test-løb giver ikke mange fingerpeg om mulighederne i Prix d'Amerique - der lurerpasses for at kunne være helt på top på dagen.

Pierre Levesque var meget tilfreds med Meaulnes du Corta efter Prix de Belgique, og for mig at se er han også favorit.

Levesque vandt senere på dagen med siden egen Qwuerty (Quadropheneo) i Prix Tenor de Baune i fine 1.12.8/2700 m - det er faktisk en tid, der rækker langt i Prix d'Amerique-sammenhæng.

- Qwerty er en god hest, men Meaulnes du Corta er en stjerne, sagde Levesque efter løbet og lod dermed forstå at Qwerty ikke kommer i Prix d'Amerique - ved sejren var den ellers sikret startret.