fredag, april 14, 2006

Det er Palle Vennekildes skyld!

Forleden havde jeg en interessant samtale med en gammel kammerat, der som jeg har tilbragt hele sin ungdom på en væddeløbsbane.

Vi talte om de gode gamle dage - om live og om miljøet, der var på væddeløbsbanerne.

Vi kom der tidligt og silde - det at få lov til at hjælpe til i stalden - få lov til at deltage i træningen - ja, bare det at få lov til at hente heste hjem fra folden - eller bære de tunge vandspande, når der skulle vandes om eftermiddagen - det var noget man gjorde glad og gerne.

Det var min og mange andres indgangsvinkel til trav - eller galopsporten.

Det var hestene - det var samværet - og det var udsigten til at komme ud at køre væddeløb.

Sådan er det desværre ikke længere.

Selvfølgelig har hver tid sin charme, men for mig er det alarmerende, at den rekruttering, der skal ske for at en sport kan fortsætte og udvikle sig, i dag stort set sker udelukkende via spillet.

Torsdag eftermiddag fulgte jeg Racing Live-udsendelsen fra Billund - primært for at kunne se de mange spændende to-åringer, der var i Præmie- og Fremvisningsløb. - Godt at disse løb nu bliver vist - og kommenteret.

Og her er det så, at Palle Vennekilde kommer på banen, for pludselig begynder han at udtrykke sin store anerkendelse, af at Vagn Honum kan alt om afstamninger, samtidig med at Palle erkender, at det har aldrig sagt ham noget, men at han måske var ved at blive lidt interesseret.

Det er da dejligt, at Palle Vennekilde nu har set lyset, men efter 7-8 år som DanToto-vært og som sådan at regne for at være en kompetent væddeløbsjournalist, så er det egentligt ret beskæmmende.

Desværre er det symptomatisk. Der er alt for få, der interesserer sig for det basale i hestevæddeløbssporten - nemlig avlen.

Travsporten bygger på traditioner - den bygger på årtiers målrettet avl - travsporten er en kulturfaktor i det danske samfund.

Uanset hvad andre måtte sige, så går det ikke jublende godt for dansk trav- og galopsport.

Løbene på hovedstadsbanen er en ynk - mindre end 50% af de startende heste er hjemmebaneheste - det er så som så med genkendeligheden ligesom der er langt mellem de sportslige perler.

Og som jeg tidligere har postuleret - der er alt for få københavnske hesteejere omkring Lunden/Skovbo.

Skal vi også have trav- og galopløb i Danmark om 25 år, så er det utrolig vigtigt at SPORT og AVL bliver gjort bredt tilgængeligt - så kommer fremgangen i spillet nemlig også.

Har netop set en annonce for Opdrætterforeningen, der vil lave en social tur til Tyskland i september til den store Hingsteparade - for varmblodshingste.

Det kan være Opdrætterforeningen nu vil til at skifte hesterace - for at sikre foreningens overlevelse!

Karsten Bønsdorf

mandag, april 10, 2006

Er udviklingen vendt

I lørdags modtog jeg April-udgaven af Væddeløbsbladet sammen med Fødselsregistret for travsportens N-årgang.

Det er altid interessant at se dette register, for her afspejles det for alvor hvilke hingste, der er blevet brugt - og ikke hvilke hingste, hingsteholderne siger er blevet brugt.

Kort sagt - her er facts på bordet.

Er den negative trend i antallet af fødte travføl i Danmark i øvrigt vendt?

Ja - N-årgangen omfatter i følge registret 683 føl, mens M-årgangen med de sidste registreringer nu er nået op på 665 føl - det laveste antal i moderne tid.

L-årgangen står på 726 føl, mens der i K-årgangen var et enkelt føl mere, nemlig i alt 727 føl. I-J-årgangen er på 866 føl.

Ser vi på forskellen med årgang 2001 - I/J-årgang og så årgang 2005 - N-årgangen, så er tilbagegangen på 183 føl - eller 21,1%.

Kort sagt - vi mangler en femtedel af de føl, der blev født bare i 2001!

Går vi endnu længere tilbage - f.eks. til R-årgangen, som var på godt og vel 1500 føl, så er det vist tydeligt for enhver at interessen for at opdrætte travheste i Danmark er blevet noget nær lammet.

Det er dog mange årsager til, men det lader jeg ligge til en anden gang, og vender tilbage til N.-årgangen.

N-årgangens mest populære faderhingst blev Chipmate - Pine Chip-sønnen, der var på gennemrejse og nu står i Norge. Chipmate blev fader til 45 afkom.
Derefter følger Earthquake med 38, SJ's Photo med 30 - og det er nok værd at bemærke, at dette er udelukkende på frostsæd.
Næste plads deler Mastery og Golden Globe med hver 25 afkom, hvorefter Action Hall og Vic Torre kommer med 24 afkom.

Noget overraskende har championhingsten Carmdoy Lobell blot 12 afkom, men den stod i Norge det år.

Ser vi på brugen af helt specielle internationale hingste, så kan vi konstatere at Prix d'Amerique-vinderen Abano AS har et enkelt afkom - den er dog kommet til ved at den tyske hesteejer, Jürgen Hanke har valgt at indregistrere hele sin 2005-årgang i Danmark - det medførte også at Varenne fik et dansk afkom, New Varenn, der i øvrigt nu har samme ejer som derbyvinderen Frække Frederik.

De franske championhingste, Coktail Jet og Vikings Way har hhv. 4 og 2 afkom. Credit Winner, der i fjor fik sit store gennembrud i USA har ligeledes to styk danske afkom. Gidde Palema har endnu ikke været et hit hos danske hoppeejere - blot tre afkom i N-årgangen.

USA's førende avlshingst, Muscles Yankee har to afkom, mens Elitloppvinderen Steinlagers fader, Good as Gold har fået otte danske afkom i 2005.

Generelt synes jeg at navnevalgene i N-årgangen er fine, men ingen regler uden undtagelser.

Nickogfillipshest - i øvrigt med en topafstamning, Supergill - Power Tactics - burde ikke have fået lov til at passere.

Karsten Bønsdorf