onsdag, april 04, 2007

Om Hingstefremstilling m.m.

Den næsten hemmelige Hingstefremstilling i regi DTC, der blev holdt på Lunden i søndags, har atter bragt nogle sind i kog - i hvert fald hos de personer, der er omkring hingsten Comets Tail.

Comets Tail opnåede ikke de magiske 67 points, der skal til for at hingsten kan Anbefales til avl - af DTCs Avlskommision.

Det gjorde Comets Tail ikke, fordi den blev vurderet på de resultater dens afkom hidtil har leveret.

Jeg tror ikke, at der er nogen der er i tvivl om, at hvis Comets Tail var kommet til Danmark direkte fra USA, så var den strøget ind i systemet med et pointtal på over 80!!

En fantastisk afstamning, et flot eksteriør og en fremragende løbskarriere ville have båret den igennem til godkendelse - akkurat som den blev det i Sverige.

Nu har Comets Tail imidlertid startende afkom - de ældste er 6 år i år - og det er absolut fair, at hingsten derfor skal vurderes på sin evne til at reproducere og ikke på gamle væddeløbsmeritter.

Og når man sådan ser på de afkom som Comets Tail svenske afkom - for det er i Sverige den overvejende har virket - så er det ikke just verdenstjerner, det vrimler med.

Mest vindende afkom er Conrads Comet, der har startet 38 gange og vundet 23 sejre - det er vel ikke så dårligt, men når nu den er den bedste og kun har tjent 634.500 SEK, så er det at Comets Tail får problemer i forhold til kåringen i Danmark.

I alt har Comets Tail haft 108 afkom i startberettiget alder i Sverige - de har tilsammen startet 1727 gange, har vundet 158 sejre - det giver en sejrsprocent på 9,1 - og en startprocent på 44,3. I penge er det blevet til 8.461.571 SEK. 25 af Comets Tails afkom har vundet over 100.000 SEK.

Men ser man nu udover Sverige, så har Comets Tail faktisk nogle gode afkom, der er født i hhv. Norge og Holland.

Den hollandske Taxdodger Joel, der løber i Norge, har startet 21 gange i karrieren og har vundet 13 sejre - i sine sidste otte starter har den vundet 7 løb! Der er de norske Casino Warren med i alt 12 sejre i 62 starter - heraf tre sejre i fire starter i år, Guilty Victory - også tre sejre i fire starter i år og ni sejre i blot 21 starter.

Mon Avlskommissionen har haft alle oplysninger til deres rådighed?

Det sætter kredsen omkring Comets Tail spørgsmål ved og har derfor appelleret Avlskommisionens afgørelse.

Comets Tail er ikke den eneste avlshingst med en svensk fortid, der i år er blevet fremstillet for Avlskommissionen.

Progress Value er en anden - den opnåede godkendelse med i alt 67 points.

Dens afkom blev vurderet til at være 41 points værd ud fra deres præstationer - Comets Tail opnåede kun 30 points - altså en ret stor forskel på en skala, hvor max er 70 points.

I procenter er det 58,5% til Pogress Value og 42,8% til Comets Tail af det højst opnåelige

Er Progress Value-afkommene så små 16% bedre end Comets Tails?

Progess Value har 86 afkom i startberettiget alder i Sverige - de ældste er 10 år i år.

Hans mest vindende afkom er den 10-årigeHard Value med 22 sejre, 1,1 mio. SEK og rekord 1.12.4.

25 har startet tilsammen 762 gange og har vundet 102 sejre (13,3%) og har tjent 5.332.522 SEK - Progress Value kan således fremvise en startprocent på 29% på sine afkom.10 af hans afkom har vundet mere end 100.000 SEK.

Hvad man kan udlede at ovennævnte tal for de to hingste er, at ingen af dem har avlet verdenstjerner, men at Progress Value har lavet en vinder af over 1 million kroner og at Comets Tail har en større startprocent samt en større andel af heste, der har vundet over 100.000 SEK.

Jeg forstår udmærket, at kredsen omkring Comets Tail vil have prøvet Avlskommissionens afgørelse.

Karsten Bønsdorf