lørdag, juli 10, 2010

Galop: Nu er Sir Henry derbyvinder

Dansk Galops Voldgiftsret var  i går trådt sammenfor at behandle appelsagen fra Dansk Derby, hvor førstehesten over mål, Sir Henry blev deklasseret for trængning til en tredjeplads.


Voldgiften, der bestod af Erik Hasløv, Chris Cordrey og nordmanden Terje Finsbråten fandt, at Sir Henry ikke havde generet staldkammeraten High Flyer i en sådan grad, at den skulle deklasseres.


Voldgiften har derfor omstødt dommen fra Derbydagen, og Sir Henry er dermed vinder af Dansk Derby 2010 foran Diamol og High Flyer.


Her følger den pressemeddelelse, der er blevet udsendt:


Dansk Galops Voldgiftsret har i dag behandlet afgørelsen af Dansk Derby 2010, hvor Klampenborg Galopbanes Voldgiftsret på selve løbsdagen deklasserede Sir Henry, der var først i mål, til tredjepladsen på grund af trængning af High Flyer kort før mål.

Dansk Galops Voldgiftsret fastslår, at det forhold, at Sir Henry trækker et par spor ud i banen ikke havde indflydelse på løbets resultat. Voldgiftsretten finder, at High Flyers rytter ikke hurtigt nok genoptog sin ridning og at det betød, at High Flyer kort før mål blev passeret af Diamool og derfor først var tredje i mål.

Resultatet af Dansk Derby 2010 er dermed, at Sir Henry er vinder af løbet, Diamool nummer to og High Flyer nummer tre.




Det er langtfra en win-win situation Dansk Galopsport er havnet i -men det var til at forudse ligeså snart Klampenborg Galopbanes Voldgift kom med sin kendelse på dagen.


Selvfølgelig er retfærdigheden - efter min opdattelse - nu sket fyldest - men kredsen omkring Sir Henry mistede  det sus og virak, det er at blive fejret som derbyvinder på dagen.


Det oplevede kredsen omkring Diamool, men de skal nu aflevere trofæ og titel. 


De fik deres "15 minutters berømmelse", men jeg er helt sikkert på, at i dag ville de gerne have været dem foruden.


Hvad får fredagens kendelse af betydning for Klampenborg Voldgift i fremtiden? 


Og for Dansk Galops direktør Peter Knudsen, der blev sat på plads af sit forretningsudvalg, der bestemte at den oprindelige afgørelse skulle prøves ved sportens øverste domstol?



USA: Fartfest på The Big M

Der blev løbet hurtigt i nat på The Meadowlands.

Lanson (Self Possessed) med Mike Lachance vandt hurtigtravernes opgør i 1.09.4 foran Big Boy Lloyd (Dream Vacation) i 1.09.5, mens delvist danskejede Neighsay Hanover bkev nummer tre i 1.09.7

Et 3-års hoppeopgør endte i en knivskapfrt opgør, hvor Fashion Feline (Broadway Hall) med Brian Sears sejrede kort foran Bone A Fide (SJ's Photo) - begge i 1.10.2.

Den nu 8-årige Corleone Kosmos (SJ's Photo) med John Campbell kom også på vinderpladsen - den vandt i 1.10.2

fredag, juli 09, 2010

Sprintermästaren: Rette plads i rette tid

At et væddeløb ikke er vundet før målstregen er passeret fik vi et klart bevis på i aftes i Sprintermästaren på Halmstad.

Alle havde vel set Select Yankee med Åke Svanstedt som vinder, da You Bet Hornline med Robert Bergh pludselig dukkede op som trold af en æske og vandt med en længde i 1.11.1.

Man må sige, at Robert Bergh havde gjort You Bet Hornline klar til dagen.

Det har ikke været de store præstationer i årgangssammenhæng, You bet Hornline kunne fremvise - i fjor vandt den ganske vist et 3-årsløb på Forus, hvor den slog selveste Okay Bee.

Men som sagt - Robert Bergh havde den klar på dagen.

I den indl. afdeling var det spids og slut - sejr i 1.11.5 - en rekordforbedring på ikke mindre end 2,8 sekunder!!

Og så var der finalen. Her sad parret tilsyneladende hermetisk lukket inde ved indgangen til opløbet, men som en anden Ingmar Stenmark krydsede Robert Bergh sig frem og fangede Select Yankee kort før mål og vandt i ny rekord 1.11.1.

Sprintermästaren er det eneste storløb You Bet Hornline har været meldt i  - og den er således ikke en potentiel derbykandindat.

Den ejes af den 27-årige sangerinde etc,
Paula Asterie, der er hestens fjerde ejer!

 Paula Asterie meddelte efter sejren i den indl. afdeling at hun ville skænke et stort beløb til Cancerfonden, hvis You Bet Hornline også vandt finalen.

Hun holdt sit ord - Cancerfonden vil modtage 200.000 kroner.

En flot gestus!

Robert Bergh er hestens tredje træner!

Det var Jan-Erik Eriksson på Umåker, der førte You Bet Hornline frem til start og vandt i debutten med den - derefter overtog Asterie og Robert Bergh hesten.

Afstamningsmæssigt befinder vi os i den lave ende.

Altså ingen fancy fader eller moder, men når man går lidt tilbage i blodet, så bliver det alligevel interessant,

Faderen er San Pellegrino - en Valley Victory-søn, der tidligere har virket i Canada, hvor den har 117 afkom, der foreløbig har vundet 6 millioner dollars tilsammen. Bedst er vallaken San Pail, der alene har vundet 1,1 millioner dollars og sat rekord 1.09.7.

San Pellegrino blev købt til Sverige af Stutteri Hornline, som har masseproduceret på egne hopper på hingsten med You bet Hornline som den klart bedste.

Hans moder, Evergreen Ri har fire afkom, hvoraf You Bet Hornline er klart bedst. Hun er efter Express Ride - Castleton Delight og er dermed halvsøster til Grandezza Ri (Probe), der er moder til vinderen af Elitloppet 2010, Iceland!


Fotos Kanal 75.

USA: Hopples og Tetrick = sejr

Winuendo vinder med Tim Tetrick i sulkyen. Lisa Photo.

I sidste uge var 2-årige Winuendo med sin træner Ray Schnittker tilsyneladende på vej mod sejr i en afdeling af New Jersey Sire Stakes for 2-åringer på The Meadowlands, da den galoperede ind i opløbet.

Da Winuendo (Windsong's Legacy) igen var til start i nat, havde Schnittker udstyret den med trav-hopples og sat Tim Tetrick i sulkyen - og så blev det til en sikker sejr i 1.12.6 foran Vc Chocoholic (Chocolatier) i 1.12.7, mens Gunga Win (Windsong's Legacy) blev nummer tre i 1.12.8.

Winuendo er andet føl efter Repititions (Muscles Yankee) og kostede 90.000 dollars som åring.

Nattens andet Sire Stakes vandtes af Big Sky Storm (Classic Photo) med Brian Sears i en tangering af årets hidtil bedste tid for en 2-åring, 1.12.3.

Det var Big Sky Storms anden sejr i lige så mange starter - han vandt i sidste uge det løb Winuendo smed væk.

Big Sky Storm har Trade Balance-datteren Big Sky Angel som moder - hun har rekord 1.11.5, mens tjente blot 17.280 dollars.

Hendes første afkom er Big Sky Angelina (Malabar Man), der har rekord 1.13.4 og tjent 110.481 dollars.
Big Sky Storm vinder i 1.12.3. Lisa Photo

torsdag, juli 08, 2010

Reflektioner

Det er svært at se, hvem der skulle kunne slå Okay Bee i Dansk Trav Derby den sidste søndag i august måned.

Okay Bee virker som den helt komplette traver - han kan gå fra alle positioner og han klarer alle distancer.

Hvor er hans achilleshæl?

Jeg har svært ved at få øje på den!

Hoppe Derbyet er til gengæld mere åbent - skal jeg komme med et vinderbud nu - ja, så vil det være One Winner!

Hvad kommer Dansk Trav Derby 2010 i øvrigt til at hedde.

Samarbejdet med PitStop omkring derbyet er ophørt, og der søges efter ny sponsor.

Det virker til at være i 11. time, men bedre sent end aldrig.

Apropos Derby.

Efterdønningerne af galopsportens Dansk Derby har ikke lagt sig endnu - tværtimod.

Sidste fredag gennemtrumfede Dansk Galops Forretningsudvalg, at der skulle køres en Voldgiftssag på afgørelsen, og desavuerede dermed sin direktør, Peter Knudsen, der havde meddelt, at afgørelsen som Klampenborgs Voldgift traf, var korrekt i følge reglementet.

Allerede inden Voldgiften er sat virrer luften nu med teser om inhabilitet blandt Voldgiftens medlemmer.

I det åbent brev til Dansk Galop foreslår en af medejerne af Diamool, der blev kåret som Derbyvinder, at man skal hente fransk ekspertise, for at få sagen pådømt korrekt!

Det er da et mistillidsvotum, der vil noget!

Jeg er fortsat af den helt klare opfattelse, at den overreaktion som Nicolaj Stott foretog på High Flyer, betød, at Voldgiften traf den afgørelse, som deklasserede førstehesten gennem mål, Sir Henry til en tredjeplads.

Apropos deklasseringer:

I Nordisk Travkomite har man i år diskuteret om deklasseringsmuligheden burde indføres i travsporten.

Jeg har tidligere foreslået, at man indførte deklasseringsmuligheden  a la det man har i USA, hvor en hest, der galoperer i mål kan beholde sin præmie og evt. sættes en eller flere placeringer ned,.

For er det ikke uretfærdigt, at hvis to heste ligger og kæmper hårdt i et løb - 50 meter foran feltet - og den ene slår over i galop kort før mål - ja, så er præmien væk.

Efter en deklasseringsregel ville hesten mindst kunne få andenpladsen.

Jeg mener i øvrigt, at Mack Lobell galoperede i mål, da den i sin tid vandt The Hambletonian Stake helt overlegent.

Hvad nu hvis den var blevet diskvalificeret - ja, så havde meget måske set anderledes ud - i hvert fald ville Napoletano så have været Hambletonian-vinder.

Og apropos amerikanske heste.

I sidste uge blev jeg spurgt om hvilken tvangspræmiesum en amerikansk traver ville få ved import til Danmark.

Svaret finder man i Sæsonbestemmelser i Kalender nummer1, men ærlig talt - det kræver lidt nærlæsning for at finde ud af, hvilke regler der gælder.

Det ser ud til, at heste fra lande uden for EU, der er indført efter den 1.marts 2009 , ikke længere får nogen tvangspræmiesum, med mindre de først har været importeret til andet land og dér fået en tvangspræmiesum.

Men hvorfor har man ikke omskrevet reglementet således at de regler, der gælder i dag, står først - - nu indledes reglerne om Tvangspræmiesummer med bestemmelser om heste, der er importeret før 1,. marts 2009.

Det vil da være logisk at starte med de regler, der gælder for mig, der har købt en hest i dag og gerne vil vide hvad regler der gælder for den - jeg skal da ikke læse flere afsnit for at finde ud af det!

Og så skriv det mere soleklart, så der ikke er nogen tvivl!

Her følger stykke 2 i afsnittet om Tvangspræmiesummer:


2) Hest, der er importeret til Danmark 1.marts 2009
eller senere starter med den bruttopræmiesum
inklusiv eventuel tvangspræmiesum, som hesten er
registreret med i det land, hvorfra den importeres.
Forklarende anvisning: Importeres en amerikansk
født hest fra Sverige til Danmark vil hesten starte
med den tvangspræmiesum, som den blev pålagt
ved importen til Sverige, plus hvad den måtte have
tjent.
3) Udenlandsk hest, der ikke er importeret til Danmark,
starter med den bruttopræmiesum inklusiv evt.
tvangspræmiesum, som hesten er registreret med
i det land, som den er importeret til.
For udenlandske hest, der ikke er importeret til
Danmark og er i træning i et andet land, end det
land, hvori den er registreret, gælder, at den
starter med den bruttopræmiesum inklusive evt.
tvangspræmiesum, som hesten er registreret med
i det land, hvor den er registreret.
4) Udenlandsk hest, som ikke er importeret til Norden
eller EU, kan ikke bringes til start i Danmark, med
mindre DTCs tilladelse foreligger.

USA: Stor jævnbyrdighed

Der var kamp til stregen i den første afdeling af nattens to løb i New Jersey Sire Stakes for 2-årige hopper.

Tre heste gik side om side over stregen - og kun målfotoet kunne afgøre indløbsrækkefølgen .- de tre fik alle noteret 1.12.5 - men som reglen er i USA -  det er kun vinderen, Angelette Hanover, der registreres for tiden.

Og Angelette Hanover er dermed verdens hidtil hurtigste 2-årige hoppe i 2010.

Der ruller stærkt blod i Angelette Hanover, idet hun er efter Yankee Glide og Angelina Hall. Angelia Hall er efter Striking Sahbra - og nu bliver det interessant, for hendes moder er Amour Angus, der jo også er moder til bl.a. Andover Hall, Angus Hall, Adam Hall og Conway Hall!

Angelina Hall nåede aldrig til start, men blev bedækket som 3-åring med Like a Prayer - resultatet blev Annie Hall 1.12.7 - 103.469 dollars.

Siden er hun blevet moder til den ustartede And Now Hanover (Tom Ridge), Muscle Amour (Muscles Yankee) 1.13.8 - 23.917 dollars, aktuelle Angelette Hanover samt ifjor Angel Eyes Hanover (Cantab Hall) - alle hendes afkom er hopper.

Angelette Hanover kostede 110.000 dollars som åring.

4 Angelette Hanover vinder foran 7 Thatsnotmyname. Lia Photo

Nattens nummer to til Angelette Hanover kostede noget mere - nemlig 250.000 dollars.
Det er Thatsnotmyname, der en halvsøster til avlshingsten Muscle Mass og Hambletonian-aktuelle Muscle Massive, der begge er efter Muscles Yankee.

Thatsnotmyname har Windsong's Legacy som fader.

Tredjehesten var Redwhitebluestone, der er efter Yankee Glide - Real Live Woman v. Angus Hall - Redwhitebluestone er første afkom og kostede 70.000 dollars.

I den anden afdeling var der ikke megen spænding om udfaldet - Woodshopper (Muscles Yankee - Woodwork v. Pine Chip) var i spids fra start til mål og sejrede sikkert i 1.13.3 - Woodshopper kostede 65.000 dollars som åring.

søndag, juli 04, 2010

Frankrig: Nouba du Saptel bedst i sprinteropgør

9-årige Nouba du Saptel (Canada) med Yves Dreux viste sig bedst i lørdagens sprinteropgør, Prix de Washington på Enghien-banen i Paris.

På en god afslutning - efter en rejse i andet par udvendigt i ryg på Nelumbo (Corot) med Franck Blandin - gik Nouba du Saptel frem i opløbet og sejrede rimeligt sikkert i 1.11.0a/1609 m foran en meget tapper Nelumbo, mens en godt afsluttende Prodigious (Goetmals Wood) med Julien Dubois blev nummer tre i 1.11.1.

Sidste års vinder af løbet, Premiere Steed (Workaholic) med Sebastian Baude var ikke helt på toppen og efter et rygløb på længe førende Private Love - og angrebsplads i ret tid -  så blev det kun til en fjerdeplads i 1.11.6.

Copenhagen Cup-deltageren Private Love lagde hårdt ud fra start og førte til midt i opløbet, hvor den døde totalt - den var sidst over mål i 1.12.6.

For Nouba du Saptel var det karrierens 20. sejr i 90 starter og med førstepræmien på 55.000 Euro har hun nu tjent 1.561.730 Euro - det var hendes anden sejr i år - og - pudsigt nok - var den første sejr også på sprint.

Lørdag var nogle af de bedste franske 3-åringer også i aktion i Prix de Berlin om 110.000 Euro.

The Best Madrik (Coktail Jet) med Jean Etienne Dubois gik til start som storfavorit og indfriede let forventningerne ved sejr i 1.16.8/2150 m foran Tonnerre du Gers (Mambo King) i 1.17.1 og Tonkin de Bellouet (Joyau d'Amour) i 1.17.2

Banen på Enghien var ikke til den hurtige side lørdag efter regn.

USA: Enough Talk slog til igen

Enough Talk (Enjoy Lavec) har virkelig fundet storformen efter sin mislykkede tur til Europa og vandt i nat finalen i Titan Cup på The Meadowlands.

Selv om Enough Talk måtte gå udvendigt på Lucky Jim (SJ's Photo) de sidste 800 meter var den alligevel stærkest til slut og sejrede i 1.10.6 for Ron Pierce - samme tid fik Lucky Jim med Andy Miller  på andenpladsen.

Buck I St Pat (Jailhouse Jesse) blev nummer tre i 1.09.7, mens Arch Madness igen var svagere end forventet og sluttede på femtepladsen  1.10.1. Likeabatoutahell blev nummer fire i 1.09.8.

Der var 117.375 dollars i førstepræmie.

USA: Takter dominans på Yonkers

Jimmy Takter sendte i nat fire heste til start i de to indl. afdelinger i Yonkers Trot på Yonkers Raceway - det blev til sejre i begge heat - samt en  andenplads.

Jimmy Takter sad selv bag Hard Livin (SJ's Caviar), der sejrede i 1.14.2 en lille længde foran staldkammeraten On the Tab (Cantab Hall) med David Miller i 1.14.3, mens Shag Is Back (Credit Winner)  med Ray Schnittker blev nummer tre, også i 1.14.3 - fra dette heat gik Waldorff Hall (Conway Hall) også videre til finalen.

Derimod rakte danskejede Classic Puzzle (Classic Photo) ikke til - den sluttede på en sjetteplads i 1.14.8.

I det andet heat kørte Jimmy Takter selv Stimulus (Credit Winner), der sluttede sidst, men staldkammeraten Senor Glide (Yankee Glide) med Cat Manzi klarede paragrafferne og sejrede i en tæt opløbskamp i 1.13.8 foran take My Picture ( Classic Photo) med Jeff Gregory i samme tid, mens Carnegie (Conway Hall) og Big Stick Lindy (Conway hall) tog de to sidste billetter til finalen næste lørdag.

I dette heat skuffede såvel Flex The Muscle som Break The Bank K fælt.

Hudson Trot, som hoppeløbet hedder, kørtes også med to indl. afdelinger.

Her kunne Spicy Wings (Andover Hall) først nedkæmpe Takters tophoppe, Costa Rica (Muscles Yankee) og vinde i 1.14.0, mens  andet heat vandtes med en mulespids af Munis Blue Chip (Credit Winner) i flotte 1.12.8 foran Bramalea Hanover (Windsong's Legacy) i samme tid.

Spicy Wings er i øvrigt nært beslægtet ,med avlshingsten Broke Even, der står opstaldet på Nørlund i denne sæson - hendes moder er 3/4 søster til Broke Even.