onsdag, september 06, 2006

Hvordan får vi flere aktive i væddeløbssporten?

Indrømmet - dette har i mange år været en kæphest for mig.

Jeg er overbevist om, at vejen til fremgang for trav- og galopsporten hovedsagelig skal findes ved at få flere aktivt involveret i enten trav- og galopsporten.

Det er klart, at med det omkostningsniveau der i dag er ved hestehold, så er det ikke alle og enhver, der kan gå hen og købe sin egen hest.

Men der er nu alligevel mange, der kan. Men bare ikke er opmærksomme på den aktive fritidsmulighed, de kan få ved at være hesteejer - mere end mindre aktiv.

Efter min bedste overbevisning så har trav- og galopsporten endvidere et potentiale i alle de hobby-opdrættere, der findes inden for varmblodsavlen i Danmark.

Alene i Dansk Varmblod har over 4000 medlemmer.

Det må da være attraktivt for nogle af dem at anskaffe sig en følhoppe eller to med udsigt til - ikke blot at kunne gå en god betaling for en plag som åring - men også at kunne modtage 12,5% af hestens indvundne præmier som en ren sidegevinst.

Lørdag den 9. september og søndag den 10. september er der STORE HESTEDAG på Roskilde Dyrskueplads. - Her er en række avlsforbund naturligvis på plads og man venter flere tusinde tilskuere.

Trav og galopheste er der nogle stykker af, men udelukkende fordi de er hobbyheste for deres respektive ejere.

Men det er også det eneste islæt fra væddeløbssporten.

Væddeløbssportens organisationer glimrer igen ved deres fravær.

Læs mere om Store Hestedag


Karsten Bønsdorf

mandag, september 04, 2006

Hvad lærte auktionerne os?

Så er de to store auktioner inden for trav- og galopsporten overstået, og også i år med et særdeles positivt resultat.

Det er især bemærkelsesværdigt så få heste, der bliver købt tilbage, selv om man på begge auktioner kunne undres over tilbagekøb på hhv. 220.000 kroner og 300.000 kroner.

Hos travet kan Unghestesatstningen helt klart tilskrives successen, men jeg tror heller man skal glemme det faktum, at brugen af internationale tophingste på frostsæd har sin klare andel af fremgangen også.

Det var jo immervæk en tredjedel af de solgte travere, der gik til udlandet, og selv om nogle af de udenlandske ejere nok vil benytte sig af muligheden for at få 10.500 kroner tilbage i tilskud, så har det næppe været incitamentet alene til at købe dansk.

Det var jo også meget tydeligt, at de priser der blev opnået på afkom efter hingste, der rent fysisk er eller har været opstillet i Danmark, holdt sig under 100.000 kroner, med Chipmate-sønnen Nimbus Trøjborg som topscorer med et bud på 75.000 kroner. Og den stak endda ud fra resten af sin kategori.

Og så er det herhjemme jyderne, der har pengene. - I hvert fald når der drejer sig om at investere i travere.

Igen i år var det påfaldende så få københavnere/sjællændere der købte på Derbyauktionen, omend træner Egon Nielsens frue, Karin atter var fremme og købte plag for 65.000 kroner.

Hos galoppen er det imidlertid omvendt. Klampenborg-trænerne har som regel kunder med tegnedrengen i orden, og således også i år.

Galoppens auktion blev holdt på York Stutteri ved Hørsholm, der er let at komme til og som byder på ideelle betingelser.

Jeg har tidligere slået til lyd for at Derbyauktionen bør flyttes fra lørdag til fredag - og det kan da også godt være, at det var en god ide at flytte den til York Stutteri, hvor forholdene til at fremvise plagene er meget bedre end de er på Klampenborg, ligesom de problemer jeg hører med boksene på Klampenborg, også undgåes ved en flytning til f.eks. York Stutteri.

Ved at flytte travets Derbyauktion får man også mulighed for at udvide kataloget, og dermed ikke blot sikre en bedre økonomi i arrangementet, men også får flere tilfredse opdrættere.

Karsten Bønsdorf

søndag, september 03, 2006

Er det os, der er mærkelige?

Forleden funderede jeg over, hvorfor hopper ikke var i højere kurs på Derbyauktionen end det var tilfældet.

Siden har der været afviklet auktioner flere steder i Europa, og i et par tilfælde er det hoppelagge, der har været dyrest.

I Holland kostede således Lestonia SAS efter Abano AS ikke mindre end 420.000 kroner (56.000 Euro), og i Norge toppede Pricetoyou G.T efter Angus Hall med 430.000 NOK.

Og så kan man så fortsat undre sig over, hvorfor den dyreste hoppe på Derbyauktionen kun skal koste 110.000 kroner!

Karsten Bønsdorf

Verden er jo lille!

Hos Jeanette og Jens Hansen i Tappernøje på Syd-Sjælland var man svært tilfredse med, at Colombian Necktie vandt det svenske travderby søndga eftermiddag.

Sammen med deres gode svenske bekendt, Roger Ström har de nemlig to søskende til derbyvinderen!

Global Acceptance (Giant Chill) og Melba Flip (Lindy's Crown), hedder to af derbyvinderen Colombian Necktie's (Alf Palema) søskende, der er danskregisterede.

De har samme moder i Tibur-hoppen Tamburina.

Global Acceptance 1.16.3 og vinder af 11 løb startede for nogle år siden flittigt her i Danmark - nu er den i avlen og fødte i 2004 sit første føl, Make An Acceptance (Armbro Overt), der pt er i træning hos Peter Rasmussen i Skive.

Siden har i år født hoppeføl efter Egon Lavec og er nu i fol ved Pine Chip!

Melba Flip 1.16.8 er gået i avlen i år og er blevet bedækket ved Pearsall Hanover.

PT er begge hopper stationeret hos Peter Simoni i Polen.

Karsten Bønsdorf