mandag, september 04, 2006

Hvad lærte auktionerne os?

Så er de to store auktioner inden for trav- og galopsporten overstået, og også i år med et særdeles positivt resultat.

Det er især bemærkelsesværdigt så få heste, der bliver købt tilbage, selv om man på begge auktioner kunne undres over tilbagekøb på hhv. 220.000 kroner og 300.000 kroner.

Hos travet kan Unghestesatstningen helt klart tilskrives successen, men jeg tror heller man skal glemme det faktum, at brugen af internationale tophingste på frostsæd har sin klare andel af fremgangen også.

Det var jo immervæk en tredjedel af de solgte travere, der gik til udlandet, og selv om nogle af de udenlandske ejere nok vil benytte sig af muligheden for at få 10.500 kroner tilbage i tilskud, så har det næppe været incitamentet alene til at købe dansk.

Det var jo også meget tydeligt, at de priser der blev opnået på afkom efter hingste, der rent fysisk er eller har været opstillet i Danmark, holdt sig under 100.000 kroner, med Chipmate-sønnen Nimbus Trøjborg som topscorer med et bud på 75.000 kroner. Og den stak endda ud fra resten af sin kategori.

Og så er det herhjemme jyderne, der har pengene. - I hvert fald når der drejer sig om at investere i travere.

Igen i år var det påfaldende så få københavnere/sjællændere der købte på Derbyauktionen, omend træner Egon Nielsens frue, Karin atter var fremme og købte plag for 65.000 kroner.

Hos galoppen er det imidlertid omvendt. Klampenborg-trænerne har som regel kunder med tegnedrengen i orden, og således også i år.

Galoppens auktion blev holdt på York Stutteri ved Hørsholm, der er let at komme til og som byder på ideelle betingelser.

Jeg har tidligere slået til lyd for at Derbyauktionen bør flyttes fra lørdag til fredag - og det kan da også godt være, at det var en god ide at flytte den til York Stutteri, hvor forholdene til at fremvise plagene er meget bedre end de er på Klampenborg, ligesom de problemer jeg hører med boksene på Klampenborg, også undgåes ved en flytning til f.eks. York Stutteri.

Ved at flytte travets Derbyauktion får man også mulighed for at udvide kataloget, og dermed ikke blot sikre en bedre økonomi i arrangementet, men også får flere tilfredse opdrættere.

Karsten Bønsdorf

Ingen kommentarer: