fredag, oktober 09, 2009

Nostalgisk genhør

Om tre uger afvikles Taroks Mindeløb på Lunden, og i den forbindelse har jeg lavet lidt research på nettet.

Herunder fandt jeg en radioudsendelse fra marts 1981 - lavet efter Taroks død små to måneder tidligere.

Har du en halv time - så hør udsendelsen - og helt til ende, hvor der er betragtninger omkring travsportens fremtid.

Udover Familien Laursen så medvirker bl.a. Carl Andersen, Walther Kaiser, Preben Rasmussen, Thorkild Hansen m.fl.

Du finder udsendelsen på dette link

God fornøjelse.

Nå da

Der blev jeg da godt nok lige overhalet af DTC - sitet www.trav.dk er i luften nu.

Så nu skal det tjekkes.

Nyt om Sportssystemet!!

Hvorfor skriver du aldrig noget mere om Sportssystemet?

Det er der efterhånden ret mange, der har spurgt mig.

Men der er ikke jo noget nyt - det er jo stadig ikke tilgængeligt for danske trav og galopinteresserede via internettet.

For et par måneder siden var Danmarksmesteren i "Det er ikke mig, det er de andres skyld" DTCs direktør, Klaus Storm ude med, at det aldrig havde været meningen af Sportssystemet skulle være offentligt, men det var en slags bonus, at det kunne blive det.

OK - hvis det nu virkelig var tilfældet, hvorfor har man så ikke for længst udgivet en meget påkrævet stambog.

Og hvad med diverse statistikker fra i fjor - og et ordentligt fødselsregister.

Selvfølgelig har det da hele tiden været meningen at Sportssystemet skulle blive tilgængeligt.

På samme måde som man har det på Mallorca, på Malta, i Slovien osv.

- Nå, det var godt nok nogle små travsportsnationer jeg fik hevet frem der.

Men så lissom i Sverige - www.travsport.se, i Norge - www.travsport.no og i Finland - www.hippos.fi


Det er simpelthen for dårligt, at det i oktober måned 2009 ikke er muligt at tjekke oplysninger om danske trav- og galopheste på internettet.

Man må tro, at det har været nødvendigt at opfinde den dybe tallerken endnu engang, for at få gjort Sportssystemet tilgængeligt.

Jeg tror dog, at vi er tæt på at Sportssystemet bliver tilgængeligt.

Igennem nogle uger har jeg konstateret, at intetnetadressen www.trav.dk nu bliver hosted hos et firma i Kolding, så¨det tyder på, at man kører nogle tests for øjeblikket.

Og lad os så håbe, at når den længe ventede internetadgang til Sportssystemet så kommer, at det er en DANSK version - og ikke som i resultatlisterne/propositioner/program fra løbene, der er fulde af svenske ord og vendinger.

Det lyder måske banalt, men på nogle områder skal vi altså værne om det danske sprog, og derfor finder jeg det utilstedelig, hvis man ikke får det svenske system oversat 100 % til dansk.

Til slut - den 14. november 2008 - altså for snart 11 måneder siden skrev jeg følgende Blog omkring Sportssystemet - den kan du læse her - hvis du ikke allerede har gjort det.

Skudt eller kvalt?

Under denne overskrift har Nykøbing F Travets bestyrelse netop sendt et brev til landsdelens Folketingspolitikere, hvori man påpeger de store problemer banen kommer ud i, hvis de foreslåede planer om nedskæring af antallet af løbsdage på banen i 2010 bliver gennemført.

-Hvis vi skal afvikle mindre end 20 løbsdage i 2010 og vort driftstilskud blive beskåret med 200.000 kroner, så bliver det umuligt for os at gennemføre sæsonen, siger banens formand Erling Clausen.

- Da det er umuligt at komme i dialog med HFF har vi valgt at appellere til vore lokale Folketingspolitikere, Nykøbing F’s borgmester samt Regionsformanden.

I brevet hedder det bl.a. :

Vi er i forvejen blevet beskåret til minimale 23 løbsdage i 2009 og iflg. Handlingsplanen skal vi under 20 i 2010 hvilket nærmest vil umuliggøre hestehold omkring banen, da startmulighederne mindskes kraftigt og rentabilieten går i fløjten.

Dette vil formentlig betyde fyringer og tab af arbejdspladser.

Vi undres kraftigt over, at Hestesportens Finansieringsfond kun tilgodeser banerne omkring de større byer, der i parentes bemærket har en dårlig økonomi, hvorimod vi har den vel nok bedste økonomi af alle baner her i landet.

Noget må gøres, men vores forbund, Dansk Travsports Centralforbund bliver nærmest overløbet af Hestesportens Finansieringsfond, så vi føler vi må gå til toppen i det politiske system.”


Dette udspil fra NFTs side er endnu bevis på at kampen om magten i dansk travsport er i fuld gang.
.
Som jeg tidligere har skrevet, så har DTC for længst spillet sig magten af hænde ved ikke af forsøge at efterleve de principper, der er sat op i resultatkontrakten mellem HFF og Kulturministeriet.

Nu har HFF taget over – det er dem der styrer – og sådan er det.

Jeg har stor forståelse for NFT – jeg var senest på banen for et par måneder siden.

Det var en god oplevelse – der var pænt og ordentligt – måske var der lige noget med at restaurationen den pågældende dag ikke var helt gearet til et stort rykind, men generelt fik jeg et rigtigt godt indtryk af Nykøbing F banen.

Og jeg tror helt bestemt at den fortsat også skal have en plads i travets Danmark, men for mig at se så skal der ikke køres løb på banen i vinterhalvåret.

En sæson fra april – november er efter min opfattelse det bedste.

At banen mister et driftstilskud på 200.000 kroner er uheldigt, men det er en del af den fremtid, som dansk trav- og galopsport står over for.

Guldkalven – Danske Spil – har ikke samme indtjening som tidligere – derfor går overskuddet ned – og Hestesporten modtager færre penge.

Men hvis Nykøbing F Trav er levedygtig og et vigtigt aktiv for hele området, så kunne det være muligt at lave sponsoraktiviteter, der kunne kompensere for det manglende tilskud fra HFF.

I alt for høj grad har danske væddeløbsbaner – siden vi for 20 år siden fik del i Lotto-midlerne – lukreret på disse tilskud.

Og bl.a. derfor er vi ude i sovsen nu.

torsdag, oktober 08, 2009

Andover Hall solgte pænt

I onsdagens Blog-indlæg havde jeg en del fokus på Andover Hall og hans afkom på Lexington-auktionen, der blev indledt om aftenen.

Nu foreligger resultatet, og de i alt 19 Andover Hall-afkom, der blev solgte, kostede i snit 74.842 dollars. Og det er vel ikke så dårligt endda.

Dyrest blev hoppen Angelina Chip, der er helsøster til svenskejede Adrian Chip. Den købte nordmanden Per Henriksen, der førte Adrian chip frem som 2-åring i USA inden den blev solgt til Robert Berghs hesteejere.
Angelina Chip kostede 200.000 dollars.

Næstdyreste Andover Hall-afkom var også en hoppe - Sugar Cone, som Adam Victor og søn købte for 150.000 dollars.

Sugar Cone er helsøster som Smooth Power, der har startet tre gange i år som 2-åring uden at vinde løb - den har i en Qualifier løbet 1.13.4, men det kan jo være, at den har store skjulte talenter!

Andover Hall havde i alt seks åringer der kostede mere end 100.000 dollars på auktionens første dag.

I går skrev jeg også om nogle af auktionens interessante åringer - i hvert fald efter min opfattelse.

Her kan du se, hvad de blev solgt for:

8 Triomphe de Vie - hingst efter Andover Hall - Ecstatic v. Self Possessed. Moderen har rekord 1.11.0 og har tjent 302.913 dollars - hun kommer ud af en ret pæn, men ikke fantastik moderlinje.
SOLGT FOR 40.000 DOLLARS

10 Desserticus - hingst efter Broadway Hall - M Stewart v. American Winner. Moderen har bl.a. avlet Lanson (Self Possessed) 1.09.2, som vandt så sent som i lørdags på The Red Mile samt den gode hoppe Glide About (Yankee Glide) 1.11.0.
SOLGT FOR 43.000 DOLLARS

11 Miss Tequila - hoppe efter Andover Hall - Margarita Miss v. Crowning Point. Moderen har avlet bl.a. Rum Boogie (Valley Victory) 1.11.5 - 900.000 dollars
SOLGT FOR 50.000 DOLLARS

15 Big Rigs - hingst efter Andover Hall - Filly At Bigs v. Donerail. Nu bliver det rigtig interessant. Filly at Bigs har rekord 1.10.8, tjent 655.773 dollars og var en tophest i årgangen. Big Rigs er første hingst efter hende.
SOLGT FOR 70.000 DOLLARS

21 Mythical Hall - hingst efter Andover Hall - Myth v. Lindy Lane. Her er en halvbroder til Mythical Lundy (SJ's Caviar) - nu avlshingst i Sverige - kommer ud af en virkelig stærk moderlinje.
SOLGT FOR 100.000 DOLLARS

22 Flirt With Fortune - hoppe efter Yankee Glide - Jambo v. Tagliabue. - Det er en velkendt afstamning - hende her er nemlig helsøster til avlshingsten Ken Warkentin og Peter Haughton Memorial-vinderen Holiday Road.
SOLGT FOR 200.000 DOLLARS

31 Saturn Blue Chip - hingst efter Credit Winner - Down Goes Debbie v. Andover Hall. Interessant afstamning med Andover Hall som morfader!! - Moderen er søster til Muscles Yankee! - Det er hendes første føl.
SOLGT FOR 112.000 DOLLARS

42 Classified Volo - hingst efter Andover Hall - Classic Winner v. American Winner. - Her har vi en halvbroder til avlshingsten Classic Photo (SJ's Photo) og ud af samme hoppelinje som dobbeltmillionæren Crowning Classic.
SOLGT FOR 47.000 DOLLARS

44 House on Fire - hingst efter Conway Hall - Housethatruthbuilt v.-Muscles Yankee. Housethatruthbuilt var en tophoppe med rekord 1.10.1 og 1,16 mio. dollars.
SOLGT FOR 55.000 DOLLARS

55 Grandslam Volo - hingst efter Andover Hall - Stroke Play v. Yankee Glide. Igen et afkom efter en tophoppe - Stroke Play fik rekord 1.09.5 og tjente 1,17 mio. dollars .- hendes første afkom efter Muscles Yankee kostede 130.000 dollars - den er nu 3 år og har rekord 1.12.6 og tjent 38.000 dollars.
SOLGT FOR 27.000 DOLLARS

61 Field Of Dreams - hingst efter Andover Hall - Marita's Victory v. Valley Victiory. En helbroder til Quite Easy, der er opstaldet i Sverige som avlshingst. Fra samme moderlinje som Passionate Glide (Andover Hall) og avlshingsten Mr Vic.
SOLGT FOR 50.000 DOLLARS

77 Ultimo Dolce - hingst efter Glidemaster - Pizza Dolce v. Conway Hall. Moderens første afkom, Bella Dolce (Kadabra) har rekord 1.11.1 og tjent 730.000 dollars!!
Solgt for 270.000 dollars

tirsdag, oktober 06, 2009

Andover Hall kan få auktions-come back


Onsdag aften indledes en af verdens største auktion over travheste - The Lexington Selected i Fasig-Tipton-auktions pavilionen, der ligger lige uden for Lexington.

Kataloget omfatter 856 numre - heraf er lidt under halvdelen travere - nemlig 421 stykker.

I fjor var gennemsnitsprisen for alle solgte heste - altså såvel pacere som travere på 40.494 dollars - det var 10 % mindre i forhold til året før.

Det er meget svært at gætte om resultatet af auktionen i år - midt i den økonomiske krise vi står i - men i dag - tirsdag ser aktiemarkedet positivt ud, så...

Andover Hall (foto) har alle muligheder for at få et auktions-comeback.

Når man sidder og bladrer kataloget igennem til den første aften - det er i alt 108 heste - så dukker det ene spændende Andover Hall-afkom op efter det andet.

I 2006 kostede hans åringer i snit 77.101 dollars .- der var 19 der kostede mere end 100.000 dollars. Året efter faldt de lidt til 72.632 dollars - 13 over 100.000 dollars, men i fjor dykkede priserne på hans afkom markant ned til 56.487 dollars - 7 over 100.000 dollars.

Disse tal er ikke kun Lexington-tal, men for alle auktionssalg.

Jeg har set lidt på, hvilke heste, der generelt er de mest interessante onsdag aften - og det kan f.eks. være:

8 Triomphe de Vie - hingst efter Andover Hall - Ecstatic v. Self Possessed. Moderen har rekord 1.11.0 og har tjent 302.913 dollars - hun kommer ud af en ret pæn, men ikke fantastsik moderlinje.

10 Desserticus - hingst efter Broadway Hall - M Stewart v. American Winner. Moderen har bl.a. avlet Lanson (Self Possessed) 1.09.2, som vandt så sent som i lørdags på The Red Mile samt den gode hoppe Glide About (Yankee Glide) 1.11.0.

11 Miss Tequila - hoppe efter Andover Hall - Margarita Miss v. Crowning Point. Moderen har avlet bl.a. Rum Boogie (Valley Victory) 1.11.5 - 900.000 dollars

15 Big Rigs - hingst efter Andover Hall - Filly At Bigs v. Donerail. Nu bliver det rigtig interessant. Filly at Bigs har rekord 1.10.8, tjent 655.773 dollars og var en tophest i årgangen. Big Rigs er første hingst efter hende.

21 Mythical Hall - hingst efter Andover Hall - Myth v. Lindy Lane. Her er en halvbroder til Mythical Lundy (SJ's Caviar) - nu avlshingst i Sverige - kommer ud af en virkelig stærk moderlinje.

22 Flirt With Fortune - hoppe efter Yankee Glide - Jambo v. Tagliabue. - Det er en velkendt afstamning - hende her er nemlig helsøster til avlshingsten Ken Warkentin og Peter Haughton Memorial-vinderen Holiday Road.

31 Saturn Blue Chip - hingst efter Credit Winner - Down Goes Debbie v. Andover Hall. Interessant afstamning med Andover Hall som morfader!! - Moderen er søster til Muscles Yankee! - Det er hendes første føl.

42 Classified Volo - hingst efter Andover Hall - Classic Winner v. American Winner. - Her har vi en halvbroder til avlshingsten Classic Photo (SJ's Photo) og ud af samme hoppelinje som dobbeltmillionæren Crowning Classic.

44 House on Fire - hingst efter Conway Hall - Housethatruthbuilt v.-Muscles Yankee. Housethatruthbuilt var en tophoppe med rekord 1.10.1 og 1,16 mio. dollars.

55 Grandslam Volo - hingst efter Andover Hall - Stroke Play v. Yankee Glide. Igen et afkom efter en tophoppe - Stroke Play fik rekord 1.09.5 og tjente 1,17 mio. dollars .- hendes første afkom efter Muscles Yankee kostede 130.000 dollars - den er nu 3 år og har rekord 1.12.6 og tjent 38.000 dollars.

61 Field Of Dreams - hingst efter Andover Hall - Marita's Victory v. Valley Victiory. En helbroder til Quite Easy, der er opstaldet i Sverige som avlshingst. Fra samme moderlinje som Passionate Glide (Andover Hall) og avlshingsten Mr Vic.

77 Ultimo Dolce - hingst efter Glidemaster - Pizza Dolce v. Conway Hall. Moderens første afkom, Bella Dolce (Kadabra) har rkeord 1.11.1 og tjent 730.000 dollars!!

Se mere på auktionens hjemmeside - Lexington selected

Det kører godt i Frankrig

Der er fortsat fremgang i spillet i Frankrig.

PMU - spilleselskabet - har netop meddelt, at efter de tre første kvartaler i 209, så er man 0,7% foran i fjor.

Der er omsat for ikke mindre end 6,9 milliarder Euro - eller 51,75 milliarder danske kroner.

Det er værd at bemærke, at spillet i boderne går ned - det er droppet med0,4% - til gengæld øger spillet via internettet, der er gået 24,7% frem!

Alene i tredje kvartal var fremgangen i Frankrig på 0,9% i forhold til i fjor.

Fremgangen ventes at fortsætte, idet man har lavet ekstra løbsdage.

Hver tirsdag og lørdag er der løb på tre baner mod normalt to baner - og her taler vi kun om løb i PMU-regi - altså løb, hvorfra der vises TV og hvortil der kan spilles landsdækkende.

mandag, oktober 05, 2009

Største dansk-svensk opdrætter triumf nogensinde

Igennem en lille snes år har danske travopdrættere udnyttet muligheden for at registere opdræt som svenske indlændere.

Det er der såvel fordele som bagdele ved.

En af fordelene er, at man som svensk opdrætter modtaget opdrætterpenge af vundne præmier uanset hvor i verden hesten tjener dem. Der er dog et loft for sådanne vundne præmier, men det er på 1 million, så..

Og så er der muligheden for at sælge en hest i et marked, hvor prisen for et afkom normalt er større end her i Danmark.

Det synes jeg dog kun i sjældne tilfælde er sket for danske opdrættere.

Og set i bagklogskabens klare lys, så er der også nogle af de heste, der er blevet registreret som svenske, der ville have været årgangs emner i Danmark, hvor de som svenskekun har været en blandt mange.

Søndag eftermiddag kunne Junge Trav AB, der ejes af Mark Junge - søn af den internationalt anerkendte travsportsekspert Carl Christian Junge - imidlertid høste vel nok den største triumf nogen dansk opdrætter har opnået med et svensk opdræt.

Da blev Mark Junges opdræt, Oracle, der har den franske stjernehingst Ganymede som fader og den danske hoppe Ebony (Royal Troubadour) som moder, en meget flot nummer to i Svensk Trav Kriterium bag superstjernen, Red Hot Dynamite.

Det gav 800.000 SEK i andenpræmie.

I år har Ebony atter fået føl efter Ganymede - det blev en hingst, og den har meget passende fået navnet Standout.

Ikke bare en Prix de L'Arc-vinder


Søndag eftermiddag vandtes et af verdens allerstørste galopløb, the Prix de L'Arc de Triomphe på Longchamp i Paris af den 3-årige irskfødte Sea The Stars med Mick Kinnane i sadlen.

Og Sea The Stars er ikke bare endnu en fin vinder i den lange sejrsliste, der inderholder nogle af verdens bedste fuldblodsheste.

Nej - det er måske verdens bedste galophest nogensinde, vi her så vinde en sikker sejr!

Sea The Stars hjemførte førstepræmie på 2.285600 Euros - eller 21,4 millioner kroner - på så besnærende vis, at væddeløbsmedier over hele verden svømmer over af begejstring.

Og ikke så underligt.

Sea The Stars har nu vundet seks Gruppe 1-løb (galopsportens fineste løb) - i træk - og uden at have været i nærheden af et nederlag.

Den er lige så suveræn som USA's 3-årige traver Muscle Hill og som Sveriges 4-årige Maharajah er der.

Sea The Stars har kun været besejret en gang i sin karriere - i øvrigt akkurat som Muscle Hill - og det var i debuten den 13. juli 2008.

Siden er det blevet til otte sejre i træk.

Heraf er de seks vundet i år og det er løb som 2000 Guineas på Newmarket, The Derby Stakes på Epsom, Eclipse Stakes i ny banerekord på Sandown, International Stakes på York - også i ny banerekord, Irish Champion Stakes på Leopardstown og endelig Prix de l'Arc de Triomphe¨.

Sejren i Prix de l'Arc blev hjemført sikker med to længder foran Youmzain.

Sea The Stars var på forhånd anset for at være så suveræn, at i vinderspillet var han den eneste hest, der stod til under 10 gange pengene!!

Det er godt nok ikke noget man ser ret tit i et af verdens allerstørste hestevæddeløb - det være sig inden galop eller trav.

Nu er det store spørgsmål:

Starter Sea The Stars en sidste gang i sin fantastiske karriere i Breeders Cup den 7. november på Santa Anita Park i Los Angeles?

Den har i princippet ikke mere at bevise. Den har vundet alt i denne sæson.

Den er udnævnt til at være måske verdens bedste galophest gennem tiderne.

Og der er jo altid risikoen ved at starte, så...

Træner John Oxx ville i hvert fald ikke give noget svar efter sejren søndag.

Men det ville unægtelig være interessant - og sportsligt attraktiv at se Sea The Stars på amerikansk grund.


Foto. France Galop