lørdag, november 01, 2008

Crazed også til avl i 2009

Crazed, der var nummer to i The Hambletonian Stake, følger vinderen Deweycheatumnhowe og slutter sin løbskarriere i år for at blive avlshingst fra 2009.

Crazed har i år startet 11 gange og har vundet seks sejre, to anden- og to tredjepladser - den har sat rekord 1.09.8 samt har sat verdensrekord på 1000 meter bane for 3-årige hingste med 1.10.5 - det var ved sejr i The Colonial på Chester Downs.

Crazed, der foreløbig har tjent 886.816 dollars, starter søndag i en indl. afdeling af Matron Stake på Dover Downs.

Crazed, der er efter Credit Winner - Mary Lou Hall v. Mr Lavec, vil blive syndikeret - den skal opstaldes på Blue Chip farm i New York - i øvrigt på samme farm som faderen Credit Winner står.

I slipstrømmen på Monsun

Fredag aften på Lunden blev man igen vidner til en stor præstation af den 4-årige Gill's Victory-søn, Monsun, der suverænt sejrede i 1.13.4a/1600 m for sin træner Henrik Thomsen langt foran konkurrenterne.

Det var 7. sejr i blot ni starter til Monsun, der først er kommet i gang med løbskarrieren i år.

Men lad os her se lidt nærmere på hans afstamning.

Faderen Gill's Victory er en af vor mest populære avlshingste - og han laver såvel hingste/vallakker - som hopper - og det er ikke nogen dårlig egenskab at have for en hingst.

Gill's Victory (Supergill) ligger pt. på en 8. plads i Hingstestatistikken - hans 49 afkom har startet 353 gange, har vundet 53 sejre og i alt 864.800 kr.

Moderen til Monsun er den fine hoppe Trine H (Vokal N), der satte rekord 1.15.6a/1.19.0 og tjente 223.520 kroner.

Moderen til Trine H hedder O'Bella T (Songflori - Tella Frost) og var ustartet, og Trine H blev hendes eneste afkom.

Efter sine fine væddeløbskarriere gik Trine H i avlen i 1996, hvor hun blev bedækket ved Sugarcane Hanover - det kom der Elena H 1.19.8a - 1.20.7 - 8.000 kr. ud af.

I 2000 føder Trine H hoppen Happy C N (Ride The Wave) 1.15.4a - 1.17.4 - 135.441 kr. og i 2003 endnu en hoppe, Larocca (Sirocco Spur) 1.16.9a - 1.17.0 - 28.444 kr.

Derefter kommer Monsun, og fra 2006 er der den endnu ustartede vallak Orage (Good As Gold), som træner Henrik Thomsen fik godkendt i prøveløb i maj måned i år.

I år har Trine H født hoppeføl, Ravage efter Mastery.

Tella Frost (Frosty Hanover) - mormoderen til Trine H - var selv en meget fin væddeløber - født i 1972 - der satte rekord 1.20.9a - 1.21.7 - og det var elitetider for 35 år siden!!!

Tella Frost blev desværre ikke den store gevinst i avlen, og det er faktisk kun barnebarnet Trine H, der fører hendes blod videre.

Tella Frost var bl.a. halvsøster til en anden god hoppe, Sienna Senator (Francis Senator ) født i 1971 - der satte rekord 1.19.2a - 1.20.3 og tjente 101.400 kr.

Jeg havde på et tidspunkt selv et afkom efter Sienna Senator, der hed Galaxi Ting (Way To Fame) 1.17.a - 1.20.6 - 101.250 kr, men Sienna Senator blev mere kendt som moder til Derby Hoppeløbvinderen Turner Shadow (Vokal N) 1.13.7a - 1.16.9 - 547.200 kr.

Turner Shadow blev eksporteret til Italien, hvor hun dog ikke har bragt nogle afkom, der er værd at nævne.

Big Brown til 65.000 dollars

Der er stor forskel på prisniveauet i amerikansk trav - og galopsport.

Travsporten er helt klart underdog.

Det kan bl.a. illustreres ved dette eksempel.

Vinderen af det amerikanske galopderby - Big Brown har sluttet karrieren på grund af en benskade og går i avlen til næste år på Three Chimneys Farm i Kentucky.

Den bliver opstaldet til en bedækningspris af 65.000 dollars - eller godt vel og 2,5 gange som meget som travets champion Deweycheatumnowe skal stå for. (læs tidligere Blog)

Og så siger man fra Three Chimney, at hvis det ikke havde været for det øjeblikkelige økonomiske klima, så havde prisen for Big Brown været på 75.000 - 80.000 dollars.

Jesper Elbæk stopper i Aalborg

Det var noget af en overraskelse jeg fik, da jeg tjekkede min mail onsdag morgen i sidste uge.

I en mail fra Jesper Elbæk, der i emnet hed - Ny mail-adresse - kom nyheden om hans fratræden et afsnit nede i teksten - og jeg tror ikke, jeg træder Jesper for meget over tæerne ved at gengive hans linjer her:

Årsagen til min opsigelse er ganske enkel; bestyrelsen og jeg er meget uenige om helt centrale ting i driften og udviklingen af væddeløbsbanen, og derfor har vi på mit initiativ valgt at afslutte samarbejdet. Der er ikke så meget hokus-pokus i det, og jeg håber den nye mand i stolen kan fortsætte de fremgange, der heldigvis har været de sidste 2½ år.


Jeg har efterfølgende ikke talt med Jesper - jeg har mailet ham og udtrykt min overraskelse over det skridt, han har taget og samtidig udtrykt, at det for dansk travsport var særdeles beklageligt.


Jesper Elbæk har indiskutabelt været den bane-direktør, der inden for de seneste par år, har været mest succesrig, og han har igangsat en række spændende initiativer, der generelt har været positive for sporten.


Som nævnt har jeg ikke talt med Jesper, men jeg har fra forskellige sider erfaret, at på et tidspunkt ville Jesper efter eget ønske fratræde som direktør på Aalborg-banen og i stedet tilknyttes som marketingsmand for banen.


Dette var blevet sat helt på skinner - indtil Aalborg Væddeløbsforenings bestyrelse besluttede at ansætte bestyrelsens formand som ny direktør.


Så stod Jesper af.

Det kan godt være, at dette ikke er den helt korrekte historie, men fakta er i hvert fald pr i dag, at dansk travsport - og Aalborg Væddeløbsbane - har mistet en drivende kraft.

Endnu en Simoni-sejr i Berlin

Fredag aften vandt Jens Simoni-trænede Magnifique Simoni (General November) kørt af Manfried Zwiener karrierens første sejr på Karlshorst-banen i Berlin - vindertiden var beskedne 1.20.9a/2100 m - 400 Euro i førstepræmie.

Det var karrierens fjerde start og det er udover sejrene blev til to andenpladser.

Samme af var Jens Simoni's bedre havldel, Karina Busch ude i en afdeling i montémesterskabet, German Masters - Karina Busch red Keep On Star (Little Devil), og det blev til en andenplads i 1.18.7a/2100 m - der var 250 Euro i præmie.

Karina Busch måtte dog indkassere en bøde på 40 Euro for træning af en konkurrent.

Dewey og Schnittker leverede varen

I nat startede Hambletonian-vinderen Deweycheatumnhowe på Vernon Downs-banen i Staten New York - en flot gestus af træneren Ray Schnittker og hesteejerkredsen.

Det er nemlig langtfra normalt i USA, at en hest med de meritter som Dewey har, kommer ud på en af de små baner - og for Deweys vedkommende er det faktisk anden gang, det sker i år at den starter på Dernon Downs.

Dewey og Schnittker er blevet et populært par i USA - også uden for sportens rækker, men desværre er det snart slut med væddeløbskarrieren.

Dewey's sidste opgave i løbskarrieren bliver Breeders Crown-løbene på The Meadowlands, hvor der køres indl. afdelinger den 22. november og finale den 29. november.

Så er det slut - en ny karriere som avlshingst på Wallnut Hall i Kentucky venter - bedækningspris 25.000 dollars - den største pris nogensinde for en ny avlshingst.

Tilbage til løbet i nat på Vernon Downs, hvor Dewey hentede 10.000 dollars i præmie - vindertiden var 1.11.7.

fredag, oktober 31, 2008

50% færre løbsdage på 10 år

Inden for de sidste ti år er antallet af løbsdage i Danmark faldet med omkring 50 %.

I forholdsvis ubemærkethed blev sæsonplanen for de danske trav- og galopbaner offentliggjort i torsdags på travoggalop.dks hjemmeside, og af den fremgår det, at der i alt er planlagt 260 løbsdage i 2008.

Disse fordelt med 238 på travbanerne og 22 på Klampenborg Galopbane. Det er nedgang på 10,3 % i forhold til de løbsdage, der var planlagte i 2008.

Jeg har ikke regnet på nedgangen af antallet af løb, men mon ikke det også svarer til den procentuelle nedgang i løbsdage.

Endnu har der ikke været noget fremme omkring præmiebudgetterne, men dem kan vel så forvente stiger med mindst 10 % plus de penge, der bliver taget fra ændringen af Unghestesatsningen.

Men lad os til hvordan sæsonplanerne ser ud for de enkelte baner:

Lunden – får 45 løbsdage mod 50 løbsdage i år – Og så er der værd at huske, at her i 2008 lå banen stille i en måned på grund af baneomlægning.
Lunden er især beskåret med løbsdage i juni og juli måned, hvor i alt kun køres 5 løbsdage i de to måneder!
Til gengæld får banen 34 søndage mod 28 i 2008

Århus – er den bane, der bliver kraftigst beskåret – i 2009 reduceres JVB til at have 32 løbsdage – mod 39 i 2008 – Altså en beskæring på 7 løbsdage. Af de 32 løbsdage re de tre galopdage!

Billund - 25 løbsdage - fem løbsdage mindre i 2009 – blot en enkelt løbsdag i januar måned mod én i år.

Odense - skæres ned med 3 løbsdage til 25 som Billund – på Fyn er der dog to galopdage på programmet i 2009.

Skive - Havde 31 løbsdage i 2008, men mister fire løbsdage.

Aalborg - 34 løbsdage - er sammen med Bornholm eneste bane, der bibeholder samme antal løbsdagsdage i 2009.

Nykøbing - 23 løbsdage – fire ned i forhold til 2008 – indleder først sæson 2009 den 19. februar – dvs. at banen ikke har løb i perioden fra den 11. december og frem til den 19. februar.

Bornholm – uændret med 28 løbsdage

Klampenborg – 22 løbsdage – to løbsdage ned.