fredag, januar 19, 2007

Hvorfor spiller danskerne ikke på trav og galop?

Ganske vist har DanToto/Danske Spil endnu ikke offentliggjort den samlede omsætning på spil på heste i 2006, men en tidligere indikation lød på, at man ville nå op på 525 millioner kroner.

Det er klart lavest i de nordiske lande.

I Sverige blev omsætningen i 2006 på 11,1 milliarder svenske kroner, i Norge 2,8 milliarder norske kroner og i Finland 1,5 milliarder kroner (omregnet fra Euro).

Hvad er det der gør, at vi halter så håbløst langt bagefter?

(nu kommer min kæphest, pas på!)

Ja, en af årsagerne kunne jo være, at antallet af aktive hesteejere, trænere, opdrættere etc i Danmark er langt mindre end i de øvrige lande i Norden.

Medregner vi alle andelshavere i heste herhjemme etc. så kommer vi måske nok op på omkring 4.000 - 5.000 personer.

I Finland har de 30.000 registrerede hesteejere - og ikke færre end 6.879 licenserede amatørkuske.

I Sverige opgiver STC på deres hjemmeside, at der er omkring 40.000 hesteejere, og i Norge er cirka 15.000 medlemmer af Det Norske Travselskap.

Der er altså på dette punkt himmelvid forskel på os og de andre!

Til forskel fra de øvrige nordiske lande har vi heller ikke et landsspil med tilhørende sportsprofil.

Vi forsøger heller ikke på at få det!

Jeg har netop læst, at man også i år fortsætter med de veldoterede månedsserier, men de eneste der lægger mærke til dem er hesteejere, og trænere der tilfældigvis har en hest, der kan starte i denne serie i en given måned.

Disse månedsserier giver NUL generel opmærksomhed.

Lad os få indført et divisions-system i forbindelse med V65-spillet, der skal gøres til et ugentligt landsspil.

Og så skal der gøres noget for at få flere aktivt involveret i sporten.

Om ikke så længe er der den store Hest og Rytter-messe i Herning i forbindelse med Dansk Varmblods Hingstekåring.

Jeg har i mange år plæderet for, at trav- og galopsporten skulle have en fælles stand på denne messe - det er her op mod 35.000 hesteinteresserede hvert år kommer!

Dansk Galop forsøgte sig i fjor med et lille hjørne , hvor også ponygaloppen var repræsenteret. Standen var velbesøgt - en succes.

Desværre følges successen ikke op i år - og travsporten er fortsat heller ikke repræsenteret på den messe, hvor tusindsvis af potentielle kunder kommer.

søndag, januar 14, 2007

Kesaco Phedo vinder Prix d'Amerique!

Jeg har netop siddet og set på Prix de Belgique - den sidste test før Prix d'Amerique, og for mig er der ingen tvivl nu - Kesaco Phedo vinder det store løb.

I dag var den med i halen på et tæt felt over mål på en ottendeplads i 1.13.2, uden at kusken Michel Lenoir forlangte noget af den, men hvad der især tiltalte mig var følgende:

Kesaco Phedo havde i dag fire sko på - den blev kørt uden check og i åbent hovedlag.

Da den imponerede alt og alle Nytårsaftens dag, hvor den vandt Prix de Bourgogne i 1.10.8 startede den uden sko, havde norsk hovedlag og et hårdt checkbid på.

Også i dag viste den sikkerhed i opløbet - tidligere kunne den godt falde ud af stilen i opløbet.

En anden som heller ikke gik så dårligt var Lady d'Auvrecy, som blev kørt meget afventende, men som også var med feltet hjem på niendeplads i 1.13.3

Af hestene fra spids var Super Light decideret uheldig og har i hvert fald ikke taget skade af dagens løb - den gik i mål med kræfter i behold. Java Darche, der i fjor var nummer tre i PDA, havde positionsproblemer og først 100 meter fra mål fik Duvaldestin trukket den fri og den sluttede stærkt af. Den har formen på top og er en hest, der skal med i overvejelserne, når Quinte+-kuponen skal laves.

Men for mig at se er Kesaco Phedo helt oplagt vinder i Prix d'Amerique 2007