fredag, december 03, 2010

Paris: Op til bevis

Var det fordi Ready Cash tabte en sko i opløbssvinget, at den galoperede på vej mod en tilsyneladende sikker sejr i Prix de Bretagne for 14 dage siden?

Er Lisa America nu bedre med løb i kroppen?

Og hvor langt rækker spidshestene Renommée d'Obret og Rodrigo Jet?

Det er nogle af de spørgsmål man kan stille inden lørdagens Prix Doynel de Saint-Quintin på Vincennes lørdag eftermiddag - et løb over 2850 meter med tillæg ved vundne 425.000 Euro - den samlede præmiesum er på 110.000 Euro.

Ready Cash, Lisa America og Lana del Rio går til start med 25 meter tillæg.

Selv om løbet blot har 9 deltagere er det alligevel dagens Quinté-løb.

Ready Cash med Franck Nivard er storfavorit til sejren.

Den er ude efter at få oprejsning for opløbsgaloppen i Prix de Bretagne for 14 dage siden, hvor den i klar føring pludselig rullede over i galop - en galop, som Franck Nivard mente kom, fordi Ready Cash tabte en forsko i sidste sving.

I samme løb var Lisa America nummer fire. Det var hoppens første start siden sejren i Åby Stora Pris i midten af september, og der er ingen tvivl om, at hun er gået fremad med Prix de Bretagne i kroppen.

Her fik Lisa America en meget hårdt løb, men holdt farten strålende i opløbet og sluttede på en fjerdeplads.

Med færre heste at skulle uden om og i forbedret form er Lisa America klart en hård konkurrent til Ready Cash.

Fra spids er det især Rodrigo Jet og Renommée d'Obret  interessen samler sig om - sidstnævnte var i næstsidste start nummer to i Criterium des 5 Ans og senest nummer seks på sprint (2100 m på Vincennes). Rodrigo Jet kommer med friske laurbær fra sidste lørdag, hvor den vandt det løb, hvori Odyssee Eastwind fik sin første franske start.

Dette års Prix d'Amerique.vinder, Oyonnax skal også i ilden lørdag på Vincennes - den er til start i montéløbet, Prix Paul Buquet, der også afviklet over 2850 meter og med en samlet præmiesum på 110.000 Euro.

Også i fjor startede man Oyonnax i flere montéløb og inden sejren i Prix d'Amerique var Oyonnax nummer syv i verdens største montéløb, Prix de Cornulier.

Øvrige Prix d'Amerique-heste venter til næste lørdag, hvor det andet B-løb, Prix de Bourbonnais køres - hertil står i skrivende stund 31 heste anmeldte - blandt disse i øvrigt Ready Cash og Oyonnax.

torsdag, december 02, 2010

Nye propositioner . nye tider

I dag har jeg bemærket, at der er lagt nye propositioner ud på løbssekretariatets hjemmeside, www.travsek.dk.

Jeg bemærker, at der nu offentliggøres propositioner for to måneder - dvs, både januar og februar måned - og det er helt sikkert noget, der vil blive modtaget positivt af trænere og hesteejere.

Propositionerne til Lundens meget omtalte onsdagsløb er således nu tilgængelige, og jeg noterer, at der hver gang er fire løb med 20.000 kroner samt et med 25.000 kroner i førstepræmie.

Der er udskrevet ni løb hver dag, og amatørerne, der ellers var bekymrende for at der ikke blev plads til dem på disse dage, kan glæde sig over, at til de i alt seks dage, der er udskrevet løb til, er der alle amatørløb alle dage.

Jeg bemærker også, at startmelding er flyttet - i 2011 skrives der til start til onsdagsløb torsdag mellem 830-1100 og til fredag- mandag-løb tirsdag.0830-11.00

onsdag, december 01, 2010

Hvad skal vi med bedækningstallene?

For en uges tid offentliggjorde Dansk Travsports Centralforbund bedækningstallene for 2010.

Men hvad skal vi egentlig taget med dem?

De har jo højst interesse for hingsteholdere, der kan se, hvordan konkurrenterne har klaret sig, samt eventuelt for nogle hoppeejere, der følger avlen tæt.

Næh - hvad der var meget mere interessant, ville være at vide hvilke hopper, der var bedækket - og med hvem!

I tidligere tiders stambøger kunne man under de enkelte hopper se, hvem de var blevet bedækket med i et givet år - og om hoppen havde været gold, fået dødfødt føl - eller fåetlevende  føl.

Og se - det er jo unægtelig meget mere værd at vide for en hesteejer  og opdrætter- end at Great Challenger har bedækket 105 hopper.

Nyligt fik jeg en henvendelse fra en opdrætter, der påtænkte, at investere i en amerikansk hoppe.

Han ville have lavet en afstamningsanalyse på hoppen - og det laver jeg fortsat, hvis der er nogen, der ønsker det.

I forbindelse med dette arbejde tjekkede jeg den pågældende hoppe i det amerikanske centralforbund, og her kunne jeg se, at den tilsyneladende havde haft meget svært ved at komme i fol - over en seksårig periode var det kun blevet til et føl, skønt den var bedækket hvert år.

Den handel blev selvsagt ikke til noget - for hvorfor købe problemer?

Den samme mulighed for at tjekke en avlshoppes produktivitet har vi desværre ikke på www.trav.dk!

Ganske vist findes muligheden for at lægge sådanne informationer ind i systemet, men det har man altså fravalgt fra DTC's side.

Efter min opfattelse, er det en forkert prioritering.

DTC er ikke blot et forbund, der skal tilse, at travløb afvikles korrekt, men det er også et avlsforbund, der skal søge at udvikle traveravlen.

Og her lader man opdrætterne i stikken ved ikke at give dem de nødvendige og vigtige værktøjer i trav.dk.

Og til slut:

Selv om antallet af bedækkede hopper gik ned fra 1.083 i 2009 til 941 i 2010, så blev der brugt 104 hingste i 2010, mod 102 hingste i 2009.

tirsdag, november 30, 2010

Er Max Nielsen amatør?

Fhv. professionel travtræner Max Nielsen er en sikker vinder af årets amatørchampionat på Charlottenlund Travbane.

Med 20 sejre har "Den lille Max, med den store virkning" vundet flere sejre end de ni øvrige kuske på amatørernes Top 10.

 De har vundet 15 sejre tilsammen!

Det er altså en total dominans, og jeg mindes ikke at have set noget lignende tidligere - noget steds.

Max har vundet med ni forskellige heste på Lunden i år og bortset fra Michell Hastrup, kommer vinderne alle fra Magnus Ladegaards træningskvarter.

Max Nielsen er en meget dygtig kusk og en pryd for sporten.

Men er det rimeligt, at han kan køre på en amatørlicens?

Op gennem 80-erne var Max Nielsen en af Danmarks førende professionelle travtrænere, og han  har vundet mere end 2.000 sejre i karrieren.

Jeg havde i øvrigt selv hest i træning hos ham i en periode.

På et tidspunkt fandt Max, at det var for svært at få en forretning til at løbe rundt som træner og lukkede stalden.  

Siden har han ernæret sig dels som ansat på Lunden som banemand samt som kaper-vognmand på Bakken.

Interessen og kærligheden til travsporten har altid været stor, og derfor ønskede Max Nielsen at fortsætte som aktiv inden for sporten.

Så vidt jeg er orienteret ville Max gerne have kørt videre på sin professionelle licens og dermed have fortsat sit virke inden for sporten på samme måde som f.eks. Lars Lykke - dvs. på catch-driver lignende vilkår.

Men det måtte Max ikke!!

Men er det ikke en alvorlig overvejelse værd at indføre begrebet "catch-driver", når løbs- og licens bestemmelserne for 2011 skal udformes?

Max Nielsen er i øvrigt ikke den eneste tidligere professionelle træner, der i dag kører på en amatørlicens.

Bøje Laursen og Torben Fischer er andre eksempler på tidligere prof-trænere, som i dag kører på en amatørlicens.

I dag er det jo ikke sådan, at folk står i kø for at få en amatørlicens på Charlottenlund Travbane

Motivationen til at købe en hest for at køre amatørløb, er  heller ikke stor, når man på forhånd kan se, at muligheden for at kunne vinde en sejr med egen hest, er utrolig lille, når championkusken får stillet en hest til rådighed, der propositionsmæssigt passer fint hver gang.

Nogen vil sige: Sådan har det altid været!

Der har tidligere været amatørkuske, der fik gode køreture fra deres trænere og dermed dominerede løbene.

Hertil il jeg sige: Jamen, de var ikke tidligere professionelle og havde heller ikke vundet over 2.000 sejre.

Lad mig til slut henvise til det amatørkodeks, som blevudfærdiget  i 1894 i forbindelse med etableringen af De Olympiske Lege:

Amatør er enhver, der
  • aldrig har deltaget i konkurrencer, der har været åbne for alle
  • aldrig har konkurreret om pengepræmier, uanset hvor de kom fra, især fra entréindtægt.
  • aldrig har konkurreret med professionelle
  • aldrig nogensinde har været betalt lærer eller instruktør i idræt
  • aldrig har skaffet sig indtægt via de præmier, han har vundet

Verden har ændret sig meget siden da, men efter min opfattelse kan Max Nielsen ikke være amatør - og det tror jeg faktisk også, at han giver mig ret i!

Giv Max en catch-driver licens!!






søndag, november 28, 2010

Med Birger til VM

Siden jeg får over en måned siden kastede ideen med en fællesrejse til USA i forbindelse med Birger Jørgensens deltagelse i VM for travkuske næste sommer, har jeg fået henvendelse fra mere end 40 personer, der er interesserede i at tage med.

Jeg har lagt op til at afrejse foregår fredag den 29. juli og hjemrejse den 7. august med ankomst DK den 8. august.

Dermed bliver der mulighed for at overvære indl. afdelinger i såvel The Hambletonian Stake, Oaks, Merrie Annabelle og Peter Haughton Memorial den 30. juli og finalerne ugen efter.

Og i mellem tiden er det at Birger skal forsvare sin VM-titel.

Rejsen bygges op om det arrangement som det amerikanske centralforbund får lavet, og som jeg flere gange har efterlyst at få en pris på.

Ved at koble os på  dette arrangement bliver det muligt at følge VM-kuskene og konkurrencen på nærmeste hold, ligesom der også arrangeres ture til såvel træningscentre som stutterier.

For mig at se er det en enestående mulighed for at komme med om bag kulisserne af amerikanske travsport - og samtidig møde travsportsinteresserede fra hele verden!

Man kan selvfølgelig sagtens selv tage turen til USA, køre rundt til VM-banerne og også besøge stutterier og træningscentre på egen hånd, men jeg tror, at udbyttet bliver større ved at tage den arrangerede tur.

Nogle af de interesserede der har har reflekteret på min første Blog om denne rejse har givet udtryk for, at de vil forlænge opholdet i USA udover det, som jeg har skitseret.

God ide - og se bare at få købt billet allerede nu - Iceland Express har billige billetter til New York.

Som nævnt venter jeg fortsat på et udspil fra det amerikanske centralforbund og deres samarbejdspartner.

Måske er deres oplæg forsinket af den uro der har været omkring travsportens fremtid i New Jersey.

Det er i hvert fald logisk, hvis det er tilfældet.

Men det ligger fast, at Hambletonian etc køres som planlagt på The Meradowlands  - uanset hvad.

Den plan, som New Jersey's guvernør havde om at begunstige spillecasinioerne i Atlantic City har nu mødt så megen modstand, at det kan ende med, at forholdene fra travsporten i New Jersey bedres markant!