onsdag, april 05, 2006

EU udfordrer Tipsmonopolet

Igennem flere år har EU tumlet med tanken om, at de enkelte medlemslande skal liberalisere spillemarkederne - der skal kort sagt være frit slag til at alle - selvfølgelig under en eller anden form for registrering - kan udbyde spil - f.eks. på det danske marked.

Sådan er det - i princippet - ikke i dag, hvor Dansk Tipstjeneste har monopol på alt sportspil i Danmark.

Og det skal vi i Hestesporten være meget, meget glade for.

Jeg tror ikke, at de personer, som stædigt pukler på Dansk Tipstjeneste og deres håndtering af hestespil, ved, hvad alternativet for Hestesporten ville være, hvis vi fortsat selv skulle have drevet det. - Også med ret til spil over landegrænserne.

Havde Tipstjenesten ikke i 2000 overtaget DanToto og dermed spil på heste, så vil jeg vove den påstand, at så havde hovedparten af vore væddeløbsbaner været ramt af konkurs. - Og de præmier, der ville være at køre om, ville være på størrelse med det der udsættes i en springkonkurrence for ponyer ved et klubstævne.

I stedet er Hestesporten kommet på Tipsloven, og man modtager nu omkring 83 - 85 millioner kroner årligt til at drive sporten for. Desuden har banerne deres indtjening på banespil, sponsorarrangementer m.m. Vi har nu tilsammen mere end 100 millioner kroner til rådighed årligt.

I gamle dage - før DanToto - og så er vi tilbage til 1990 - regnede man med, at en banes fortjeneste på spil lå på cirka 23 procent.

Det svarer til en toto-omsætning på 435 millioner kroner. - Altså stort set det, den samlede omsætning er på i dag.

Men. - Dengang var der ikke store omkostninger til f.eks. Racing Live, drift af et landsdækkende forhandlernet samt penge til investeringer. Desuden blev sporten kraftigt eksponeret i dagblade og TV.

I Tyskland har sporten kørt løbet selv - kun to-tre baner har ikke været i konkurs inden for de sidste fire år. Og der køres om præmier på omkring 3500 kroner til vinderen - hvis ejeren, da får dem - for slet ikke at tale om opdrætterne.

Tyskerne har det samme problem, som vi har herhjemme - nemlig at interessen for at være aktiv inden for sporten - det være sig trav som galop - falder kraftigt.

Herhjemme synes den tendens dog at være stoppet noget op, men det ændrer dog ikke på det faktum, at f.eks. interessen omkring hovedstadsbanen er alt, alt for lille.

Jeg tror ikke, at man mere skal være så emsig efter at få delt præmiepenge ud - der er et rimeligt niveau nu - og Unghesteordning m.m. - men der bør snarest - og allerhelst i går - iværksættes kampagner over hele landet, for at få ny ejere, nye kuske, nye opdrættere til at interessere sig for trav- og galopsporten.

Spillet må DanToto/Tipstjenesten tage sig af.

Men vi SKAL have flere nye aktive ind i sporten.

For hvis det ikke sker - så kommer der inden for en meget kort årrække et andet problem.

Nemlig mangel på danske spillebrikker i DanToto.

Og så er løbet for dansk trav- og galopsport for alvor kørt.

Der er ingen, der skal begynde at klappe i deres små hænder over, at EU nu udfordrer det danske Tipsmonopol - for det kan betyde mindre penge til at drive Hestesporten for, hvis udenlandske bookmakere legalt kan tilbyde odds på danske hestevæddeløb.

Karsten Bønsdorf