lørdag, januar 03, 2009

Nytårstanker

Der er tradition for, at man ved årsskiftet stopper op, gør status på det gamle år - og ser fremad.

Skal jeg kort give et tilbageblik, så står baneomlægningen på Charlottenlund Travbane som den største sportslige begivenhed.

Denne baneomlægning, der faktisk skulle være sket for 20 år siden(!), har sat nye standarder for travsporten i Danmark.

Men lad os ser fremad.

Hvad kan det nye år byde på?

Hvilke store udfordringer er der?

I denne weekend var premieren på Hestevæddeløbssportens nye Sportsystem med bl.a. offentlig internetadgang planlagt, men endnu engang er denne premiere blevet udsat - jeg har hørt 14 dage, men..

Nu er projektet jo forsinket i et par år, så 14 dage til og fra spiller vel ikke den store rolle.

Sportsystemet skal afløse TravData, der er et bedaget program, der blev lavet i 1976, og som har tjent sporten trofast lige siden.

Men udviklingen er for mange år siden løbet fra TravData, og en udskiftninge burde have været iværksat for mange år siden.

Hvad sker der omkring Aalborg Væddeløbsbane?

Nu ser jeg, at en gruppe på 42 medlemmer ønsker en ekstraordinær generalforsamling med baggrund i den måde direktørskiftet omkring den 1. november fandt sted på.

Og at banens tidligere direktør Jesper Elbæk atter kan være i spil til direktørposten.

Jydsk Væddeløbsbane stopper Ellen Piltoft som træner. Det er altid beklageligt, når sporten mister en af sine aktive, men på den anden side set, så er det vel ikke fordi Ellen Piltoft har bidraget med særligt mange startheste til løbene.

Jydsk Væddeløbsbane har andre og store problemer at slås med. Problemer af økonomisk art, der er opstået efter eksplosionsulykken, og som er i millionstørrelse.

Og hvordan går det med salget parkeringsstykket på Charlottenlund Travbane?

På et - desværre meget ringe besøgt - medlemsmøde i november måned - blev det oplyst, at sælger ikke ønskede at tiltræde købsaftalen, og at sagen nu lå hos parternes advokater.

Der er deponeret 19 millioner kroner, men uden underskrifter fra såvel køber som sælger, kan disse mídler ikke frigives.

Det var et krav fra HFF om at det Danske Travselskab, der driver Charlottenlund Travbane, skulle eliminere sin gæld - dette kan kun ske ved at Travselskabet sælger jord fra.

På landsplan er der i 2009 planlagt omkring 30 løbsdage færre end i 2008.

260 løbsdage for at være helt nøjagtig.

Tænk - for 10 år siden afvikledes over 500 løbsdage om året i Danmark.

Hvad der er gået galt kan der tales meget lang tid om, men positivt er det, at Hestevæddeløbssporten i fælleskab nu har taget initiativ til at få udarbejdet et masterplan for sporten for de kommende år.

En sådan plan skulle være færdig i løbet af foråret.

Selv om spillet i 2008 faldt en smule, så var det alligevel den næsthøjeste omsætning i væddeløbssportens historie i Danmark.

Men vi har bare det problemet, at antallet af aktive inden for sporten falder.

I de senere år har der ellers være en mindre stigning i antallet af registrerede føl inden for travsporten, men dette ser ud til at vende.

Ganske vist blev der bedækket mange hopper i 2007, men foreløbig er kun omkring 500 - eller omkring 2/3 af det forventede antal føl blevet indregistreret.

Det kan skyldes flere ting.

Opdrætterne er sene til at få betalt følpenge til hingsteholderne og dermed få bedækningsattesten, der skal bruges til indregistrering - hopperne kan være slagtede - eller den procentuelle andel af kastede føl er større i 2008 end i andre år.

Gæt selv hvilken af de tre nævnte muligheder, der passer bedst!

Og hvordan med antallet af bedækninger i 2008?

Ja, det tal har Dansk Travsports Centralforbund endnu ikke oplyst her ved årsskiftet.

Det ville da ellers være utrolig interessant.

Ikke blot for at kende et samlet antal bedækninger, men også for at se, hvilke hingste, der har været de mest brugte.

I øvrigt har Dansk Galop meldt om et rekordstort antal fødte føl i 2008, så inden for den del af sporten, er der fremgang at spore.

Til slut vil jeg ønske alle et Godt Nytår og takke for jeres interesse for min Blog.

Karsten Bønsdorf

mandag, december 29, 2008

Levesque har kanonerne i stilling

Efter søndagens Prix de Bourgoigne på Vincennes står det klart, at Pierre Levesque har et kæmpe luxus-problem.

For hvem skal han vælge at køre i Prix d'Amerique?

Søndag vandt han sikkert med Mealnes du Corta fulgt af Offshore Dream på andenpladsen - en fornem dobbelttriumf for stald Pierre Levesque.

I øvrigt vandt Meaulnes du Corta også dette løb i fjor - da kørt af Pierre Vercuryse.

Meaulnes du Corta har altid været betegnet som et meget stort talent, men bentøjet har ofte drillet - selv om den nu snart går ind i sit 9. år er det blot blevet til 48 starter i karrieren - 21 er resulteret i sejr.

I forhold til i fjor var Offshore Dream - kørt af Sebastian Ernault klækkeligt forbedret - den var blot 8. i dette løb sidste år!

Mit bud er, at Levesque springer fra Meaulnes du Corta og til Offshore Dream.

Med Offshore Dream har han mulighed for at vinde parret tredje Prix d'Amerique-sejr i træk - og det tror jeg vægter meget.

Og Pierre Vercruysse, der nu er tilbage i løbene igen efter den alvorlige trafikulykke i sommer, har ofte kørt Meaulnes du Corta - og det ville også være en flot cadeau at give ham chancen for at komme til tops i Prix d'Amerique.

I fjor var Meaulnes du Corta med i afgørelsen - den var førende ind i opløbet, men under drivning galoperede den.

Tilbage til gårsdagens løb, hvor Meaulnes du Corta sejrede i Prix de Bourgogne i 1.11.4a/2100 m - samme tid fik Offshore Dream på andenpladsen - det er i øvrigt den næsthurtigste vindertid i løbets historie - kun overgået af Kesaco Phedo med 1.10.8.

Tredjepladsen til Olga du Biwetz med Jos. Verbeeck i 1.11.8 kort foran længe førende Magnificent Rodney med Eric Raffin, der endnu en gang overraskede positivt. Oiseau de Feux med Tony le Beller blev nummer fem i 1.11.9.

Min favorit i løbet, Exploit Caf med Jean Michel Bazire lignede en vinder ind i opløbet -Bazire så ud til at have alt under kontrol, men da han bad om lidt ekstra fra Exploit Caf så var der udsolgt - parret blev nummer seks i 1.12.0 - skuffende.

Glen Kronos med Lutfi Kolgjini blev kørt offensivt og sluttede på en 9. plads i 1.12.5