fredag, september 17, 2010

Frankrig: Minus i Deauville

Kun en uge efter den positive auktion over åringer på Vincennes, hvor der var en fremgang på 7 %, så var der tilbagegang, da Agence Francaise du Trot holdt deres årlige auktion i Deaville onsdag og torsdag.
Gennemsnitsprisen for de 216 solgte åringer blev på 14.947 Euro, og det er det laveste i de sidste fire år.

I forhold til i fjor er der tale om en tilbagegang på 10%.

Auktionens dyreste hest blev en hingstplag, Vocalist Bourbon, som træner Ulf Nordin fik hammerslag på ved 130.000 Euro.

Vocalist Bourbon er efter Goetmals Wood - My Lady Bourbon v. Workaholic.

My Lady Bourbon har tidligere født den gode 4-åring Showtime Bourbon (Kaisy Dream) 1.12.6 - 186.700 Euro.

Auktionens næstdyreste hest var Volcan Atout (Ganymede), der kostede 65.000 Euro, mens Vixy de Muse (Goetsmal Wood) kostede 60.000 Euro

I Deauville toppede Goetmals Wood  hingstelisten med 3 solgte afkom til en snitpris af 73.333 Euro.

tirsdag, september 14, 2010

Pamela-sagen: Fleming Sunn på usikker grund

Mandag dukkede der et interview med DTC's Sportchef Flemming Sunn op - heri forklarer Flemming Sunn hvorfor Pamela ikke opnåede startret i Dansk Hoppe Kriterium.

Flemming Sunn udtaler bl.a. følgende:
"Først og fremmest kan man ud fra reglerne slå fast, at de heste, der har placeret sig fra femtepladsen og bagud, definitivt har tabt deres mulighed for at gå videre til finalen via prøverne.
- Dernæst gælder det, at alle de heste, der placerer sig på fjerdepladsen i de respektive prøver uanset om det er via dødt løb eller ej, bliver sorteret efter deres placering på pointberegningslisten, og her er det kun den bedst placerede hest, der opnår plads i finalen.
- Dermed har vi nu en regel for, hvordan vi behandler dødt løb på fjerdepladsen, siger Flemming Sunn.
Dødt løb
I reglerne hedder det endvidere:
"Såfremt der er dødt løb på den sidste placering, som giver direkte adgang til Hovedløb/Hoppeløb, gives fordel til den hest, som er placeret øverst på Pointberegningslisten."
- Da der er tre heste, der går videre til finalen pr. prøve, er den sidste direkte adgangsplads altså tredjepladsen i hver af de tre prøver. (min fremhævning)
- I tilfælde med dødt løb på tredjepladsen (ved tre prøver) skal der ifølge reglerne gives fordel til den hest, der er øverst på pointberegningen. Hvis denne regel ikke var i reglementet, kunne vi i yderste konsekvens havne i en situation, hvor vi stod med et startfelt til finalen, der kom til at indeholde flere heste, end der er plads til bag startbilen. Dette kunne forekomme, hvis mere end to ekstra heste er impliceret i dødt løb, siger Flemming Sunn.
- En hest er dermed ikke nødvendigvis sikker på en plads i finalen, såfremt den løber dødt løb på tredjepladsen - i dette tilfælde ved afviklingen af tre prøver."

Denne sag handler udelukkende om en fortolkning af, hvilken placering  der er "den sidste direkte adgangsplads " til en finale.

Lad os derfor se på de regler, der findes i DTCs reglement:

Ved to Prøve kvalficerer  de 10 bedst placerede sig. - Hvis der er dødt løb på 10. pladsen er der ingen tvivl - den hest med det højeste pointtal går videre.

Ved 2 Prøver kvalificerer de 5 bedstplacerede sig - heller ikke her er der nogen tvivl i tilfælde af et dødt løb på en femteplads - så er det hesten med det højeste pointtal, der går videre.

Ved 3 Prøver kvalificerer de tre bedst placerede samt den af de som nr. 4 placerede , som er placeret øverst i Pointberegningslisten, sig.

Og så er vi fremme ved problemstillingen og spørgsmålet til 64.000 kroner:

Hvilken placering ved 3 Prøver er den sidste, der giver direkte adgang til finalen!

Her mener Flemming Sunn, at det 3.pladsen og derfor er der fordel til fjerdehesten Patrica Hastrup på points  i stedet for Pamela.

Jeg - og ret mange andre - mener at det er fjerdepladsen   - og at en tredjeplads er en af de øvrige placeringer, der giver direkte adgang til finalen - og det tager man da også højde for i regelsættet, idet her står:

Ved dødt løb på én af de øvrige placeringer, som giver direkte adgang til Hovedløb/Hoppeløb betragtes hestene som om de hver for sig har opnået den aktuelle placering.

For mig at se kan der kun være tale om, at man skal rette sig efter sidstnævnte bestemmelse, og det betyder at såvel Parks Winner som Pamela, der løber dødt løb om en tredjeplads, begge betragtes som værende placeret som nummer tre.

Og dermed går de begge videre til Hoppe Kriterium, mens Patricia Hastrup overlades til pointsberegningen om de to sidste pladser.

Der her burde jo være soleklart - at en hest, der løber dødt løb på en tredjeplads er bedre placeret end en hest, der bliver nummer fire.

Lad mig slutte med Konfutses ord


En mand, der begår en fejl og ikke retter den, begår endnu en fejl.

mandag, september 13, 2010

Trav på TV

Henrik Berg har på Travservice fulgt op på gårsdagens  Store Pris-dag i Aalborg med et interview med banens direktør, Palle Bjørnstrup.

Bjørnstrup nævner bl.a. at TV2 her i september sender nogle portrætudsendelser om væddeløbsbanen, og at den første blev vist den 6. september.

Jeg blev nysgerrig og fandt udsendelsen på dette link - klik her.

Også den fynske væddeløbsbane bliver portrætteret i løbet af septenber måned Tv2 Fyn.

Det er en meget positiv ting, at såvel TV Nord som TV2 Fyn har valgt at afsætte ressourcer til at fortælle om livet på væddeløbsbanerne i deres respektive regioner.

Det giver nemlig seerne et indblik i sporten bag facaden - og at det hele ikke er spil.

Spil er naturligvis en fundamental ting i forbindelse med hestevæddeløb, men uden kendskab til sporten - intet spil.

I det hele taget må man sige, at flere af landets væddeløbsbaner virkelig har lagt sig i selen for at promovere sig henover sæsonen - utvivlsomt afledt af HFF's resultatkontrakterne.

Men der er fortsat nogen, der halter - f.eks. hovedbanen i Charlottenlund.

Pamela-sagen: Dødt løb i Prøve tidligere

Det er ikke første gang, der bliver dødt løb på en tredjeplads i et udtagelsesløb (Prøve) til et travsportens klassiske løb.

Resultatet med Parks Winner og Pamela er derfor ikke enestående, men det er problematikken dog.

Det var træner John Ø. Jensen, der gjorde mig opmærksom på, at der havde dødt løb på en tredjeplads tidligere.

- Jeg kan huske, at jeg kørte dødt løb med Aktiv Bangsbo i en Hoppe Derbyprøve i Billund for en del år siden, fortalte John Ø. mig.

Jeg har derefter fundet ud af de nærmere omstændigheder.

Dengang  i 1997 - var der to Hoppe Derbyprøver - en i Billund og en på Lunden.

Det kunne se ud til, at de seks første heste over mål var kvalificeret til start i Hoppe Derbyet - i hvert fald er de seks første heste fra Billund med, mens de fem første samt syvendehesten fra Lunden er med i Hoppe derbyet  - sjettehesten Axie Laser kan have meldt forfald.

Så derfor er der desværre ingen mulighed for, at bruge dette eksempel til at påvise den fejl, det er, ikke at give Pamela startret i Kriteriet..

Her må fortsat henvises til DTC's egne regler, som det kunne være interessant at høre forbundets fortolkning af.

Og apropos disse regler så¨har Kenneth Rasmussen reflekteret på min Blog om Pamela og Photocopy K.

Hans indlæg kan du læse ude i højre spalte.

Jeg bestrider ikke Photocopy K's ret til at starte i Dansk Trav Kriterium, men jeg anfægter reglerne - og det er noget ganske andet.

Det er ikke kun reglerne i forbindelse med Kriteriet jeg ønsker ændret, men  også reglerne om udtagelse i forbindelse med Derby etc.

Og til dem, der synes ,at man skal have disse gældende regler, fordi hvis nu Okay Bee var blevet kørt ned i derbyprøven, så kunne den med andre regler ikke havde startet i derbyet og det ville være ærgerligt, vil jeg sige:

Det er altså væddeløb og ikke en gavebod vi kører!

Og tænk hvis nu Okay Bee ikke havde været anmeldt til Derbyet - skulle der så være en mulighed for at kunne efteranmelde den?

I 1979 var B-årgangens bedste hest Bister T - den var ikke anmeldt til derbyet. Og sådan var det.

I år er Politiken vel ubestridt en af årgangens allerbedste heste - den ikke anmeldt til Kriteriet.

Skulle den kunne efteranmeldes!

Og hvad med Caroline Wozniaki - hun har da spillet så godt i US Open, så hun burde da have et wild card til en semifinale, efter hun tabte i fredags.

Men det fik hun selvfølgelig ikke - og vi skal heller ikke have wild cards i vore klassiske løb.

Og så er jeg tilbage ved Photocopy K, der fik startforbud på fem dage efter sit come-back løb i torsdags.

Er det rimeligt, at fordi den lavede nogle gode præstationer for snart et år siden, at den skal være sikret startplads i Dansk Trav Kriterium - fremfor en af de heste, der var lige ved at kvalificere sig i Prøverne?

søndag, september 12, 2010

Frankrig: Ny superstjerne


Lørdag eftermiddag blev det franske storløb, Prix d'Ete om en samlet præmieusm på 200.000 Euro afviklet på Vincennes.

Og hvilken vinder, der kom ud af det!

Rapide Lebel - en fem-årig vallak efter Ginger Somolli - kørt af Eric Raffin var helt og aldeles suveræn på trods af at den satte meter til fra start ved galop.

Raffin sendte Rapide Lebel til spids efter cirka 1200 meters kørsel og åbnede op i et tempo, som ingen kunne eller havde lyst til at være med i.

En overgang var Rapide Lebel mindst 40 meter foran feltet, der talte toptravere som Qualra, Commander Crowe, Olga du Biwetz, Perlando, Nelumbo, Ilaria Jet m.fl.



Rapide Lebel sejrede sikkert i rekord for løbet 1.12.9/2850 meter, mens Ilaria Jet med Christophe Martens atter leverede en god afslutning og blev nummer to i 1.13.2- tredjepladsen til Quillien d'Isques med Jean Michel Bazire.


Fotos af Gerard Forni.

USA: Ny dansk triumf

Blot en dag efter Leif Albers lovende 2-åring Broad Bahn vandt i Canada, var der igen en danskejet traver på vinderpladsen i et større løb.

Lørdag aften vandt Cowboylands Wishing Stone med sin træner Dewayne Minor en sikker sejr i et New York Sire Stakes på Tioga Downs.

Minor tog Wishing Stone roligt fra start og lå nummer fjerde indtil der manglede 600 meter.

Her sendte han Wishing Stone frem i angreb, og ind opløbet havde den taget grebet på førende Whata Winner (Credit Winner).

Waldorf Hall (Conway Hall) med nordmanden Frode Fladen, der fra start havde taget føring, men sluppet til Whata Winner, kom i angreb, men var uden chance for at true Wishing Stone, der sejrede sikkert i 1.12.1.

Der var en førstepræmie på 18.959 dollars, og det bringer Wishing Stones samlede præmiekonto på på 544.544 dollars - sejren var nummer to i ni starter i år.

Wishing Stone var storfavorit i spillet til odds 1,55.

Det var sæsonens sidste løbsdag på 1000 meter-banen Tioga Downs, og besøget var flot med over 4.000 tilskuere.

Til gengæld var der ikke meget omsætning - blot 130.000 dollars - eller små 900.000 kroner.