lørdag, marts 05, 2011

Valley Victory er død



En af de traverhingste, der har haft størst betydning for avlen i moderne tid, Valley Victory døde i går på et et dyrehospital i Lexington, Kentucky, 25 år gammel.

Valley Victory nåede blot at blive fader til 484 afkom i USA, og de har tilsammen tjent lige over 35 millioner.

Valley Victory var som unghest en af sin årgangs bedste heste, og var en favorit til The Hambletonian Stake, da sygdom slog ham ud ganske kort tid før det store løb, og han kom aldrig siden til start.

I sin korte væddeløbskarrierere havde Valley Victory imponeret så meget, at han fik tilført 133 hopper i sin første sæson, og det kom der 86 afkom ud af.

Det skulle siden vise sig, at bliveValley Victorys største årgang, for selv om han bedækkede syv hopper færre året efter, så blev der født 17 føl mindre.

Allerede i sin anden sæson begyndte Valley Victory at have problemer med sin sædkvalitet, og det kom også til at betyde, at han aldrig fik så mange afkom, som hans popularit og værdi som avlshingst egentlig ville have medført.

Valley Victory fik succes med det samme - i første årgang vandt Victioy Dream Hambletonian - og Bullville Victory vandt bl.a. Yonkers Trot og Kentucky Futurity.

Inden for sine første fire årgange blev Valley Victory fader til tre Hambletonian-vindere - udover Victory Dream var det Continentalvictory  (foran Lindy Lane) og Muscles Yankee.

Antallet af afkom faldt år effter år - man begrænsede ham til få og udvalgte hopper - i 1998, hvor Muscles Yankee vandt The Hambletonian Stake bedækkede Valley Victory 72 hopper, men fik kun 23 føl.

I 2001 blev han flyttet fra New Jersey til Kentucky, men fik slet ingen føl ud af 13 bedækkede hopper det år.

I de senere år er Valley Victiry noteret for at have bedækket en enkelt hoppe årligt, og det er der - bortset fra i 2007 - kommet et føl ud af - senest i 2010, hvor hoppen Ohmygoodnes kan være det sidste Valley Victory-afkom.

Om det var hingste eller hoppe var et fedt med Valley Victory  - hans mest vindende afkom er hoppen Lookout Victory med 1,9 millioner dollars efterfulgt af endnu en hoppe, Continentalvictory med 1,6 millioner - derefter følger Muscles Yankee og Victiry Dream med hhv, 1,4 og 1 million dollars.

Muscles Yankee er sammen med Yankee Glide de sønner, der først og fremmest har bragt Valley Victory-blodet videre.

Muscles Yankee har været championhingst i USA og er fader til Hambletonian-vindere som Deweycheatumnhowe, Muscle Hill og Muscle Massive - de har vundet de tre seneste år!

Yankee Glide er fader til Glidemaster, der også vandt Hambletonian.

Også Victory Dream blev fader til en Hambletonian-vinder, nemlig Self Possessed.

Inden for de seneste 17 år har der været Valley Victory-blod i en Hambletonian-vinder 10 gange - og inden for de sidste 10 år er det seks gange - og inden for de sidste fem år - hvert år!

Valley Victorys afkom har aldrig haft den ´helt store succes i løbene i Europa - altså når vi taler på internationalt plan.

Det skyldes utvivlsomt at de allerbedste af hans afkom var umulige at komme i nærheden af - i USA ville ALLE have et Valley Victory-afkom, og de blev  generelt solgt for sekscifrede beløb på auktionerne.

Den bedste Valley Victory-søn, der har været i Europa er den tyske General November, der var en moderlivsimport.

General November vandt det tyske Derby og vandt internationale løb som Grand Prix de l'UET og var med helt fremme i storløb som Gran Criterium de Vitesse, Prix de France og Hugo Åbergs.

En anden tophest var den italienske Record OK, og herhjemme hævdede Mr Flirt sig strålemde.

Valley Victory havde Baltic Speed som fader - en Speedy Somolli-søn, der også -i samme årgang som Valley Victory - var fader til tophoppen Peace Corps, og som vi herhjemme kender som fader til Frisky Frazer.

Speedy Somolli ved Speedy Crown var fader til Baltic Speed, og ved at vende tilbage til Speedy Crown-blodet, ved at bruge Valley Victory på Speedy Crown-hopper, lå en god del af hemmeligheden bag den nærmest nye traverrace, som Valley Victory skabte i begyndelsen af 90erne.

Men hans to mest vindende afkom har godt nok begge Stars Pride-blod på mor-siden.

Det typiske Valley Victory-afkom havde et ret stort hoved, en lang hals og en krop, der var længere end højere.

Ofte var de ingen skønhedsåbenbaringer, men løbe - det kunne de

Men der skulle være størrelse på dem . i hvert fald på hingstene - en lille Valley Victory-søn var generelt ikke noget at skrive hjem om.

Som morfar har Valley Victory også slået stærkt igennem  - verdensrekordholderen Giant Diablo 1.08.5 er f.eks. et eksempel på dette.

Og så er flere af hans sønner også virkelige gode morfædre - Donerail-hopper er således i høj kurs efter at have avlet topheste som Donato Hanover, Pampered Princess m.fl.

Herhjemme har flere af hans sønner virket i avlen - og gør det fortsat - bl.a. Mr Flirt, Vic Torre, Continental Victory, Valley Sentry m.fl. og rundt om i Europa står i dag bl.a. Lindy Lane, Donerail m.fl.


Selv om Valley Victory aldrig nåede at få så mange afkom, så vil han fortsat sætte sit præg på traveravlen i mange år endnu.




onsdag, marts 02, 2011

Vintermeetinget rinder ud

På lørdag slutter det store vintermeeting på Vincennes, og det sker med manér.

Der afvikles ni travløb med en samlet præmiesum på 923.000 Euro - eller 6,9 millioner danske kroner!

Hovedløbet, Prix de Selection er alene doteret med 240.000 Euro og får bl.a. Frankrigs nye stjerne, 3-årige Timoko med Richard Westerink i favorittens rolle.

Løbet er udskrevet ret specielt, idet 3-åringer har 50 meters godtgørelse og starter fra 2700 meter, mens 4- og 5-åringer starter med 50 meters tillæg - en håbløs opgave, og der er da også kun formeldt to fra tillæg.

Hurtigtraverne mødes i Prix de l'Union Europeenne over 3000 meter og en samlet præmiesum på 160.000 Euro.

Her vender svenske Commander Crowe tilbage i løbene, og han skal for første gang køres af Frankrigs nye stjernekusk, den kun 17-årige Julien Dubois..

Selv om Commanders Crowe franske træner Fabrice Souloy udtaler sig i meget rosende vendinger om den svenske supertraver, som kommer den nok til kort over for en anden af feltets gode vallaker, nemlig Rapide Lebel med Eric Raffin.

Rapide Lebel har vundet sine syv sidste starter - senest Prix de La Marne let i 1.12.7/2700 m - tidligere har Rapide Lebel vundet i Nantes over 3025 meter i flotte 1.12.9.

I fjor vandt Nelumbo Prix de l'Union Europeenne i løbsrekorden 1.13.0 - den er atter til start i løbet på lørdag.

tirsdag, marts 01, 2011

Ukendt regel stopper Swept To Victory!

I eftermiddag kontaktede Erik Bondo mig fra Italien på mobilen.

- Nu skal du altså bare høre noget helt mærkeligt. Swept To Victory kan ikke starte i Italien, fordi hun er otte år gammel, men havde hun startet i Italien i fjor, så kunne hun godt!

Ja, forstå det hvem der kan, for løbets proposition siger intet om nogen form for begræsning af startmuligheder for 8-årige hopper.

Erik Bondo:  Det er min kontormand, der står for anmeldelserne, og han anmeldte skriftligt Swept To Victory i går, mandag. I dag blev han ringet op fra Padova-banen, der oplyste, at hoppen ikke kunne komme med i løbet.

- Vi har efterfølgende checket det ved Unire (det italienske centralforbund),  der bekræfter, at Padova har denne særregel

- Nu er vi ved at undersøge, om Firenze også har den særregel, for her var der et godt løb til hende søndag den 27. marts.

Men med Padova ude har Jens Glud Hansen fra TPN Breed, der ejer Swept To Victory, i stedet rettet blikket mod Frankrig, hvor Grand Circuit-løbet, Gran Criterium de Vitesse køres på Cagnes sur Mer søndag den 13 marts.

Jens Glud Hansen: Jeg synes, at Swept To Victory er i så god form, at det vil være meget interessant at starte hende i Cagnes - om så ikke andet for at hun måske kan få en 1.10-rekord.

Der skal meldes til løbet  mandag morgen, og der er allerede indskrevet 24 heste på nuværende tidspunkt - blandt disse delvist danskejede Wishing Stone.

Så i stedet for Padova og omegn, så ser det ud til at Swept To Victory kommer en tur til den franske riviera - og det er jo heller ikke så dårligt.

Swept To Victory til Italien

Efter Swept To Victorys fornemme præstation på Charlottenlund Travbane i onsdags, har ejerkredsen nu fået mod på at prøve SJ's Caviar-hoppen i Italien.

Mandag blev Swept To Victory anmeldt til Gran Premio Padovanelle på Padova-banden (800 m), der ligger ikke så langt fra Venedig.

- Vi synes, at den præstation Swept To Victory leverede var så imponerende, at det kunne være interessant at prøve hende i Italien, og udover Padovanelle har vi endnu et løb i kikkert 14 dage senere i Torni, hvor Gran Premio Costa Azzura med 110.000 Euro køres, fortæller Jens Hansen, TPN Breed.

- Vi har aftalt med Erik Bondo, at han klarer alt i forbindelse med anmeldelserne, og det er meningen af Swept To Victory skal opstaldes hos ham under opholdet i Italien.

Erik Bondo: Jeg synes, at det er spændende, at de vil prøve Swept To Victory hernede - hvis hun går som hun gjorde på Lunden, må hun kunne ende langt fremme i de løb. Udover de to løb i marts er der også fine opgaver i april, måned, og måske kan Lotteriløbbet også komme på tale, hvis hun klarer sig så godt. som vi tror. og håber.

Gran Premio Padovanelle er udskrevet over 1640 meter og doteret med 66.000 Euro - løbets rekord indehaves af Genarelay Like med 1.12.3 sat i 2008 - i fjor sejrede Lero Gio i 1.12.7.

I 2007 sejrede Smashing Victory med Olle Goop i sulkyen i 1.12.7.

Brandy Dei Fiori., der nu virker herhjemme i avlen for Opdrætterforeningen, vandt løbet i 2005 i 1.13.0.

mandag, februar 28, 2011

Lucky Chucky Årets Traver i USA

Mens filmbranchen med åndeløs spænding fulgte Osvar -uddelingen i Los Angeles var travsportens fans foukos rettet mod Florida, hvor  The Dan Patch Award Dinner blev afholdt  - arrangeret af de amerikanske travsportsjournalister.

Der var ingen tvivl om, hvem der skulle kåres som Årets Hest i USA - det blev helt suverænt paceren Rock N Roll Heaven, der også hjemtog titlerne, Årets 3-årige Pacer og Årets Pacer.

Rock N Roll Heaven vandt ti sejre i træk ligesom den satte en verdensrekord.

Hos traverne blev Lucky Chucky /Windsong's Legacy) kåret som Årets Traver - Lucky Chucky har afsluttet karrieren og står nu som avlshingst i Staten New York.

Lucky Chucky er en af de avlshingste, som vi skal besøge på USA-turen i forbindelse med Birger Jørgensens VM-forsvar.

søndag, februar 27, 2011

Paris: Succes for far og søn

Eftermiddagens to hovedløb på Vincennes søndag eftermiddag blev en stor succes for avlshingsten Goetmals Wood, hvis datter Singalo vandt monteløbet Prix Paul Bastard over 2700 m i fine 1.13.5, mens de franske 3-åringers første klassiske opgør, Criterium des Jeunes havde Goetmals Woods sønnnesøn, Uaukir på vinderpladsen. Uauki med Franck Nivard i sulkyen vandt sin anden sejr i træk og fik 60.000 Euro for sejren - vindertiden var 1.14.2/2700 m

Uaukir trænes af Thierry Duvaldestin, der selv sad  bag Uska de Vandel, der sluttede på en 9. plads.,

Fader til Uaukir er Password, der har fået en forrygende start på avlskarrieren - U-årgangen er hans første og at få en klassisk vinder så tidligt i karrieren er bemærkelsesværdigt og allerede nu tyder det på, at Password er den næste nye franske stjernehingst.

Såvel Goetmals Wood som Password er Dubois-hingste - Password synes at være et meget fint tilbud til danske opdrættere med en pris på kun 300 Euro + 2.200 Euro.