fredag, august 14, 2009

Derby-auktionen

I dag kom så auktionskataloget - i hvert fald til mig.

Unægteligt meget sent. Og også for sent!

Det kan vi vist godt være enige om.

I Norge er de også sent på den - men ikke så sent, som vi er her i Danmark.

I den seneste udgave af det norske fagblad, Trav og Galopp nytt skriver chefredaktør Truls G. Petersen bl.a. om det fakta, at det norske katalog ikke er udkommet endnu.

"Det er for sent, når auksjonen bare er tre ukar unna. ....man bør ha katalogen i hende minst en måned før auksjonen".

Samtidig er markedsføringen af den danske Derbyauktion den 29. august ... - Nå, nej der jo ikke nogen.

Inden for den sidste måneds tid er jeg flere gange blevet kontaktet af opdrættere, der ikke har fået deres plage med på auktionen.

Det er jo sådan, at "en so synes bedst om sine egne griser" og mange kan ikke forstå, at netop deres plag ikke fandt vej gennem nåleøjet.

Når der anmeldes 160 åringer, og auktionen kun skal omfatte 80, så er det klart, at halvdelen skal sies fra - og lige så klart er, at de beslutninger, der tages af den/de personer der udvælger hestene til auktionen, bliver diskuteret.

Det er ingen nem opgave at skulle udvælge åringerne til kataloget.

Men i hvert fald i et tilfælde er det gået galt i udvælgelsen, og den hest, jeg tænker på, er ikke blot ejet af en finsk opdrætter (!), men den er efter en totalt ukendt hingst - hoppen er ikke dårlig, men så er den heller ikke bedre, når man kigger nærmere på den og dens afkom.

Det er katalog nummer 22, jeg tænker på.

Real Artist efter Wonder Dancer - en Valley Victory-søn, der har rekord 1.12.7 i USA og som har tjent 23.027 dollars.

Wonder Dancer står opstaldet i Staten Delaware og koster 2.000 dollars - små 11.000 kroner - i bedækningstakst - i USA er det en meget billig hingst.

Wonder Dancer var ikke det store lys som væddeløber - den startede 18 gange over tre år, vandt fem løb og tjente i alt 23.027 dollars.

Afstamningsmæssigt er Wonder Dancer Ok - den kostede da også 130.000 dollars som åring og er i øvrigt helbroder til Stutteri La Marcs følhoppe, Loving Her is Easy!

Wonder Dancer har til dato haft 44 startende afkom, der tilsammen har tjent 437.887 dollars.

Jeg ved det ikke, men jeg har en formodning om, at Wonder Dancer nok ville have svært ved at opnå de 67 points, hvis den blev fremstillet for den danske Avlskommision med de afkom!

Hoppen Super Sweet er efter Supergill - Someday Sweetheart. Hun fik rekord 1.12.7 (vinder) og tjente 67.820 dollars - altså ganske acceptabelt. Hun er mest vindende i en søskendeflok på fem stykker.

Hendes to første afkom - begge efter Dream Vacation - kostede hhv. 4.700 og 15.000 dollars. Den tredje - efter Donerail-sønnen, You Betcha kostede 5.200 dollars.

Første afkom, Sweet Dady Siki (2004) er en rigtig arbejdshest, der har startet 74 gange og har vundet 14 sejre og ikke mindre end 254.343 dollars - fordelt over fire år. Den har fortrinsvis startet på banerne Dover Downs, Harrington og Chester.

Andet afkom - Chingy (hp) - også efter Dream Vacation har vundet et enkelt løb og har placeret løbet 1.14.6 - foreløbig tjent 4.315 dollars.

Sidste startende afkom, Super Chef T D -2 år i år - har placeret løbet 1.14.6 og har tjent 4.415 dollars.

Super Sweet er bestemt ikke nogen dårlig hoppe, men...

Hvem er det så, der skulle have været med i stedet?

Hvad med den her - f.eks.

Rubin Tamsen
- en hoppe efter Valley Sentry (herhjemme fader til Kriteriumsvinderen og derbyfavoritten Neo Holsminde) og ud af Nielsine Langkjær - vinder af Derby Hoppeløb samt bl.a. moder til Opal Tamsen, der i år som 3-åring har sat rekord 1.12.7!

Du har måske et andet eksempel - kom med det på kabo@casa35.com.