lørdag, august 26, 2006

Derbyauktionen blev alletiders bedste!

Det lå lissom i kortene, at der måtte komme en ny auktionsrekord i forbindelse med Derbyauktionen.

Kvaliteten af de anmeldte heste har aldrig været bedre, og markedet kvitterede da også positivt.

Der blev således sat auktionsrekord med 400.000 kroner for nummer 60, Nightlife La Marc (Coktail Jet), som træner Knud Mønster sikrede sig til sin store norske hesteejer, Bjørn Kolsrud efter en spændende duel med en anden nordmand..

Ikke færre end 14 af de 49 solgte åringer kostede mere end 100.000 kroner - det er første gang i dansk hesteauktionshistorie at så mange har kostet et ssekscifret beløb - og det uanset om det er trav. galop eller rideheste.

Dyreste tilbagekøb var på 220.000 kroner for Nicksogfilipshest.

Gennemsnitsprisen er først blevet opgjort til cirka 89.500 kroner, men det er ikke korrrekt.

I stedet er gennemsnitsprisen omkring 60.000 kroner, og det er da også en fin forbedring i forhold til rekordåret i fjor med 46.600 kroner.

Knud Mønster var faktisk kun i aktion til auktionens dyreste hest.

Blandt hans kolleger var Steen Juul godt aktiv og fik to heste, lillebroderen til derbyvinderen Good Guy, New Photo Guy til 165.000 kroner og Viking Way-sønnen Nestor Garbo til 115.000 kroner.

John Ø. Jensen sikrede sig to, Nighttrain Shadow til 60.000 kroner og Nya Run til 30.000 kroner, mens Kaj Jensen købte Naja til 55.000 kroner og Nufi Reestrup til 80.000 kroner.

Flere betragtninger omkring auktionen følger mandag.


Karsten Bønsdorf

fredag, august 25, 2006

Masser af kvalitet på Derbyauktionen

Der har aldrig været afholdt en auktion over travheste i Danmark, hvor kvaliteten af faderhingste har været så høj, som det er tilfældet med Derbyauktionen, der holdes lørdag den 26. august klokken 19.00 på Klampenborg Galopbane.

Der er virkelig sukkertøj blandt de 60 tilmeldte åringer - ja, det er lige før, at man kan være bange, for at der ikke findes købere til så mange kvalitets-åringer.

Alene baseret på brugen af udenlandske frosthingste, så må det forventes, at vi oplever en auktion med et hidtil uset stort antal solgte heste til sekscifrede beløb.

Jeg har for sjov skyld prøvet at udregne, hvad gennemsnitsprisen på hingstepengene for de anmeldte åringer er, og er kommet frem til et beløb omkring 25.500 kroner!

Peter Stenå fra DTC har forlængst haft udregnet hvad gennemsnittet er for årgangen på 657 afkom efter betalingshingste, og det er på 13.500 kroner - dvs. vi taler om en samling plagge i morgen, som det stort set har kostet 100% mere at lave end hele gennemsnittet for årgangen

Med andre ord - det er creme de la creme - der kommer i auktionsringen på Galopbanen.


Karsten Bønsdorf

torsdag, august 24, 2006

Reaktioner!

Det er altid dejligt at få lidt respons på det man laver.

Sådan har vi det vist allesammen.

Flere af jer har gennem de seneste måneder tilkendegivet, at I ofte læser denne weblog, og det har jeg været meget glad for at høre.

Nu har jeg endda også fået installeret en tæller - ikke som den på travnyt.dk - men en, der omhyggeligt registrerer, hvor mange der kigger forbi. Endnu er tallet kun omkring de 150 om dagen, men det synes jeg egentlig er rent pænt ud fra den omtale, der har været af min weblog, der jo til en vis grad må betegnes som hemmelig for de fleste. Endnu da.

Men udbred gerne kendskabet til "Frittrav".

Jeg har modtaget et par mails vedr. mine ideer omkring en udvidelse af derby-weekenden.

Morten Rostgård Sørensen skriver bl.a.:

Hej Karsten

Spændende ide'er til kommende derby week-end.

Er enig i lunchløb med mere fredag ligeledes auktion fredag eftermiddag og evt. aften.


Dog mener jeg det er meget nødvendigt, at der udbydes mere end 60 plage på auktionen, måske 100 plage med 60 om fredagen og 40 om lørdagen.


Og Rene Clausen:

Hej Karsten

Jeg kan ikke være mere enig med dig. Der vil komme 2 rigtigt gode ting ud af det, og det er, at man har tid til at gennemgå alle åringerne på auktionen og man kan holde en derbyfest lørdag aften.

Kanonide.


Husk jeg hører også gerne fra dig på kabo@casa35.com

Karsten Bønsdorf

onsdag, august 23, 2006

Udvid derbyweekenden!

Vidste du, at der til den kommende derbyweekend var 80 heste, der ikke kunne komme til start på Lunden!

Til løbene lørdag blev der tvangslettet 45 heste. - Til løbene søndag var der 35 heste.

Og så er der såmænd nok flere, der gerne havde set deres hest til start i derbyweekenden, men som på forhånd havde opgivet at anmelde på grund af for få points.

Mit forslag!

Udvid Derbyweekenden, således der afvikles Lunch Trav på Lunden fredag med et program på 6-7 løb.

Disse løb vil være overstået klokken 15.00.

Herefter er der god tid til at gennemgå de mange fine åringer, der om aftenen skal på Derby-auktionen, der nu er flyttet fra lørdag aften til fredag aften.

En flytning af Derbyauktionen til fredag aften vil betyde, at trænere - såvel danske som udenlandske - deres hesteejere etc. - vil få meget bedre mulighed for nøje at kigge de emner ud, de er interesserede i.

Og lørdag aften kunne så bruges til at lave en stilig derbyfest, hvor man hyldede Derby Hoppeløb-vinderen - og ønskede held og lykke til søndagens deltagere i Dansk Trav Derby.

Husk - jeg hører meget gerne dine kommentarer på mail kabo@casa35.com, og forbeholder mig ret til at offentliggøre dem, men mindre andet utrykkeligt ikke ønskes.

Karsten Bønsdorf

tirsdag, august 22, 2006

En konges fald

Har netop set 1. afdeling af udtagelsesløbene til det svenske travderby, hvor det endnu en gang var tydeligt at se, at den i sin tid så lovende Kung Lavec kun er en skygge af sig selv.

Kung Lavec var i fjor et af svensk travsports helt store navne med en samlet indtjening på 2,8 millioner kroner. Den vandt bl.a. den korte udgave af E3 på Gävle i 1.12.9 - vandt Breeders Crown på Eskilstuna den 19. november 2005 i 1.15.0a/2140 m - og siden har hesten faktisk ikke gået et eneste reelt løb.

På Racing Live viste ATG Live glimt fra opvarmningen af Kung Lavec med Ulf Ohlsson, og det var tydeligevis ikke en kurant hest, der blev sendt til start.

I løbet var den da også blandt de sidste hele vejen, og i et forsøg på at hænge med i sidste sving galoperede den.

Der er ingen tvivl om, at Kung Lavec er en hest med et talent over det sædvanlige, men det er synd og skam, at hesten bringes til start uden at være iorden.

Det tjener hverken trænerenSvante Båth, kusken Ulf Ohlsson eller svensk travsport til ære.


Karsten Bønsdorf

mandag, august 21, 2006

Klasselotteriet lyver!!

Med Posten i dag var der en kuvert fra Klasselotteriet - lotteriet, der bryster sig af at give Dig den største chance for at vinde en million.

Det passer bare ikke.

For de præmiestørrelser Klasselotteriet opererer med er nemlig excl. 15% gevinstafgift til Staten for præmier over 200 kroner.

Såvel Danske Spil/DanToto udbetaler og opererer udelukkende med nettopræmier. Dvs har du den rigtige V75 kombination eller 7 rigtige i Lotto - ja, så får du den præmie, der er offentliggjort.

I sit brochuremateriale skriver Klasselotteriet således, at man ved blot at købe 1/2 lod for 68 kroner om måneden har chancen for et vinde en million.

Næh - man har chancen for at vinde op til 850.000 kroner.

Kun ved at købe sig et helt lod til 136 kroner/måneden kan man vinde over 1 millioner kroner.

Og så skal det i øvrigt med, at man skal bestille og købe lodder for seks måneder ad gangen.

Det er utroligt, at et statsejet foretagende kan vedblive med at proppe blår i øjnene på os danskere. Og at man ikke indføre begrebet "nettopræmier" som Danske Spil for længst har gjort det.

Karsten Bønsdorf

søndag, august 20, 2006

Vi skal have en Derbylodtrækning!!

Jeg trækker lige en gammel kæphest af stalden igen, efter at have overværet "lodtrækningen" til Pitstop Dansk Trav Derby på Lunden søndag eftermiddag.

Det er jo i princippet ingen lodtrækning, men en fordeling - ja, jeg vil endda gå så langt at sige - en forfordeling af startsporene.

Det gamle bibelske ordsprog, "Den der har skal mere gives" passer desværre alt for godt til den filosofi, der ligger til grund for den metode, man har valgt til at (for)fordele startsporene i årets vigtigste løb på.

Jeg er da helt med på, at det skal kunne betale sig at vinde en af Derbyprøverne, men jeg mener at det er helt urimeligt, at disse vindere skal kunne sikre sig de bedste spor med deraf større vinder/placeringschance i derbyet.

Nej - lad først vinderne af Derbyprøverne trække lod om startsporene i første række - og så resten bagefter.

Så får vi ikke blot et meget mere retfærdigt løb - vi får også et meget mere seværdigt - og med stor sandsylighed - også et meget mere spændende løb.

Allle derbyets deltagere har betalt samme pris for at deltage - nogle har i en sidste prøve vist sig bedre, men det berettiger dem ikke efter min mening til at have en uforholdsvis stor fordel, fremfor ikke-vinderne.

Og det er trods alt stadig væddeløb vi afvikler.

Karsten Bønsdorf

Spilsikkerhed!

I eftermiddagens V65 løb på Charlottenlund Travbane starter to heste for første gang i Danmark. De kommer begge fra Belgien.

I 6. løb er det franske 3 Noghador med Jeppe Juel og i 7. løb svenske 6 Gendarme med Eigild Andersen.

Uha - det er svært for spillerne at vurdere de to hestes muligheder i løbene.

Noghador har ikke startet siden den 4. marts og Gendarme den 4. juni, hvor resultatet imidlertid ikke fremgår af programmet. Jge kan oplyse, at den sluttede uplaceret i et løb, som Joker CN vandt på 1.18.2/2675 meter.

Begge heste er i træning hos Gordon Dahl, der på sin hjemmeside oplyser, at hestene har trænet godt og nok vil tage en præmie.

Så langt så godt!

Men er det rimeligt, at sådanne heste har startret i Danmark?

Jeg mener, at vore generelle bestemmelser omkring Prøveløb bør tages op til en kraftig revidering.

Det bør jo være sådan, at de heste, der kommer til start og som er vitale spillebrikker for væddeløbsindustrien, er i bedste form.

Herhjemme skal en hest først i Prøveløb, når den har været væk fra løbene i 8 måneder - hvor ofte har vi ikke også set, at man lige har fået slæbt en hest ud af stalden, for at undgå et Prøveløb før skæringsdagen.

Efter min mening burde vi indføre krav om Prøveløb med en realistisk præstation for hestens klasse, hvis en hest har været væk fra løbene i mere end tre måneder.

Der skal være endnu skrappere krav til udenlandske heste om Prøveløb, hvis de ikke har startet inden for de sidste par måneder.

I USA skal en hest i Prøveløb, hvis den har galoperet i sine to sidste starter - eller har galoperet og skal starte på en ny bane. Ligeså skal den i Prøveløb, hvis den ikke har startet inden for en ret kort tidsrum.

Det drejer sig om spilsikkerhed!

Det skal være sådan, at spillerne kan have tillid til, at de heste, der startmeldes er i god form og at deres chancer i løbet kan vurderes realistisk.


Karsten Bønsdorf