onsdag, marts 29, 2006

Fra en svunden tid

I forbindelse med generalforsamlingen på Lunden har jeg haft flere samtaler med ældre travsportsfolk, og hvor vi talte om "de gode gamle dage".

Staldterrænnet på Lunden var jo det jeg vil kalde "en landsby i byen" med sit helt eget liv og jargon.

Og sådan har det været indtil for en snes år siden.

I dag er Lundens staldterræn stort set øde det meste af ugen - kun på løbsdage er der en aktivitet, der giver associationer i retning mod gamle dage og dog.

Nu kom jeg først til København i 1980 og har således ikke oplevet alle de mange personligheder, der havde sin daglige gang på Lunden i de år vi nu kan se må have været guldalder-år i 50-60-erne. - I hvert fald i forhold til i dag.

Masser af heste i staldene - masser af hesteejere - og masser af publikum.

Dengang var travsport en vigtig brik i samfundsmønstret, og gennem årene har mange af samfundets store notabiliteter haft sæde i Travselskabets bestyrelse. - Der var engang, det var en stor hæder at sidde i Det Danske Travselskabs bestyrelse.

Med al respekt! - Sådan er det ikke i dag.

Har du lyst til at genopleve - eller prøve at opleve, hvordan jargonen var på staldterrænnet i begyndelsen af 60-erne, så skal du læse "Historien om Edmund", som du finder ved at klikke på dette link.

Det er en lidt lang historie, men kan du genkende figurerne, der er beskrevet vil historien være ekstra morsom for dig.

God fornøjelse

Karsten Bønsdorf

tirsdag, marts 28, 2006

Salami-metoden

Med klart flertal gav Lundens medlemmer i aftes grønt lys for, at der kan frasælges op mod 24.500 m2 på Staldterrænnet til et beløb på mindst 40 millioner kroner.

Det vil gøre Travselskabet gældfrit og samtidig medføre, at den investeringsplan, som HFF har lavet på 14 millioner kroner kan blive iværksat.

Men for mig at se, er dette blot endnu en skive, der bliver skåret af den "pølse", der hedder Charlottenlund Travbane.

En renovering af bane og publikumsforhold redder ikke travsporten på Lunden.

Der skal nye hesteejere og nye publikummer til.

Kun hvis disse to ting sker, så har travsporten i det Stor-Københavnske område en mulighed for at overleve.

I en kommende handlingsplan skal der afsættes penge til markedsføring - og det gælder i øvrigt ikke blot for Lunden, men for trav og galopsporten i Danmark generelt.

Tænk på hvor lidt synlig væddeløbssporten er i medierne.

Karsten Bønsdorf

Alt på det rene

Rygtet om at jeg havde søsat denne Blog er løbet hurtigt, og jeg har fået en del tilkendegivelser.

Nogle har også søgt at kommentere mine tanker omkring Lunden, men da de hverken bidrog med noget til en videre debat og i øvrigt også var anonyme, så er deres indlæg ikke blevet offentliggjort.

Og det er det, der er det gode ved en sådan Blog.

Det er indehaveren, der styrer debatten.

Det har selvfølgelig nogle bagdele, men det aktuelle tilfælde er jeg i hvert fald garant for, at tonen her bliver ordentlig.

Min Blog er tænkt som en plads, hvor jeg kan fremkomme med mine tanker og kommentarer til aktuelle hændelser, men det er da klart, at hvis der kommer seriøse indspark fra andenhånd, så er jeg da også åben for at publicere det. Og tage en forhåbentlig konstruktiv debat om emnet.

Men generelt er det tanken, at det er mig der fører ordet. - Og iøvrigt står det jo enhver frit for at oprette sin egen Blog.

Karsten Bønsdorf

mandag, marts 27, 2006

Lunden har overlevet sig selv!

I aften er der generalforsamling i Det Danske Travselskab, der driver Charlottenlund Travbane.

Jeg tror, det bliver en generalforsamling, der ikke blot vil tage lang tid, men hvor man meget vel - akkurat som i fjor - kan komme ud for, at den siddende bestyrelse kommer i mindretal.

Det var jo helt klart ved den sidste generalforsamling, at stemningen for at lukke for al daglig træning på Charlottenlund Travbane bestemt ikke var til stede! - Og jeg har svært ved at forestille mig, at den opfattelse skulle være ændret.

Desværre!

Jeg tror, at løbet er kørt for den mere end 100 år gamle bane.

- Der er ingen lokale hesteejere mere - og spillet er jo deprimerende uanset hvor meget Bundgaard søger at gøre det til en succes.

Jeg har i mange år været fortaler for, at Charlottenlund Travbane skulle bestå.

Det er jeg ikke længere.

Detvil koste alt for meget at istandsætte og vedligeholde bane, tribune og stalde - og til glæde for hvem?

Tilgangen af såvel aktive på staldsiden som nye hesteejere kan man vel hvert år tælle på en hånd. Og tilskuere bliver der heller ikke flere af.

Man gjorde sporten en meget stor bjørnetjeneste ved at flytte trænerne til Skovbo.

Man lukkede et miljø - et unikt miljø på staldsiden - og det kan aldrig genskabes.

Det er heller ikke det samme at komme på banen mere.

Der er jo ingen sportslige profiler som f.eks. i Skive.

For små 20 år siden havde vi Juul, Kjærsgaard, Max Nielsen, Axel Jacobsen m.fl. som frontfigurer - der var gang i foretagendet - der var københavnske hesteejere - og spillere og tilskuere.

Juul og Jacobsen kæmper stadig, men ikke på samme niveau - trods alt - og hvor længe er det siden, der har været en seriøs kandidat til de store løb, der har været trænet på Lunden?

Og med det, så mener jeg en rigtig årgangshest.

Vi skal vel tilbage til Rudolf le Ann!

Hvad synes du?

Karsten Bønsdorf