torsdag, august 27, 2009

Om Derbyauktionen

Et enkelt ord i en kommentar fra opdrætteren Asger Jensen fra Morud, hvori han reflekterer over udvægelsen af heste til Derby-auktionen på baggrund af det eksempel, jeg har fremført – nemlig Rubin Tamsen, - har afstedkommet så stor opstandelse, at Asger Jensen har modtaget et brev fra DTC*s direktør, Klaus Storm.

Her er, hvad Asger Jensen skrev:

Vedr. udvælgelse af auktionsdyr set i forhold til nævnte Rubin Tamsen.

Det undre mig meget hvordan at samtlige 1 års heste fra Lars Marcussen (La-marc) som er danskfødte er blevet udvalgt til denne auktion. Ligeledes undre det mig meget at dels begge og eneste heste fra Jørn Borch er kommet med og begge er kommet med under eliteudvælgelsen.!!!

Er dette et spørgsmål om tilstrækkelig meget smørelse eller et spørgsmål om total uvidenhed om avl og opdræt.


I sit brev til Asger Jensen skriver Klaus Storm bl.a.
….
Hvorvidt du med dine utilslørende påstande om, at der kan være tale om smørelse, siden de navngivende opdrættere er repræsenteret som tilfældet er, skal jeg ikke tage stilling til, men omvendt er jeg ikke i tvivl om, at du bevæger dig i en zone, hvor såvel DTC som de nævnte måske kunne fristes til at undersøge, hvad man egentlig kan tillade sig.
På vegne af DTC skal jeg derfor opfordre dig til at dokumentere din påstand eller også lade et indlæg, hvor du fortsat kan udtrykke din uenighed i DTC’s beslutninger vedrørende udvægelsen af deltagende heste på vores auktion, men samtidig også trækker dine påstande om eventuel ”smørelse” tilbage.

….
Asger Jensen har herefter valgt at skrive et åbent brev til Klaus Storm og DTC, og det bringes i sin helhed nedenfor.

For en god ordens skyld vil jeg fastslå, at dette ene og alene er en sag mellem tredjemand, DTC og Asger Jensen, og at jeg udelukkende rejste spørgsmålet omkring Derbyauktionen i relation til fravægelsen af Rubin Tamsen

Her følger Asgers Jensens åbne brev til Klaus Storm:

En storm i et glas vand !!!

Kære Klaus Storm

Inden du nedsætter dig selv som dommer på DTC´s vegne over andres meninger og synspunkter beder jeg dig venligst om seriøst at læse følgende kommentarer til dit fremsendte brev til mig af den 24.08.2009.

For det første bedes du venligst læse første linie i mit indlæg om årsagen til til de efterfølgende bemærkninger om det såkaldte (smørelse). Der vil du, hvis du fanger pointen, forstå at det som udenforstående kan være vanskeligt at finde nogle former for seriøse udvælgelses kriterier i den sammensætning auktionen har fået .

Det er bestemt ikke de 2 nævnte opdrættere at jeg går efter, for der kunne have været nævnt opdrættere med bopæl i både Polen og Finland for ikke at nævne Fredensborg eller Nibe. Alle er både dygtige og seriøse opdrættere. Jeg kan kun beklage overfor de nævnte personer hvis de føler sig støt af mine udtalelser, for det er blot ment som eksempler.

Men udvælgelses kriterierne, som der tidligere har været gjort et stort nummer ud af fra DTC`side mangler i den grad åbenhed om hvem, hvad og hvor.!!
Det ligger alene hos én enkelt person i DTC og det virker i den grad som om at der er taget ekstra hensyn til enkeltpersoner, fremfor den brede del af de danske opdrættere. Resultatet er ganske enkelt bare ikke godt nok.!!!

Jeg kunne nævne mange eksempler ved læsning af kataloget som i min verden burde have været klacificeret i en anden kategori end pågældende ( eks: katalog nr. 23 og katalog nr.80 ) og der kan nævnes mange andre. Det virker totalt forkert på mig at der afvises heste til fordel for andre som er behæftet med veterinære anmærkninger ligesom at der hos de såkaldte elitedyr er mere end 30% med fejl. Hvis DTC vil vise vejen frem, skal der helt andre boller på suppen end at lade en embedsmand om at afgøre hvem der skal med og ikke med.
Jeg vil endvidere bemærke at jeg har stor respekt for det arbejde som Peter Stenå udfører både i forbindelse med sit arbejde som sekretær for kåringskommisionen og i forbindelse med udfærdigelsen af auktionskataloget. Men det ændre ikke på at arbejdsopgaverne normalt udstikkes fra ledelsen og så er vi nok fremme ved sagens kerne.
DTC skal som organisation varetage alle aspekter inden for travsporten og den ansvarlige ledelse må nødvendigvis kunne tåle kritik når der foregår noget så åbentlyst som i dette tilfælde.

Et forslag til at fremme kvaliteten af dansk opdræt og samtidig eliminerer mange af ovennævnte meninger kunne gå ud på at indfører et system hvor der benyttes et index på moderstammen som udgangspunkt for udvælgelsen af heste til auktionen.
Systemet findes allerede i en væsentlig grad i Sverige og ville enkelt kunne implementeres i Danmark.
Metoden skulle herefter være at der ud af alle anmeldte åringer blev udvalgt dyr efter den beregnede index startende fra højeste tal og nedaf.
Herudover bør der være krav om at samtlige medtagne dyr er uden veterinære anmærkninger.
Med den metode vil DTC kunne fremgå som en målrettet organisation der seriøst arbejder for en forbedring af Dansk opdræt både nationalt og internationalt.

Jeg håber at denne beskrivelse af mine holdninger har givet dig svar på dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Asger Roed Jensen
.

Ingen kommentarer: