torsdag, marts 11, 2010

Politik:Hestesektoren omsætter 25 milliarder kroner!!

25 milliarder kroner  om året omsættes der for inden for den samlede Hestesektor i Danmark -  det er rigtig mange penge - det er faktisk 10% mere end hvad der omsættes for i legetøjsindustrien, og dobbelt så meget som den samlede danske tobaksindustris årlige omsætning!

Oplysninger stammer fra en analyse, som  Landskontoret for Heste har fået lavet på Økonomisk Institut ved Århus Universitet.


Her har tre unge økonomistuderende Chris Hommeltoft Petersen, Carsten Bech Madsen og Lars Bråd Nielsen lavet den vel nok mest omfattende analyse af Hestesektoren, som der nogensiden er lavet.


En hel industri, der omsætter for 25 milliarder kroner om året, burde i højere gradvære en magtfaktor i det politiske spil i Danmark, men er det jo ikke.


Og det kan jeg se flere grunde til.


En hest er jo nemlig ikke bare en hest.


Nogle vil blot have en hest til at ride en tur på, andre vil bruge den sportsligt og enten ride eller køre med den. Og andre igen har hesten som avlsdyr.


Der findes utallige hesteavls- og hestesportsforbund, men desværre er der ingen egentlig overbygning, så Hestesektoren kunne få et fælles talerør.


Og før det sker, så tror jeg ikke, at man kan udøve et effektivt politisk pres.


Nu skal vi ikke klage ret meget inden for trav- og galopsporten,. for vi er blevet godt behandlet og sikret overlevelse.


Men der er alligevel nogle områder, hvor Politikerne kunne gå ind og hjælpe Hestesektoren generelt.

I dag er det ofte en evig kamp med Skat om at bevise, at man kører sit stutteri/opdræt som en virksomhed - reglerne er ikke klare nok på området og bliver fortolket forskelligt.


Analysen viser bl.a. at hver 10. hest i Danmark giver 1 arbejdsplads.


I en tid med markant øget arbejdsløshed, ville det være meget let at skabe nye arbejdspladser ved en ændret skattemæssig forståelse af stutteridrift - og måske også nye og lempeligere regler for en erhvervsmæssig væddeløbs- eller ridestald.


Kilde: Børsen.



Ingen kommentarer: