tirsdag, januar 05, 2010

Hvor bliver de af?

Dansk Travsports Centralforbund har netop offentliggjort en statistik over præmiegodkendte 2-åringer i 2009.

I alt blev 376 2-åringer præmiegodkendt - det svarer til 44,6% af hele årgangen - eller med andre ord - knap og nap hver anden hest i P-årgangen blev præmiegodkendt.

Alle ejere har modtaget 4.000 kroner fra Unghestesatsningen - og især i december måned havde mange travlt med at få deres 2-åring præmiegodkendt - ikke færre end 108 2-åringer blev nemlig godkendt i årets sidste måned.

Formålet med Unghestesatsningen var at få flere heste gjort startklare, men er det egentlig lykkedes?

Er det ikke bare sådan, at man har jagtet de 4.000 kroner, som Unghestesatsningen var sat ned til. - Og så starter hesten muligvis på et tidspunkt, som den i øvrigt nok ville have gjort alligevel.

Sådan generelt set - for selvfølgelig er der undtagelser.

Nu ønsker DTC at genoptage Unghestesatsningen og det skal behandles på et bestyrelsesmøde i Hestesportens Finansieringsfond på torsdag.

Jeg har svært ved at se, hvor pengene skal findes til en ny Unghestesatsning - hvis man da ikke vælger den nemme løsning og tager den fra det allerede vedtagne præmiebudget.

Meningerne om Unghestesatsningen har været forskellige. For eller imod.

Der er ingen tvivl om, at som Unghestesatsningen var i sin første udforming, så var den en vigtig saltvandsindsprøjtning til de professionelle travtrænere.

De fik flere heste ind for at blive gjort tidligere klar.

Og skal Unghestesatsningen genindføres så skal den efter min mening have samme størrelse, som den oprindelige, hvor man kunne få op til omkring 12.000 kroner - den sidste del af pengene kom til udbetaling, når hesten startede.

Og set i lyset af Unghestesatsningen 2009, hvor næsten 50% af 2-års årgangen har gået Præmieløb, men hvor i hvert fald meget mindre end halvdelen slet ikke har startet, så bør der nok - i en ny Unghestesatsning - lægges vægt på, at den største andel af "Præmiepengene" først kommer til udbetaling, når hesten har startet og fået noteret tid i et ordinært løb.

Ellers så er det bare en form for socialhjælp.

Ingen kommentarer: