mandag, august 16, 2010

Galop: York Stutteri is back in business

Et af Danmarks største fuldblodsstutterier, York Stutteri Hørsholm er efter et par år i tomgang - hvorunder man forsøgte at afhænde stutteriet - nu atter tilbage i en aktiv rolle med Alexander Elsass som daglig leder.

Og nu opruster stutteriet til den kommende bedækningsæson, idet man får den amerikanskkfødte Mingun som avlshingst for sæsonen 2011.

Mingun repræsenterer noget af det bedste blod i verden,idet hans moder er superhoppen Misque, der vandt 12 sejre i 16 starter  på begge sider af Atlanten og som i 1999 blev optaget i fuldblodsportens Hall of Fame.

Misque er også blevet en vinder i avlen, hvor hendes søn, Kingmambo anses for at være en af verdens bedste avlshingste. Kingmambo kostede i 2009 250.000 dollars i bedækning - i år har der ikke været offentliggjort noget beløb for ham.

Mingun er således halvbroder til Kingmambo, der har legendariske Mr Prospector som fader.

Minguns fader er den amerikanske tophingst AP Indy, hvis bedækningstakst i 2010 var på 150.000 dollars!

Mingun vandt tre sejre i fire starter som 3-års - bl.a. Celebration Stakes i Irland.

Han startede i alt otte gange i karrieren, som blev indledt som 2- åring og afsluttet som 4-åring. Han tjente i alt 208.818 dollars..

Selv om dette ikke var nogen stor væddeløbskarriere, så blev Mingun opstillet på et af USA's største fuldblodstutterier i Kentucky Lane's End - side om side med sin berømte fader samt halvbroderen Kingmambo

Hans første bedækningssæson var i 2006, hvor han stod for 7.500 dollars - et par år senere blev han sat ned til 5.000 dollars.


Mingun har haft vindere i såvel USA, Canada, Peru og Europa - bl.a. Gunner, der er Listed.vinder.

Det er klart, at Mingun ikke har fået de bedste hopper som avlshingst - markedet i USA er kommercielt og hans bedækningspris har været rettet mod små opdrættere, som næppe har haft de bedste hopper.

Der er dog ingen tvivl om, at Mingun vil vise sig at være et kærkomment tilskud til den danske fuldblodsavl, ligesom det er positivt og glædeligt, at York Stutteri atter er back in business.

Ingen kommentarer: