torsdag, december 11, 2008

Mod Prix d'Amerique

Med cirka 7 uger til afviklingen af Europa's største travløb, Prix d'Amerique vil jeg i dette indlæg se på, hvilke heste, der kan være aktuelle i løbet, der afvikles søndag den 25. januar på Vincennes-banen i Paris.

To af de fire testløb er nu afviklet - først var det Prix de Bretagne, som hoppen Olga du Biwetz tog sig sikkert af for Jos. Verbeeck, og i lørdags var det så Prix du Bourbonnais, der blev afgjort.

Her var Olga du Biwetz igen favorit, men hun nåede ikke at fange outsideren Magnifique Rodney med Eric Raffin, der sejrede til odds 72,90!

I alle franske løb får hestene generelt startret på grund af deres præmiesum - og i Prix d'Amerique skal en hest have vundet cirka 700.00 Euro for at få plads i feltet.

Der findes dog nogle kattelemme, der gør det muligt at få en plads i det attraktive felt på anden vis.

For første kan en hest kvalificere sig til start ved at samle point i de fire testløb, der udover de allerede nævnte Prix de Bretagne og Prix de Bourbonnais, også omfatter Prix de Bourgogne, der køres den 28. december samt Prix de Belgique, der køres den 11. januar.

Desuden kvalificerer vinderen af Criterium Continental - et løb for 4-åringer, der køres den 21. december samt af Prix Tenor de Baune - et løb for 6-åringerne, der køres den 11. januar.

Udover disse muligheder for at kvalificere sig så får 4-åringer (i 2009) lagt 30% på deres præmiesum, 5-åringer 20% og 6-åringer 10 % - så de får lidt lettere ved at få plads i feltet.

Og hvem er så favorit pt?

Ja, hvis vi skal bruge de to allerede afviklede testløb som en rettesnor, så er der - historisk set - ikke meget hjælp at hente.

Der er nemlig ikke ligefrem tradition for, at vinderne af de to løb, også vinder Prix d'Amerique.

I de senere år er det kun Jag de Bellouet, der har formået at gøre det - det var i vinteren 2004-2005.

Olga du Biwetz har haft en stærk formkurve i et stykke tid, og måske er den smarte hoppe brændt ud til Prix d'Amerique.

Magnificent Rodney var egentlig kun med i Prix du Bourbonnais, for at få et løb mere i kroppen - den manageres mod verdens største montéløb, Prix de Cornulier, som den vandt i år.

Offshore Dream, der har vundet Prix d'Amerique de to seneste år, vil utvivlsomt atter blive en af forgrundsfigurerne, selv om den endnu ikke har brilleret. Men det skal man ikke tage fejl af. - Det handler om at være på toppen den sidste søndag i januar, og det har træneren Pierre Levesque vist, at han kan få Offshore Dream til at være.

Levesque har også Meaulnes du Corta i spil til Prix d'Amerique - den galoperede en topplacering væk i opløbet i år, men er absolut en af favoritterne igen.

Elitloppsvinderen Exploit Caf er givet også en af forgrundsfigurerne. Den er let at placere i et løbt, den har en fantastisk speed - og den får Jean Michel Bazire i sulkyen.

Og så er der Opal Viking med Jorma Kontio, der sluttede forrygende af til en andenplads i fjor. Opal Viking overraskende mig meget, og den må også i 2009-udgaven rangeres højt i chancevurderingen.

Endnu en svensker, Triton Sund har kapacitet til at blande sig i afgørelsen, men kan franskmændene lide dens trav?
- Der diskvalificeres fortsat for urent trav i Frankrig og blot et par enkelte hjælpetag i opløbet - så er det ud!

Nouba du Saptel var op til Prix d'Amerique i år en af outsiderne efter flere stærke præstationer - hun har ikke lavet de samme fine ting - endnu, men jeg har på fornemmelsen, at hendes træner Pascal Andre Geslin i år har hende lidt senere i topform, og at hun derfor kan blive en af dem, man skal regne med den 25. januar.

Et par andre hopper trænger sig også på - Premiere Steed og Qualita Bourbon.

Af disse tror jeg klart mest på Premiere Steed, der er en meget hårdfør hoppe. Jeg tror ikke at Qualita Bourbon har fordel af 2700 meter.

Hvem min favorit er i dag?

Jeg tror faktisk, at Offshore Dream lykkes med at lave hat-trick.

Hvem er din favorit?

Lav en kommentar - men husk lige at anføre dit navn.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej Bønse

Rigtigt fine informationer igen.
Var Triton Sund ikke at halvt hestehoved fra at kvalificere sig til Prix d'A. for et par år siden via en andenplads i et af testløbene....??
Mit budskab er, at den såvidt jeg husker klarede dommernes hårde blik ved den lelighed, og den er vel ikke blevet dårligere i stilen siden da. Måske endda tværtimod.
Ret mig, hvis jeg tager fejl.