onsdag, oktober 04, 2006

Skal vi have en Kriterie-auktion?

På sin hjemmeside, www.breedteam2000.dk har den kendte opdrætter Bo Jondahl skrevet en debatindlæg omkring danske åringsauktioner.

Jondahl mener, at man med fordel kunne lave en Elite-auktion lørdag i derbyweekenden med et anmeldelsesgebyr på 4.000 kroner og en Kriterie-auktion i oktober - på hver auktion skulle der være 70 plagge i kataloget.

Jondahl mener også, at der bør foretages lodtrækning om auktionsrækkefølgen som man gør det i Sverige.

Men gør man nu også det i Sverige.

Det forekommer mig, at der ofte kommer klumper af åringer i kataloget fra samme opdrætter.

Jondahl rejser også spørgsmålet om, hvorvidt Klampenborg galopbane er det rigtige sted at afholde auktionen.

Nej, siger han - i den nuværende form.

Jondahl foreslår i stedet, at der laves rækkebokse på den store parkeringsplads på den anden side af Klampenborgvej og at der laves de nødvendige fremvisningsbaner i forbindelse med boksene.

- Den går bare ikke Jondahl!

Klampenborgvej er en ret trafikeret vej, og alene det, at der er en mulighed for at en plag kan rive sig løs på vejen ind på galopbanens område - eller bare imens den mønstres - gør, at den ide må skrottes.

Jondahl mener også, at en auktion derbylørdagen ligger helt rigtigt.

Han mener at fredag f.eks. er en dårligere salgsdag end lørdag for sådan var det på kriterie-auktionen i Sverige.

Det tror jeg ikke, at han har ret i, at den vil være herhjemme.

Bo Jondahl kan sikkert også huske de auktioner Bent Ole Retvig lavede på Kathrinedal fredag før derbyweekenden i sin tid.

Og hvis man nu laver Lunch Trav på Lunden fredag før Derbyweekenden også, så er mange folk allerede på plads.

Også i år trak løbsprogrammet på Lunden lørdag meget ud - ja, sidste løb blev afviklet klokken 18.20 - det giver altså ikke meget tid for den seriøse køber til at gennemgå nogle åringer før de kommer i ringen.

At flytte Derbyauktionen til fredag aften vil give meget bedre tid for interesserede købere til i ro og mag - og i dagslys - at gennemgå åringerne.

Og hvis man så yderligere henlægger auktionen f.eks. til York Stutteri, hvor der ikke blot er glimrende opstaldningsforhold, men også fast grund til at fremvise åringerne på, så kan det vel ikke blive meget bedre.

Væk er den tid, hvor nogle drak sig en åring til under auktionen - og godt for det.

I vore dage er det generelt seriøse købere, der byder - og de vil være på plads med lige så tykke tegnedrenge - også fredag aften.

Og skal vi så også have en Kriterie-auktion?

Nej - men måske skal vi have en auktion i forbindelse med JVBs 2-årings Grand Prix.

En sådan auktion kan med fordel afvikles lørdag eftermiddag, hvis banen fortsat får lov til at lave sin JVB Invitational som i år.


Karsten Bønsdorf

Ingen kommentarer: