lørdag, april 04, 2009

Grand National Steeplechase II

LÆS HISTORIEN GRAND NATIONAL STEELPECHASE I FØRST

Da TV2 startede den 1. oktober 1988 havde man besluttet, at man ville satse en del på Hestesporten og bl.a. sende direkte fra V5-løbene på Lunden.

Til at varetage disse opgaver blev jeg hyret som kommentator.

Vi skulle sende V5 trav i søndags-programmet Sport i 2-eren, hvor hovedbegivenheden var en italiensk Serie A- fodboldkamp.

Som et led i aftalen mellem travsporten og TV2 skulle der også sende et tipsprogram, og som jeg husker det, fik vi gang i det i begyndelsen af januar 1989.

Til at begynde med var dette program, der fik navnet Tips og Trav placeret klokken 20 - altså i Primetime på TV2 - men så havde det også en varighed af fem minutter - incl. intro og outro.

Og i de cirka 4 minutter og 30 sekunder der så var tilbage skulle Carsten Andreasen fra Tipsbladet og undertegnede komme med kvalificerede tip til såvel Tipskuponen som til V5-løbene.

Der var drøn på - også for meget - så efter en måned fik vi forlænget"spilletid" - ti minutter - men til gengæld blev vi flyttet til klokken 21.00.

Kombinationen af denne tips-optakt samt live-sendingen fra Lunden betød at V5-omsætningen steg til næsten det dobbelte!

Fra omkring en halv million til på toppen omkring 950.000 kroner - og her taler vi alene om V5-omsætningen.

Husk endvidere på, at i 1989 var der ikke noget, der hed DanToto.

Der var en række indskudsboder rundt om i landet og for at deltage i V5-spillet skulle man spille senest fredag aften, hvis man boede i provinsen. I Stor København kunne man vente til lørdag middag.

Da de italienske foldboldspillere skulle have sommerpause stoppede transmissionerne søndag eftermiddag - i stedet fik travet sin eget program på Tv2 - det hed vel V5 Trav og sendtes hver søndag eftermiddag sent. Da alle baner skulle have TV-dækning blev der lavet en cyklus således at vi var rundt på alle landets baner på skift. - Og set i bakspejlet var det nok ingen god ide, for langsomt sivede interessen for at spille V5.

Men hvorfor nu al det her, når overskriften hedder Grand National Steeplechase II?

Som nævnt havde TV2 ved sin start besluttet sig til at dække hestesporten på lige fod med andre sportsgrene.

Oprindeligt var jeg engageret til at være kommentator til travløb, men meget hurtigt kom jeg til at indgå i den samlede sportsredaktion - dog kun med trav, galop og ridesport.

Da jeg på et tidspunkt sent på året 1988 foreslog, at TV2 skulle sende såvel Grand National som The Epsom Derby i 1989 gik dette glat igennem.

Og lørdag den 8. april 1989 var jeg på plads på Aintree-banen.

Dagen forinden var jeg ankommet til England og kørte straks ud på banen, hvor jeg i et mylder af OB-vogne, kameraer og kabler fandt en producer, der kunne hjælpe mig med akkreditiver m.v.

Derefter gik turen til badebyen Southport, hvor jeg blev indkvarteret på det klassiske Prince Of Wales Hotel - her traf jeg lidt senere den legendariske svenske galopmand, Bjørn Zackrisson, der skulle kommentere løbet for svensk TV.

Zackrisson havde prøvet det hele før, og han delte gavmildt ud af sine erfaringer m h t at kommentere så stort et væddeløb.

Næste formiddag var der tidligt afgang til banen - vi udenlandske kommentatorer blev kørt rundt på Aintree-banen, og det var stort lige pludselig at finde sig selv stående bag Beechers Brook - en forhindring, som man havde hørt så meget om og set utallige gange.

Grand National 1989 havde et felt på 40 deltagere - det maximale antal - og for første gang var en dansk jockey til start, Lars Kelp, der skulle ride The Thirsty Farmer.

Jeg forsøgte at få kontakt med Lars, men det var før mobiltelefonernes tid, og jeg mener ikke at jeg lykkedes.

Vi skulle kommentere løbet øverst oppe fra tribune-taget - her var indrettet nogle overdækkede pladser, hvor vinden dog lystigt smøg sig ind og og bragte uorden i vore mange medbragte papirer og noter. Og så var det iøvrigt overskyet og ret køligt.

Inden løbene havde Zackrisson og jeg lejlighed til at hilse på den legendariske engelske væddeløbskommentator Peter O'Sullivan - nu Sir Peter O'Sullivan - og imens vi taler med ham, kommer endnu en kendt person til stede, nemlig Dick Francis - den kendte kriminalforfatter, som jo havde sin egen ulykkelige Grand National historie.

Jo, det var stort den april dag på Aintree.

Og så skulle der gøres klar til at kommentere.

Headset, mikrofon blev afprøvet - der var kontakt til Odense. Men - den monitor, jeg havde fået stille til rådighed var i sort/hvid!! Og blot 12"!!

Aintree-banen er ufattelig stor - og BBC havde tre mand til at speake løbet - de var placeret rundt om på banen.

Vi udenlandske kommentatorer skulle speake hele løbet alene - og fra en position, hvor du faktisk kun havde udsigt til målstregen, vandspringet og The Chair. Og så din monitor.

Nå, noget hjælp havde man i en engelsk kommentator, der i hørebøfferne speakede løbet meget roligt, ligesom han nævnte, hvem, der nu var faldet.

Men helt let var det ikke, og jeg mener, at jeg speakede den forkerte hest som vinder af løbet - det var først da kameraerne zoomede ind på Little Polveir, at jeg fandt ud af, at det var vinderen.

Men mærkeligt nok hørte jeg aldrig nogen kritik for denne brøler.

Lars Kelp fuldførte - det registrerede jeg, selv om kameraerne forlængst var vendt væk fra banen, da han på den trætte The Thirsty Farmer passerede målstregen som nummer 11 af de kun 14 ekvipager, der fuldførte løbet denne dag.

Selv om løbet blot varede omkring 10 minutter, og jeg sad bag en monitor oppe på taget - ja, så kan man faktisk blive rigtig træt efter at have været intenst på.

Zackrisson og jeg markerede årets udgave af grand National efterfølgende i restaurationen i Hotel Prince Of Wales om aftenen - og tidligt næste morgen kørte jeg til Birmingham for at tage en flyver hjem - søndag eftermiddag skulle jeg lave V5 Trav fra Billund!

Det var noget af en omvæltning.

Fra at have lavet TV med 27 kameraer og et utal hjælpere, og så til vor lille 2 kamera-opstilling i Billund.

Men det er sjovt at have været med til - begge dele.

Ingen kommentarer: