fredag, februar 13, 2009

God ide - sælg Lunden!

Som fredagens gæsteblogger på travservice.dk foreslår Anders Stoffer, at man skal sælge Lunden og søge at få etableret en ny bane på Amager - f.eks. i forbindelse med den nye multiarena.

Tanken er god, men kan næppe lade sig gøre.

Det vender jeg tilbage til.

Der er noget nostalgisk over Charlottenlund Travbane.

Den har ligget der hvor den ligger siden 1891, og utallige er de store navne - det være sig firebenede som to-benede - der gennem de mere end 100 år har henrykket publikum med deres sublime opvisninger på ovalen.

Lunden er og har altid været Danmarks nationalarena for travsporten, og vi har hver især vore minder - gode som dårlige - om Lunden.

Lunden har gennem årene været ude i mange økonomiske storme, men er hver gang kommet igennem uden alt for store skrammer.

Og det er langtfra første gang, at ideen med at sælge arealet ved Charlottenlund Skov og flytte Charlottenlund Travbane et andet sted hen luftes.

Omkring 1970 var det faktisk så tæt på, at der var blevet lavet en ny superbane i Brøndby.

På det tidspunkt havde man to travbaner i København.

Udover Charlottenlund Travbane var det Amager Travbane, der lå på Løjtegårdsvej og var en 1200 meter bane - mod Lundens 950 meter.

Planen var, at begge travbaner skulle sælges, og at der herefter skulle laves en ny travbane i Brøndby.

Medlemmerne i Det Danske Travselskab, der ejer Charlottenlund Travbane, var med på ideen, men det samme gjaldt ikke medlemmerne i Amager Travselskab, hvor det lykkedes den karismatiske formand, Axel Taarup at få forpurret afgørelsen mede blot én stemme!

Derfor opstod Travkrigen i begyndelsen af 70-erne - en krig som ikke havde nogen vindere, og som medførte at Amager Travbane blev solgt til Tårnby Kommune og siden blev nedlagt. Amager-folkene fik i stedet etableret Skovbo Trav et par år efter.

Skovbo Trav blev efterhånden en gedigen succes og var omkring 1990 landets næststørste travbane.

Successen kom desværre til at kvæle Skovbo Trav, der gik fallit efter at have udbygget stalde og restaurationsforhold.

- Skovbo Trav led rentedøden, og der var ingen hjælp at hente fra Dansk Travsports Centralforbund.

Snarere så landets øvrige baner med Lunden i spidsen det som en fordel at Skovbo lukkede, og i øvrigt endte det med, at Lunden købte Skovbo og i dag driver banen som et træningscenter.

For en lille halv snes år siden opstod tanken igen om at sælge Lunden og flytte banen til en ny destination.

Der var således planer om at flytte banen til Ølstykke, men mere konkret var en plan om at sælge Lunden og etablere en ny bane ved Brøndbyøster.

Imidlertid faldt dette projekt på, at Gentofte Kommune ikke ville være med til at ændre Lokalplanen så radikalt for området - og desuden kræver et salg af Lundens område også en godkendelse fra Skov og Naturstyrelsen (det er muligt det hedder noget andet i dag).

Henover Lunden går nemlig en såkaldt" skovlinje", som der ikke mere må bygges inden for.

Og det er denne "skovlinje", der betyder, at man ikke kan komme i gang med et salg af Lunden!

Det er meget uheldigt, for inden for en kort tidshorisont er det nødvendigt at komme i gang med en renovering af den store tribune, der blev opført i 1955-56.

Det kommer til at koste millioner at få renoveret betonen - millioner der helt sikkert kunne bruges meget bedre på anden facon inden for sporten.

Og netop dette kapitalbehov kunne jo være årsagen til, at HFF hele tiden sørger for at have 50 millioner kroner i kapital.

Jo ideen med at sælge Lunden er ganske udmærket, men den kræver ikke kun opbakning fra sportens egne -men helt afgørende - også fra politisk hold.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej Karsten

Foruden pasioneret travmand har jeg en landinspektørforretning i Aalborg, så regulering af fast ejendom er et af mine kerneområder.

Jeg kan godt se at hovedparten af travbanens areal er omfattet af naturbeskyttelseslovens 300 m skovbyggelinie. Den ses også af den lokalplan der gælder for arealet, kan ses her: http://soap.plansystem.dk/pdfarchive/20_1036980_APPROVED_1223636758504.pdf

Men ! Der er fast dispensationspraksis til at gå helt ned til 30 m fra skovbrynet, hvilket betyder at kun en ubetydelig del af trabanens areal reelt er omfattet af skovbyggelinien. Derudover er et par bygværk bevaringsværdige, men det er "blot" et spørgsmål om kommunens velvillighed til at finde en løsning med dem. Og et par ubetydelige arealer hvor en fredningslinie fra fortidsminder berører

Så, som jeg ser det er der ikke de store bindinger !

Mvh.
Søren Lange
sl@s-lange.dk