onsdag, januar 07, 2009

Spredt fægtning

Med løbene på Lunden søndag og i Skive mandag kom den danske væddeløbssæson i gang, men helt ærligt!

I en tid, hvor hestematerialet er begrænset - og her i vintermånederne især - var det så ikke en god ide helt at tage en time-out for de danske baner.

Selvfølgelig har det sine omkostninger, når der ikke er løb - for såvel trænere som løbsarrangører - men jeg tror i det lange løb, at det ville være gavnlig for sporten.

Et pust midt i den mørke tid - og så i marts-april starte væddeløbssæsonen op med friske kræfter samt en forventning - skabt af de væddeløbsfrie uger.

Det samlede antal af løbsdage i 2009 ville kunne blive det samme - der vil blot blive afviklet løb på nogle baner oftere i sæsonen, end der ellers er lagt op til i sæsonplanen. Og det vil vel blot være til glæde for mange.

Inden for galopsporten er man af naturlige årsager tvunget til at tage et pusterum i vintermånederne.

Her ser man hvert år frem til sæsonpremieren i midten af april måned med stor forventning og glæde.

Sådan var det også en gang - for mange år siden - inden for travsporten, hvor man ikke kunne køre hele året rundt.

Nu er det en karrusel, der kører og kører og kører......

Det har den finansielle karrusel på verdensplan også gjort, men som bekendt er farten nu stærkt nedsat.

Også i Dubai, hvor alting tilsyneladende hidtil har kunnet lade sig gøre.

Nu er der krise omkring opførelsen af den nye superbane. Meydan, som efter planerne skulle stå klar til afviklingen af Dubai World Cup i marts måned 2010.

To af de store entreprenører, der er tilknyttet projektet, er blevet fyret og det sætter spørgsmålstegn ved om, Meydan-banen med luksushoteller, butikscentre - og den spektakulære væddeløbsbane med kæmpetribune, kan nå at blive færdig.

Herhjemme nåede den samlede totalisatoromsætning på trav- og galopløb i 2008 op på 636 millioner kroner - det er en mindre tilbagegang fra rekordåret i 2007.

I Sverige blev der sat omsætningsrekord med 11,97 milliarder SEK - en fremgang på 100 millioner kroner.

Internetspillet steg med ikke mindre end 23 % og nåede knapt 3 millirader dvs. det udgjorde omkring en fjerdedel af den samlede omsætning.

Det internationale tilspil, hvor Danmark og Norge tegner sig for klart den største del, øgedes med ikke mindre end 34 % til 1,3 milliarder kroner - og her har vi så årsagen til fremgangen i det samlede spil i ATG.

Det er femte år i træk ATG har fremgang i spillet.

De er dog overgået af PMU i Frankrig, der for 11. år i træk kunne registrere en fremgang i totalisatorspillet.

I PMU blev der omsat for 9,262 milliarder Euro - eller cirka 69,5 milliarder danske kroner - fremgangen var på 4,8%.

I Italien var der - ikke uventet røde tal - og nedgangen blev yderligere forstærket af den strejke, der var inden for sporten i oktober måned - den samlede omsætning gik ned med omkring 16%.

Amerikanske galopsport kom også ud af 2008 med røde tal, idet omsætningen var den laveste siden 1998.

Den samlede omsætning på de amerikanske galopløb blev på 13,7 milliarder dollars - en tilbagegang på 7,16% i forhold til året før.

Tallene for spillet på de amerikanske travsport foreligger endnu ikke, men The Meadowlands har dog offentliggjort sine tal, der viser en fremgang på mere end 5%.

Alene travmeetinget fra januar - til august viste en fremgang på 7%.

Ingen kommentarer: