onsdag, juli 28, 2010

Åbergs: En fantastisk aften

Tirsdagens løbsdag på Jägersro med Hugo Åbergs Memorial som hovedbegivenhed blev atter en strålende fartfest - et sandt bombardement af travsportsoplevelser, når de er bedst.

Det er ikke underligt, at Åbergs-aftenen i juli måned er større for Jägersro end Derbydagen den første søndag i september.

Denne lune sommeraften er en fartfest uden lige - og er det egentlig taget ikke det, som vi gerne vil se - fart!

Det var jo i bestræbelserne for at finde frem til den hurtigste hest, at travsporten opstod som sportsgren.

Og det er jo herligt, når Bengt Larwik - den entusiastiske løbsreferent på Jägersro - kan komme med officielle mellemtider efter 200 meter, 500 meter, 1000 meter - og at der allerede ved målgang findes en godt nok uofficiel vindertid.

Det mangler vi her i Danmark!

Lutfi Kolgjini var manden i centrum i aftes.

For anden gang i karrieren vandt han hovedløbet, Åbergs.

 I 2003 var det med Revenue - i år med Lavec Kronos, som kunne forbedre sin egen rekord til 1.09.9 - det var tredje gang Åbergs blev vundet  på en tid bedre end 1.10!

5-årige Lavec Kronos trådte for alvor ind i den absolutte elite ved sejren. Den store, men alligevel elegante traver har alle muligheder for at blive en af fremtidens store stjerner - i hvert fald når det gælder sprinteropgør.

Det kunne være interessant at se den på en amerikansk milebane!

Lavec Kronos er efter Enjoy Lavec og er efter gårsdagens triumf dens næsthurtigste afkom -. kun overgået af en anden Kolgjini-hest, Glen Kronos, der i USA har løbet 1.09.0.

Moderen Dame Lavec har franske Quito de Talonay som fader og den amerikanske tophoppe Kit Lobell som moder.

Dame Lavec var selv en ret god væddeløber, der satte rekord 1.14.3 og tjente små 700.000 svenske kroner.

I avlen har hun ikke blot bragt Lavec Kronos, mens også Raja Mirchi (Viking kronos), der i aftes satte ny banerekord for 3-åringer ved en meget ket sejr i 1.12.1a/1609 meter.

Raja Mirchi synes at være - om muligt . et endnu større talent end Lavec Kronos!

Danske sejre
Set med danske øjne var Åbergs-aftenen også fin. Bo Westergaard indledte med at vinde med Løjtjens Q C, og siden fulgte Flemming Jensen op med sikre sejre med såvel Totti T Dream som Mathilde Trøjborg.

Mathilde Trøjborg var på ny outstanding og sejrede igen i ny dansk rekord - denne gang forbedret til 1.10.5.

Denne præstation kom altså to dage efter DM var afviklet på Lunden.

Mathilde Trøjborg fik 150.000 svenske - eller omkring 120.000 danske kroner - for sejren.

En sejr i DM var 75.000 kroner værd!

Som jeg skrev forleden, var det nok en alvorlig overvejelse værd at gøre DM mere attraktivt, således vi er sikre på, at det er de bedste heste, der kommer til start.

150.000 kroner eller mere i førstepræmie - må være målet!

Men tilbage til Jägersro, hvor Morten Friis satte punktum for aftenen med en fin sejr med Nevele Vang, der kæmpede strålende og sejrede i ny rekord 1.14.1a/2140 m.

En fin  præstation lavede Nelson Derm med Steen Juul også i stayerløbet, hvor den viste sit store fighterhjerte ved at holde ind i mål til en tredjeplads.

16.097 tilskuere var på plads på Jägersro og godt hjulpet af jackpot i V75 nåede den samlede omsætning over 100 millioner kroner - 21 millioner mere end i fjor.

Fotos. Lavec Kronos og Raja Mirchi af Gerard Forni.

Ingen kommentarer: