lørdag, maj 07, 2011

Spændende minutter på Vincennes

Der er absolut ingen tvivl om, hvem der er fransk travsports bedste hest i årgang 2007!

Det er Timoko, der trænes, ejes og køres af hollandskfødte Richard Westerink - desværre.

Når jeg skriver desværre bag efter Westerink, så er det fordi han efter min mening kører helt og aldeles forrykt med Timoko, og netop hans vanvittige kørsel var meget, meget tæt på at koste Timoko sejren i Criterium des 4 Ans og dermed førstepræmien på 120.000 Euro på Vincennes lørdag eftermiddag.

Westerink besluttede sig til at køre efter devisen - "fang mig, hvis i kan?" med storfavoritten i løbet - og det var meget tæt på at hævne sig 150 meter før mål, hvor den bundærlige og ellers dejligt travende Timoko under Westerinks drivning var tæt på at slå over i galop.

Den episode så dommerne på i mange minutter - spændende minutter - både for kredsen omkring Timoko, men også for kredsen om andenhesten, Treskool du Caux med Tony le Beller, der kun var hoved og hals bagefter ved målpassage.

Dommerne valgte at frikende Timoko - og det er da også i orden, men ham Wersterink havde fortjent at få en lærestreg for sin helt urimelige kørsel med sin dejlige hest.

Efter de første 1450 meter med Timoko i spids var tempoet 1.13.4 - det blev skruet op til 1.12.0 efter yderligere 500 meters kørsel - og det er der bakken begynder. Med 500 meter tilbage var tempoet 1.12.4.

Der har godt nok været knald på liggehønen en overgang - og helt unødvendigt!!

Tapre Timoko klarede sig altså først i mål i 1.12.7/2850 meter . det var ny rekord for løbet med 1/10 sekund - den gamle rekord havde Rolling  d'Heripre (Dahir de Prelong) sat for to år siden.

Treskool du Caux - en søn af Copenhagen Cup-vinderen Kool du Caux - fik noteret samme tid på andenpladsen, mens The Lovely Gwen (And Arifant) noget tilbage blev nummer tre for Eric Raffin i 1.13.2.

Med sejren blev Timoko  ikke blot historisk, fordi han vandt Criterium des 4 Ans . han er samtidig den første siden Toscan i 1967 (!!), der har vundet de fire Gruppe 1-løb, Prix Albert Viel (det hed tidl. Prix Capucine), Criterium des 3 Ans, Prix de Selection og Criterium des 4 Ans.

Men hvis ikke Richard Westerink lægger sin kørestil om, så varer det ikke længe før moralen på Timoko er knækket og årgangens kronprins, som Treskool du Caux har udviklet sig til at være, tager over med sin også meget bedre taktiske kusk Tony le Beller.

Timokos afstamning er umiddelbart ikke noget at skrive hjem om - hans fader Imoko har rekord 1.14.6 og tjente 131.900 Euro - han har virket i avlen i begrænset omfang og Timoko er hans klart bedste afkom - den har nu en samlet indtjening på 857.730 Euro.

Imoko koster blot 2.000 Euro ved levende født føl.

Imoko har Vikings Way som fader . altså samme som Jag de Bellouet. Han er halvbroder til hoppen Féte, der har avlet tophesten Niky, og det er nok derfor Imoko er blevet kåret til avl - dog til et begrænset antal hopper.

I moderlinjen findes også avlshingsten Echo.

Moderen til Timoko har også topheste i afstamningen - bl.a. Jorky, der vandt Criterium des 4 Ans i 1979, Copenhagen Cup i 1981 og Elitloppet året efter.

Moderen, Kiss Me Coulences har And Arifant som fader. Hun har avlet meget pænt, men ingen som Timoko.

Hun  har i øvrigt en helbroder til Timoko, der meget opfindsomt hedder Umoko og den tegner også ret lovende - har foreløbig rekord 1.13.3 og har tjent 58.500 Euro.

Ingen kommentarer: